Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus: Mobilní Dragon Range s PBO má výkon na úrovni desktopu s Ryzen 9 7950X

Technicky vsechno super..AMD bude mit nejlepsi technicky produkt, stejne jako mela technicky lepsi reseni uz driv. Dokud se ale 'nezlomi' setrvacnost OEM segmentu, bude to dal Intel se svyma zehlickama valcovat. Viz jejich priserna ULV rada..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD nestíhá dodávky pro retail, úplně jedno co OEM.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to ale moc nesouhlasi s informacema o tom, ze AMD snizila odber od TSMC ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže informace o snížení není nikde dohledatelná, je to pouze dohad. To ad jedna a ad dvě. Víme i kdyby došlo ke snížení odběrů, či produkce pro AMD, kterého produktu ? Tj. 7nm, 6nm, nebo 5nm, případně Soc ? Nevíme nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu lze tvrdit, že pokud by AMD výrazněji prorážela v OEM, tak by prosakovaly zprávy spíš o tom, že navyšuje výrobu/objednávky ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si dovedu celkem zive predstavit, jak to nejspis u OEM vypada.. celkovy propad prodeju, ktere drzi prozatim nasmlouvane objemy pro korporatni sektory. A v korporatech vime co se jede..Intel. Takze propad v maloobchdnim prodeji notebooku, dopadne nejvic na AMD. Co je nejspis "drzi" nad vodou jsou dodavky serverovych chipu, kde se jim podarilo proprazit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sice 'nevime', byl tu ale na toto nejaky clanek, s tim ze snad zdroj byl kalsicky Digitimes, pokud se nepletu.
Jinak psal kolegovy. Propad treba notebookovych chipu, bude pro AMD vyznamny, protoze maloobchod je to, kde prodavaji. Do firemni sfery se jim dle me zkusenosti nepodarilo zatim moc dostat. Jestli s tim nejak vyznamnejsi zamicha mobilni Zen4, se neodvazuji odhadovat. Pral bych jim to, ale kdyz vidim tu strnulost a setrvacnost treba ve firme, kde delam..kde pres Intel nejede vlak, tak jim moc sanci nedavam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to, co se dneska na NTB dělá v megakorporátech (skoro nic, hodně věcí běží v cloudu nebo lokálních serverech), tak stačil i Renoir/Lucienne. Jde opravdu o setrvačnost a nelibost přejít k AMD. Nic víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim souhlasim. Jen bych dodal i 'neeinformovanost', potazmo 'neznalost' aktualni situace lidi, kteri o nakupech HW, nebo o tom, co se ve firme pouziva, rozhoduji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel má Thunderbolt, který má jen málo problémů s kompatibilitou. AMD laptopy mají USB-C s alt mody, thunderbolt periferie v tom nefungují a USB-C periferie mají problémy s kompatibilitou.
Osobně bych laptop bez thunderbolt certifikace neriskoval

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja radsi klasicke USB porty A, nejlip USB2.0, ty frci bez problemu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš by mě zajímalo zda konečně budou notebooky vybavené thunderboltem resp. usb 4 který bude i thunderbolt obsahovat, dokovat přes standardní usb-c s displaylinkem a podobnými blbostmi je peklo, podpora dp alt mode taky není místy kdovíjaká. Navíc by se hodil stroj s rozumným poměrem výkonu/efektivity a přenosnosti s možností připojit doma egpu a sem tam si něco zahrát. Bohužel mí příjde že velcí výrobcí stroje s amd po stránce výbavy zbytečně osekávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel letos přijde s TB5, než AMD bude mít USB4.2 tak Intel bude mít TB6

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A potom sa pomocis vo svojom pyzame :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phenom X4 9100e a Supreme Commander.
https://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-x4,1935-19.html

Zatím se tomuto důkazu o využití více jader ve hrách nikdo ani nepřiblížil pro případ 6 vs 8 jader a už se plánují herní notebooky s 12-16 jádry. Tomu říkám optimismus nebo spíš ignorantství.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Noťasy nahrazují stolní PC stále víc a častěji - a stále častěji je po nich požadován vysoký výkon, nejen pro hry. Já třeba od té doby, co mám v ntb AMD šestijádro místo předchozích trapných dvoujader od Intelu, už nekomprimuju filmy na velkém PC - noťas na to stačí a stejně jej mám téměř pořád zapnutý, na rozdíl od PC. No tak při tom trochu šumí ventilátor a některé stránky se spouštějí trošku pomaleji, no. Mohl bych na něm třeba upravovat fotky, ale to si radši sednu k většímu displeji. Ale za pár let, kdo ví, jestli bude PC ještě zapotřebí, vždyť i ten displej si můžu k noťasu snadno připojit, jen se mi nechce reorganizovat kvůli tomu PC stolek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O pracovním využití 12-16 jader nepochybuji, o herním ano.
Nepsal jsem o souboji desktop vs notebook, protože se kašle na obě oblasti a v obou se objevují zmíněné nepotřebné bizarnosti. Další bizarnost - počty paměťových slotů na desktop deskách jsou pořád zbytečně často v počtu 4, ale v notebooku je člověk často rád, když má aspoň jeden. Ty jako hobík převádíš filmy na šestijádru a já to beru, jenže si představ, že po tobě chce někdo 2x vyšší částku za notebook s 12 jádry. To už bys nedal, protože ti to nevydělává.

Co se konečně zamyslet u počtu jader herního APU (opět jedno jestli desktop nebo notebook). Proč jsou herní APU nativně s 8 jádry, když by byly vhodnější 4? Pokud vezmu grafický výkon 5700G a připočtu si k němu reálně dosažitelný nárůst +40%, tak i pro tento grafický výkon je stále dostatečné čtyřjádro. Se čtyřjádrem a silnějším iGPU by zákazníci dostali lepší produkt pro danou oblast použití. 5600G-5700G jsou herní APU, ne kancelářská, tak proč jsou v AMD takoví ignoranti a kazí svoje výrobky?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě před pár lety měl mít herní procesor jedno jádro.

Osobně se domnívám, že pokud chce člověk trávit svůj život hrami, pořídí si PC nebo konzoli. Herní noťasy se kupují buď na práci i hru, nebo z nouze při nedostatku místa.
Noťas pořizuješ na jak dlouho? Na dva, tři roky. Kolik jader budou chtít hry za dva, tři roky?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ještě před pár lety měl mít herní procesor jedno jádro."

To nemohu souhlasit. Pár let už to pár let není:). Minimálně dvoujádro platí minimálně 5 let.

I v těch nejlepších herních noteboocích stejně dojde šťáva dřív grafice než osmijádru. Ta šťáva jim už totiž došla v době koupě (grafický výkon navíc by se hodil, jádra navíc kvůli hrám vůbec ne), tak není třeba čekat na to, co bude za 3 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hrát hry na ntb je kravina. I ten nejnadupanější herní ntb je asi tak stejně výkonný jako desktop střední třídy, ale cena je úplně někde jinde a upgradovatelnost prakticky nulová...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to kravina, ale rozšířená. My s tím moc nenaděláme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi.. :) Pokial to mas aj na pracu a obcas aj na hry, tak preco nie. Moj pripad, ako celozivotneho odporcu notebookov a silnym zastancom desktopu, som minuly rok nakoniec predal desktop(a docela naslapany 5900X, 6950XT..) jednak z dovodu, ze sa chystali nove architektury (jak CPU, tak GPU) a hodnota kompu by pri uvedeni novych generacii skokovo poklesla a druhy dovod bol ten, ze uz hravam hry len velmi sporadicky. Poresil som workstation od Dellu (i5-11500H. Quadro A4000, 64GB RAM). Ma to vykon cca ako RTX3070, coz povazujem na NB hodne slusne. A teraz tie vyhody, ktore by som rad zmienil:

1. Diky nabusenemu chladeniu, ide 95% casu NB fanless, takze 0dB a to aj pri prehravani 4k videa.
2. Zo zasuvky v idle(napr. teraz, ked citam/pisem tento text), berie z wattmetra celych 10W(8 az 13 podla jasu). Byvaly desktop si bral 70-100W a to bez monitora podotykam, to len pre porovnanie. :)
3. Ma to NBD ProSupport Plus zaruku vc. accidental damage po dobu 3 rokov. Raz mi menili dosku kvoli spatnemu napajaniu. Jeden den som zavolal a druhy den prisiel technik ku mne domov a za 50 minut bola vymenena aj s update BIOSu a fungoval som dalej. Nehodou mi bola poliata klavesnica sladkym cajom - samozrejme ani rychla demontaz a kupel v izopropyle ju uz nezachranil. Dell Assist utilita poznala, ze je klavesnica vadna a otvorila automaticky ticket. Este v ten den mi volali zo supportu, ze vidia ohlasenu chybu a ci mi mozu nejak pomoct. Narovinu som sa priznal, co sa stalo, uistil ich, ze sa tekutina nedostala dalej, nez do klavesnice a objednali mi novu klavesnicu. Povedal som supportu, ze mi nemusia posielat technika, ze si ju vymenim v pohode aj sam. Za dva dni mi prisla nova klavesnica UPSkom. Ja chapem, ze je to o zaruke a podpore, ale chcem len naznacit, ze toto na desktope zrejme nikdy mat nebudes. ;) Na desktope ked mi odisiel komponent, tak sa musel reklamovat a ja som bud bol 2-3 tyzdne bez PC, alebo som musel zhanat nahradny ci kupovat novy, aby som mohol pracovat, kym sa vyriesi reklamacia. So sucasnym NB sa mi toto nikdy nemoze stat. Kym som na vlastnej kozi nezazil, jaky je NBD servis uzasna vec, vobec som netusil..
4. NB sice ma nejakych cez 3kg aj s adapterom a nie je to uplne najmenej, ale prenasam len par krat do roka, ked cestujem za rodinou. Desktop by som si nikdy so sebou nevzal..

Tolko k hlavnym vyhodam oproti desktopu z mojich realnych skusenosti. Na NB dokazem pracovat, zvlada s prstom v nose upravu videi a fotiek a ked mam chut na hru, vykonu je az az. Paradoxne viac ako na desktope, lebo tam musela krmit 6950xt 4k, pricom RTX A4000 na NB zivi pouze fullHD. :)

Je mi jasne, ze nemozme tento moj konkretny specificky pripad povazovat za obecny, ale chcel som ukazat, ze existuju pripady, kedy si clovek kupi "herny NB" a benefituje z toho. ;)

https://imgur.com/a/ZPZEhID

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"budou určené pro výkonné herní notebooky a mobilní pracovní stanice"

Chtel jsem si poridit DTR alias nahrazku desktopu v mobilnim provedeni z moderniho, vykonneho a prenosneho reseni ve kterem je proste vsechno, mel jsem jiz slinu na Zen III+ ale pockam na Dragon Range protoze:

->architektura Zen IV
->vetsi L2 cache
->rychlejsi DDR5
->v pohode mensi a vypilene RDNA II iGPU
->a hlavne 16 jader(32 <-SMT)

Kdyz vidim notebooky s intel-em a hlavne alder-em za 4500€ a vys chce se mi zvracet!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám to podobně, ale nově uvedené modely na CES... situace se dost zhoršila. Legion 7 Pro, v nouzi Legion 5 Pro ale dostupnost v ČR, asi jako loni na podzim a spiš jen 5 Pro. Asus je mrtvý, protože tam z výkonných systémů v podstatě mají jen Zephyrus G14 ( na mě malý displej) a dvou displejovou záležitost Zephyrus Dudo 16 s šílenou cenou a pravděpodobně i ergonomií klávesnice.. U Strixu a Scaru to daly do starých šasi s mizerným displejem 16:9 místo 16:10. Acer totéž, až na to ze jsou jen v řadě Nitro a končí to RTX4070TI. Dellu tam je dost nejasností se specifikacemi. MSI nic, Razer nic. Nevím, zda jsem něco nepřehlédl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.