Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus uvedl na trh první notebook s AMD Ryzen 7

Překlep v posledním odstavci "paměťových akret"

Jinak docela jsem zvědavý na takty jak CPU, tak GPU. Jak známo 14nm v podání AMD v desktopu je hnáno do extrémních frekvencí a napětí a to je důsledek vysoké spotřeby (hlavně v případě GPU). Tak by mě zajímalo jak k tomu přistoupil Asus, jestli našel to optimum mezi výkonem a spotřebou/teplotou
Osobně si furt myslím že třeba taková RX 570/580 je skvělá karta, ale zbytečně moc nataktovaná kvůli konkurenci. O 100-200MHz méně udělá z RX tiché a úsporné karty jen s malým dopadem na výkon. A AMD stále nechápe, že není nejdůležitější čistý poměr výkon/cena, ale většina lidí již hledí na poměr výkon/cena/spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že AMD to chápe docela dobře, ale testy, tabulky, pořadí... lidi nečtou ty kopce textu k tomu a nesrovnávají do hloubky, prostě koupí co má nejvyšší číslo v rámci jejich cenové hranice. Zvláště při uvádění na trh to udělá již nesmazatelný obrázek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> AMD stále nechápe

Kdyz ASUS nastavi spatne takty nebo vybere prilis zrave komponenty, tak vinit z toho AMD je tak trochu mimo.... za druhe, pokud ASUS nejsou uplni retardi, tak tam nastavi pouzitelne TDP, takze zadny problem nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

40.000Kc za predpokladu, ze se cesky distributor nerozvasni a neda specifickou prirazku.

Je to nad me financni moznosti, neslo by i R5 1600, RX570 a 8GB RAM za 30.000Kc?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji, ale ne. Chyba je na me strane, nenapadlo me, ze bude nekdo tak aktivni a zkusi mi neco najit. Tak jsem neuvedl muj zasadni pozadavek, nesnasim SSHD, vsechny notasy s touto ficurou vyrazuji jako prvni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja zasa pozeram iba na to, z pohladu diskov, ake su tam moznosti (M.2 + 1x alebo 2x klasicke 2,5" disky atp.). Vacsinou si v notebookoch disky hned menim podla potreby a povodny disk od vyrobcu ma az tak netrapi, ten vacsinou vzdy ide von a do suplika :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemam penize a tudiz potrebuju uz neco funkcniho, casem to jiste udelam take tak. Za funkcni povazuju minimalne 128GB SSD + 1TB 5400ot. nebo druha moznost 7200ot. disk, ze by mi tam vyrobce hodil rovnou 500GB SSD je v te kategorii 30K vyloucene, ale bral bych to samozrejme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, co je přínosného na tom, po nákupu NTB měnit jeho úložiště? Já rozumím, že to co výrobci nabízejí není to pravé, ale tak jim to nebudu kupovat, aby změnili svou strategii osazování. Ještě se chlubit tím, že to měníš a dostávat za to plusy ... Toho původního uložiště se pravděpodobně zákazník zbaví pod cenou, takže na tom tratí. Budeme držet hubu a krok a necháme je to ostazovat tím, co necheme a budeme si to měnit sami. Paráda!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To byste se nacekal. Vyrobce to nezajima, proste musime kupovat co je. A podle me nejvetsi vyhoda pocitacu je prave to, ze si muzu menit dily podle toho, co potrebuji ja a nemusim mlcky trpet jen to, ceho se zrovna vyrobce potreboval zbavit. Coz v jinych oborech nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troufnu si nesouhlasit, stačí kouknout za čáru a dá se koupit lecos. Samo netvrdím, že všechno. Nicméně výběr u nás je značně ořezaný a často dražší či je osazeno polovinou RAM apod. Nemluvě o výběru modelů bez Windows. Tento trend se netýká pouze potravin...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Píšou Optional bis zu 512 GB NVMe M.2 SSD. SSHD vadí z nějakého důvodu i jako datový disk? Osobně jsem s SSHD nepřišel do styku, tak ani neznám případné nedostatky oproti HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSHD spojuje nevyhody HDD s nevyhodami SSD. Neni to az zase tak rychle a navic je to nespolehlive. SSHD nebrat!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepodezřívej mě z aktivity, sáhl jsem do obchodů, kde nakupuji, takže jsem šel vlastně najisto :).

Moje řečnická otázka směřovala k desktopovému CPU a GPU do laptopu. IMHO stejná vagínovina jako Intelí 7770 s GF (už nevim s jakou) v laptopu. Toho SSHD jsem si ani nevšiml, to už je v mých očích jen "třešnička na dortu". To bych raději počkal do ledna na laptop s APU (rejže veka), který mě smysl dává.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja potrebuji notebook na elektriku. :-)

Rozumej, musi to byt notebook, protoze se to bude casto prevazet a to i vlakem v batohu, ale zaroven to bude pri provozu furt strcene v siti. A chci na tom hrat obcas hry a jeste to nesmi byt moc drahe. :-)

Nespecham na to, tak uvidim, jestli uz letos nebo to necham az na pristi rok, ale predstava je minimum neco jako i5-7300HQ a GTX1050. Samozrejme rad bych i vic vykonu, ale to uz je od financi. Kazdopadne RyZen Mobile bude spis konkurovat U-ckam od Intelu, takze to jde mimo me.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) chápu. Pro mě je problém to, že to nejde v laptopu uchladit a fyzikálním zákonům se nevyhneme (víme, jak takové laptopy po čase dopadnou). Každý má ale jiné priority.

Také si myslím, že to tak bude, značení to napovídá. Pro mě je "účkový" výkon v laptopu více než dostačující, pracuji, případně pařím, na desktopu. Laptop mám na konzum na cestách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD už vydala mobilní Ryzeny? Nebo do těch ntb prostě narvali desktopové CPU se spotřebou 65W ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale spekuluje se, ze budou podtaktovane, tak ta spotreba bude mensi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U diskutovaného slabšího kusu píšou AMD Ryzen 5 1600 Prozessor () 3,2 GHz mit Turbo-Boost bis zu 3,6 GHz, k.A. Cache, 65 Watt TDP. Celková spotřeba 180 Watt (NB) / 330 Watt (Docking).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už udělali první notebook na Ryzenu, sláva ... To že se tak nestalo mnohem dříve může naznačovat, že uvedení APU Raven Ridge není tak úplně nadohled. Článek jsem si otevřel protože jsem doufal v nasazení právě tohoto APU. Ryzen v notebooku měl být už dávno. Takže nejspíš budeme čekat možná další 1/2 rok na NTB a rok pro příchod do desktopového segmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nemá žádnou souvislost s Ryzen APU do notebooků. Ryzen APU je procesor do ultranotebooků, ne herních mašin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nic nezmění, naskladnění prvních modelů s Ryzen Mobile (od HP a Aceru) má proběhnout v lednu (Německo, jak to bude v ČR, to nevím).

EDIT: u jednoho Aceru vidím 3-4 týdny, tak to třeba někdo někde do vánoc stihne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, jen aby ... Doufejme, na mobilní i desktopové APU čekám jako na smilování boží. V tuto chvíli pro mé potřeby nedává smysl upgrade do čehokoliv jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu dát jiné info, než které je veřejně dostupné, takže vycházejme z přislíbené dostupnosti v obchodech. Např. jeden Augsburský obchod mluví o 1-2 týdnech u modelu od Aceru s R7 2700U

https://www.computeruniverse.net/products/90713368/acer-swift-sf315-41-n...

Někde jinde jsem zahlédl podobnou informaci, jen to teď nikde nevidím (skleróza nebo změna). Cyberport mluví o 18. lednu

https://www.cyberport.de/acer-swift-3-sf315-notebook-grau-ryzen-7-2700u-...

Dokonce i notebooksbilliger.de, který umí od HP dodat v podstatě cokoliv, mívají nové typy od HP poměrně záhy po vydání, uvádí dostupnost "začátkem" ledna. Jiné značky zatím nejsou uvedeny ani na heise.de (většina lidí u nás vůbec nezná, přidám tedy odkaz).

https://www.heise.de/preisvergleich/?cat=nb&xf=6763_Ryzen+x-2x00U

Dá se z toho interpretovat, že pro nedočkavce bude před vánoci omezené množství s R7 (pravděpodobně pouze od Aceru). Ceny tomu budou samozřejmě odpovídat. Takže minimálně od dvou výrobců budou laptopy dostupné v lednu či únoru. Kdy to stihnou ostatní zatím zveřejněno nebylo, resp. jsem to nezaregistroval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vynikající, jako mobilní pracovní stanice je to moc pěkné!
Doufám, že to nezmrví nějakou hrůznou klávesnicí, mizerným touchpadem a podobnými notebookovými kurvítky. Tak ještě by to chtělo, aby v tom fungovaly ECC SO-DIMMy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když není dostupná ECC funkcionalita na většině desktopových základních desek pro AM4, těžko lze čekat, že v případě NTB segmentu to bude úplně jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.