Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus představil kartu s opačně osazeným GPU

Nikdo nestíhá sledovat všechno. Ale vězte, že Asus má tenhle koncept i pro GPU X700 od ATI. Dokonce mám pocit, že zde kdysi bylo napsáno, že jde o řešení z důvodu BTX standardu. Tam jsme se podivili, proč je opět zájem dát GPU blbě dolů, aby teplo nemohlo volně stoupat. Ale do klasickýho ATX rozložení mě tohle hodně zaujalo. Nakonec jsem ale volil jiný GPU, ale řešení je to pěkné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale že trvalo přijít s takhle genialně jednoduchym chlazením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navic na to muze foukat pruvan co jde od CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem preco sa vsetky graf.karty, ktore su chladene chladicom s vrtulou tiez nevyrabaju takto s GPU osadenym akoze "naopak". Ved ked su osadene na MB do skrinky, tak tie vrtule "visia" nadol a casom sa stavaju nadmerne hlucnymi. Keby boli hore, tak by krasne sedeli a snad by aj dlhsie vydrzali "tiche" - mam vlastnu skusenost s MSI NX6600GT AGP, ktora po pol roku huci jak svina a to bola spociatku dost ticha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Pal0: No s tou myšlenkou je to sice OK, ale ta vrtule se točí tak rychle, že se táhne jedním směrem nezávisle na gravitaci. Mám pocit, že by to mělo být od karty. Takže na životnost větráčku by to vliv mít nemělo, myslím já.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2-Alan-:

Pokud je standardně ventilátor grafiky zavěšen a tlačí vzduch z okolí na chladič, tak je extrémně namáháno právě axiální ložisko vrtule a to jak vlastní vahou, tak i tahem při rotaci.
Řešení, kdy je chladič na horní straně desky, při stejném proudu vzduchu na chladič, tah vrtule částečně kompenzuje (možná úplně) její váhu, neboť je nadnášena a určitě je tak axiální ložisko méně namáhané.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypada rozumne, ted uz jenom to samy udelat s CPU a udelat pasivni chlazeni smerem do plochy steny bedny ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 kozan:
to je jasně pravda. Ale myslím, že při běžných otáčkách těchto ventilátorků je jasně v převaze tah vrtule nad příspěvkem její váhy k namáhání hřídele.

A ještě k tomu řešení Asusu. Snad to chlazení bude dost účinné. V recenzích grafik s pasivem se často objevují vysoké teploty při průměrně větrané skříni. Možná je lepší standardní řešení Gigabyte silent edice, kde jsou pasivy po obou stranách a spojeny heatpipe. Na tom jsem ruku udržel, plocha je pak opravdu velká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jednom nejmenovaném velkoobchodu (oficiální dovozce Asusu), jí před měsícem měli skladem. Další mají přijít 10.1.2006. cena je 3400Kč bez DPH

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u Dellu Precision 380 je naopak ne jen karta ale i deska je na opacne strane nez je obvikle vsechno je tam zrcadlove a karta kterou jse si tam nechaly montovat ma take GPU nahore je to ATI FireGL V3100 tolik jen k tomu ze to zase tak zhava novinka neni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já  si myslim že to namáhání několika gramů by nemělo udělat s ložiskem vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len tak mimochodom, lozisko ma najvacsiu zivotnost ak je rovnobezne so zemskym povrchom (ventilator fuka do boku). Takuto konfiguraciu odporucaju vsecti vyrobcovia fanov. A je to logicke, lozisko sa "opiera" najvacsou plochou o KOV, nevstupuju do hry ziadne plastove a gumene zavlacky a tesnenia, iba kov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tym ventilatorom este.
Myslim ze ventilatory sa pouzivaju nie na tlacenie ale na vysavanie
vzduchu spod rebier.. je to samozrejme kvoli efektivnosti.
Vec dva. Magneticke sily posobiacepri rotacii ventilatoramaju za nasledok ze vrtula sa ani nahodou neopiera o lozisko tou zavlacko k ktorej tu hovorite. Ten prispevok sili je fakt mizerny. Navyse ani tlacenie alebo vysavanie vzduchu nieje tak intenzivna ako velkost tejto magnetickej sily.Chvala panu bohu to ma stale tendenciu docentrovat sa.
A aby som povedal na zaver> ze vam odchadzaju vetraky nieje sposobene
tym ako su ulozene ale kontrukciu . Vrtula nevyvazena, loziska nie gulockove prip DFB ale klzave. Ano ta zivotnost je potom aka je. Ostatne modernosti sa nepouzivaju kvoli cene.doteraz som sa cudoval preco nikto s vyrobcov neprisiel na ten system ze da chladic z druhej strany.chvala panu bohu dosiel aspon jeden komu doslo ze v 90% pripadoch tam byva kopec miesta (hlavne ked bolo este agp) a to teplo sa predsa len lahsie odovzdava

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skrine s obracen osazenym mainboardem se daji koupit i jako ATX.
Ted si nejsem stoprocentne jistej, ale myslim, ze to ma i tahle nadhera:
http://www.atcomp.cz/presmerovani.aspx?goto=/zbozi_detail.aspx$$zbozi=43587

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Max no já nevím, ale všechny větráčky na chladíčích, se kterými jsem se doposud setkal foukaly na žebra a ne odsávaly. Odsávají jen větráky ve zdrojích a to ještě ne ve všech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale ASUS uz delsi dobu prodava ASUS EN6600GT SILENCER/HTD 256MB DDR3, PCIe, DVI viz. http://www.atcomp.cz/presmerovani.aspx?goto=/zbozi_detail.aspx$$zbozi=61601
Dnes jsem ji instaloval a ma krasny pasiv s Heat Pipe z obou stran a navic odklopny smerem nad chladic CPU. Ahoj Lada

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Max napisal:
"A aby som povedal na zaver> ze vam odchadzaju vetraky nieje sposobene
tym ako su ulozene ale kontrukciu ."

Praveze toto ma najvacsi vplyv na zivotnost. Ventilator dole hlavou je velmi ohrozeny, akehokolvek typu. Len bezny uzivatel to nema sancu zmerat ak je default MTBF napr. 10 000 hodin a v tejto polohe klesne o 15%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Sergey @ 83.208.101.60 - středa, 4. ledna 2006, 18:51
si ich asi stretol velmi malo :o)
nebudem ta o nicom presviedcat - rozober si case a daj vlhky prst pred ventilator cpu ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2KinDo nepotrebuju si slinit prst, staci se podivat na bok vetraku a jsou tam sipky kterym smerem se otaci a kterym smerem tlaci vzduch. Mam prave ted pred sebou 4 ruzne chladice CPU a vsechny foukaji a neodsavaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KinDo: To co cítíš nasliněným prstem jsou jen zpětné turbulence.... zkus si taky sáhnout dolů k heatsinku, kde vzduch odchází.... .o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.