Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus možná zažaluje další výrobce základních desek za porušení patentů

Já myslel, že podobu socketu specifikuje Intel a ostatní to implementují. Nebo nastala nová doba a host vyhazuje vrchního?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No spíš... výrobce procesoru ponechal v pinoutu nějaké servisní/ladící piny, které umožňují natvrdo zasahovat do taktování/voltování... a světe div se, nějaký výrobce motherbordu to dal k dispocici BFUčkům. Použití servisních pinů procesoru k jejich výrobcem definovanému účelu... to si jako třetí strana můžu *patentovat* ? To je snad možné jenom v USA, kde podloženost patentu zhodnotí vlastně až soudce v prvním patentovém sporu - jako konkurent bych se na takový patent asi zvysoka. Teoreticky bych se nedivil Intelu, pokud by se po ASUSu trochu povozil v rovině obchodních smluv (co s našimi produkty dělat smíte a co nesmíte, máte nějaké rabaty, máme dohodnutou tržní segmentaci, viz v minulosti graphics-only PCI-e x16 apod.) - až na to, že obchodní újma zrovna téhle fičurky je pro Intel minimální a navíc Intel sám overclocking u některých produktů podporuje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pre mna je overclocking upne nezaujimavy, kedysi som to riesil ..ked som mal Cyrix :D ale to uz je hodne davno .. po nom som stupol niekde k 466 MHz, a nasledoval P4 3,0 GHz .. este vtedy jednojadro s Hypertraidingom .. pri tom posledne menovanom som riesil "downclocking" .. by ste sa cudovali ale pretaktovat hore isiel procesor v pohode aj o 500 MHz .. no dole sa mi ho dat nepodarilo .. skoda mohol byt tichsi a keby isiel na 2,5 GHz mozno by mu stacil pasivny chladic ... vravim overclocking je pre mna uplne nezaujimavy , kedze mam pocitat zapnuty nonstop a hned pri posteli.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, kdyz sem byl mladej/blbej, tak me to taky bavilo, aneb 486 @ 200, magic carpet v svga plynulejsi nez na p90, majitele to pekne stvalo :)), cyrix pr200mx, 166mhz --> 233mhz, mel sem pasiv, nejak me do nej se propletly kabely napajeni at desky, takze se roztavily a pekne se dymylo, celereon 266 @ 533 a tim sem zkoncil ...
ted mirne podtaktovat, hodne podvoltovat a at to je co nejtissi :))

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To si rovnou muzes koupit nizsi CPU, ktere pretaktujes misto podtaktujes a za usetrene penize koupis all-in vodnika. Instalace snadna, vykony solidni, hlucnost vyborna.
Vykon vyssi, porizovaci naklady nizsi, hluk temer zadny. Easy.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

vodnika do nizky htpc nenarvu ... uz sem tu parkrat hodil foto novyho compu ...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

A na co potrebujes v htpc taktovat CPU?

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

psal jsem neco o taktovani??

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Výkon dnešních CPU je plně dostatečný. Navíc je pro mně mnohem důležitější stabilita, o kterou mohu vlivem taktování přijít. Pokud má někdo PC na hraní, tak je mu asi jedno, když mu padne nějaká hra, ale pokud někdo vyvíjí nějaký program a padne mu kompilace, tak je pak těžké hledat příčinu, nebo když někdo virtualizuje apod.
Dalším důvodem proti taktování je spotřeba.
Osobně jsem věnoval taktování mnoho let, kupoval vybrané serie cpu a přetáčel, jak to jen šlo včetně grafik.
To byla doba minulá, kdy byl PC silně zaostalý a software náročný.
Dnes už to taková tragédie není, rozhodně né taková, aby mi to za to stálo.
Zdar Max

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, můj telefon mám přetočen z 800MHz na 1GHz. Mám HTC Desire Z s MIUI rom, jednojádro, to je prostě líny by default. Takže tady mi to za to stojí.
ZdarMax

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Možná by to chtělo lepší mobil nebo OS a nepřetaktovávat procesor aby baterka vydržela ještě méně než normálně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokles výdrže na baterii jsem nezaznamenal. Telefon mám přes 3 roky, stále ta samá baterie a stále nabíjím každý večer, když jdu spát.
Zdar Max
PS:mám zapnutá data a vyřizuji maily + checkovátko nagiosu a další drobnosti kolem, jinak bych vydržel dva dny na baterii

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Výkonu není nikdy dost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu,proč toho přetaktování nevyužít, když dnes je to tak blbuvzdobré. Mám I3570K 3,4 ->4,2Ghz a jediné co pro to bylo potřeba udělat byla změna jednoho nastavení v BIOSu, tj práce na 5sekund. Bez změny napětí, chladič nastaven na nejnižší otáčky, takže i na maximální otáčky má 900 (Tranquillo za 600Kč) a je neslyšný.

To stejné grafika A7950. Ze 850Mhz ->1000Mhz, paměti taky asi o 1000Mhz nahoru. Plus jsem udělal podvoltování a karta je nejen rychlejší, ale i mnohem tižší než od výrobce...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Muzes pretaktovat a nechat zaple usporne funkce CPU. Nasobic ti shodi frekvenci ve widlich nekde k 1,2GHz, samozrejme snizi i napeti CPU. Muzes v klidu spat. Pokud je potreba vykon, da se posunout nasobic turba...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taky mě OC nijak nezajímá.
Místo předražený desky s podporou OC koupím obyč - a za ušetřený peníz pořídím rychlejší CPU. I na tý obyč desce jde o trošku takty zvednout - výsledkem často bývá výsledná a stabilní větší rychlost než u první varianty :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby bylo od zacatku striktne Intel-em narizeno delat ve vyrobe socket LGA2011-v3 plne funkcnim(pinove) nemuseli se ted resit nejake serepeticky ala OC-Socket a s tim mozne soudy, ja fakt nevim, nejlacinejsi procesor pro Haswell-E platformu stoji 400€ coz skutecne neni malo, uz ted je nesmyslne omezeny na 28 PCI-Express linek co predchozi model i7-4820K(Ivy Bridge-E) nemel. Zakaznik proste dostane kdyz je "mene nevedomy" platformu proklamovanou ja neco extra 2x osekanou a to jako na kontaktu CPU s motherboardem tak mensim poctem aktivnich komunikacnych linek, fakt parada a kdyz k tomu prictu absolutne nepotrebne DDR4 s vysokejma latencema jak prase je to proste prodrazenej unikat/zmetek. Meli udelat Haswell-E procesory s radicem jak pro DDR3 tak 4, kompatibilni s predchozima ne zrovna lacinymi zakladnima deskama(X79) a bez nejakyho omezeni na pinovym kontaktu, takhle je to skutecne pekne zpraseny, jedine pozitivum je ze se to paji(skutecne ono se to na 22nm fakt da?) a meli se pajet i procesory minimalne platformy Devils Canyon ale to by se Intel nesmel ulakomit na zasoby pasty ze Stalinistickeho komunismu. Nefunkcni TSX instrukce, nepotrebny obdov FIVR, smejdova teplotni pasta, plne nefunkci socket LGA2011-v3, chyba USB probuzeni na Intel-i 8 rade cipsetu, prilis uspechane nasazeni DDR4, omezeni instrukci na K rade procesoru, bez podpory ECC pameti, Management Engine Interface(?), ted audio obvod ktery naslouchava(LPAL) a jine skvosty tohle je proste Intel uz par dilcich let.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

me nejvic stve ze si v "beznych" core i5 a core i7 procesorech priplacime za uz dost velkou cast chipu kterou nepotrebujeme (gpu)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Well... specifikace procesoru a socketu dostali od Intelu všichni stejné. Že to konkurence odflákla a ASUS si toho všimnul, naprosto chápu vzniknuvší patent a i následné spory. A jen do nich, v tomhle stojím za ASUSem.
1) ASUS neni srab a nebojí se riskovat
2) je to právě ASUS, kdo přichází s podobnými zajímavými řešeními tam, kde už konkurence "nic dalšího nevidí"
3) procesory do LGA2011 si nekupují lidi, kteří nechtějí taktovat, protože jim "ten výkon stačí". To je čistá blbost v podání komentářů výše.
-> Ano, myslím si, že OC soket je značnou výhodou.
Pokud tohle může někdo utnout, je to Intel - a sice tak, že příští procesor už podobnou "fičůru" ani nebude mít.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

otázkou je, zda Intel neplánoval za X měsíců nevydat "novou" verzi procesoru, která už bude plně využívat socket. Bohužel je to běžná praxe: něco přejmenovat, něco odemknout a prodávat to jako "nový" produkt. A místo toho si to jeden konkrétní výrobce patentuje a ostatní to nebudou moct prodávat...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Procesor přeci má. :) Musel by vydat socket v "plné" verzi. No teď už nemůže. Kdo pozdě chodí...

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

souhlas... socket 2011 byl, je a bude hlavne pro "enthusiast". Nicmene je tu jeste jedna skupina pro koho to je a takovi taktovat nechcou... jsou to ti kdo potrebuji hodne ram a soucasne jim staci jeden socket... takovy sweet-spot mezi i7 a 32GB ram a dual socket 20core xeon se 128GB ram.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Takže pár lidí v republice. Všichni ostatní "OC socket" využijí, polovina z nich si teď škube vlasy, že si koupilo "ne-OC socket". :)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

no je dobra otazka kolik lidi si to koupilo jako nadsenci a kolik protoze proste potrebuji RAM. Ja to reknu na rovinu.... ja to koupil jako takovy rozumne vykonny server pro virtualizaci s velkou operacni pameti.

Pocitam ze takovychto lidi jako ja asi nebude moc (ja mam vzdy neco extra :-D), ale taky neocekavam ze si to nejake velke mnozstvi beznych smrtelniku koupilo s myslenkou ze "hej 4790k mi k vykonu a taktovani nestaci .."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.