Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Asus VA278Q: 2560×1440 a IPS+LED od dalšího výrobce

IMHO jsou pozorovací úhly 178°/178° stejné marketigové číslo jako dynamický kontrast sto bilionů k jedné a vyjadřují skutečnost, že při tomto úhlu přestává být kompletně vidět plocha displeje - kvůli obrubě. Kdyby to nebyl nesmysl, výrobci by nejradši i tyto úhly udávali v milionech stupňů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nie, tych 178 stupnov je v pripade S-IPS skutocne realnych!

obraz pri pohlade zboku (ale aj hlavne zospodu a zvrchu) len minimalne degraduje...
tie monitory za 30 tacov za tie prachy naozaj stoja do posledneho haliera.

p.s. chapem nad cim si mudroval, ale napriklad pri 30" monitore by musela obruba trcat viac ako centimeter nad povrchom LCD aby ti znemoznila pozret sa pod uhlom 1 stupen na obraz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale při pohledu na plochu monitoru pod úhlem 1° můžeš vidět leda to, že je na něm nějaký obraz. Rozhodně nemůžeš posoudit, zda vidíš barvy a jas stejné jako při kolmém pohledu - nebo s jakou odchylkou - a zda po celé ploše nebo ne. To je prostě sci-fi. Nebo musíš švindlovat a koukat i druhým okem, které ovšem už nemá ten jednostupňový úhel.
A už vůbec nemáš šanci při pohledu pod takovým úhlem něco dělat - například trefit se kurzorem na ikonu a kliknout.

Takže údaj 178° je reálný asi tak stejně, jako kdyby se u osobního automobilu udávala maximální rychlost 698 km/h. Možná by tak rychle jet dokázalo, ale nikdo by tu rychlost nedokázal využít k přepravě osob z Bratislavy do Komárna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vies o co v tych udajoch vobec ide????

max. kontrast nemoze klesnut pod urcitu hodnotu, t.j. pre meranie absolutne staci rozdelit obraz na ciernu a bielu polovicu a merat kontrast.

LCD panel ako taky dokonca nema ziadny ramik, tak pre boha preco by sa vyrobca nemohol pochvalit ked splna specifikacie aj pri uhle 1 stupen????
CO TAM JE NEREALNE?

je to velmi dolezity parameter ktory mi ako zakaznikovi hovori ze nech sa na ten panel pozeram z akehokolvek uhla, zacne ma obmedzovat v kvalite vnimaneho obrazu cokolvek ine ale samotny panel to nebude!!!

niezeby si v inych oblastiach marketing nerad vymyslal lubive cisielka - ale toto nie je vhodny priklad.

p.s.
aj ten udaj s tym autom ak je pravdivy tak je realny, ako zakaznikovi by mi povedal to, ze ked s nim pojdem 130, tak to bude pren zataz jak volnobeh, v 200ke bude mat akceleraciu ze budu presmykovat kolesa a bude sediet na ceste jak pribite....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm dynamicky kontrast - pokud se ty LED umi uplne vypnout v tmavych scenach, tak spravny kontrast by mel byt nekonecny, ne?
Proc tedy konci jen na trapne male hodnote (v porovnani s nekonecnem) 80 000 000?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žeby kvôli difúzii svetla?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Alebo aj preto, ze nejaky megagiga kontrast uz je aj fyziologicky a technicky neudrzatelny. Asi by si uz oci nevsimli rozdel medzi 100 melonov k 1 a 2 biliony k 1 a technicky zostrojit tak pekelne diody by bolo velmi drahe a mozno za sucasnych dostupnych technologii aj nemozne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že to nebude případ tohoto Asuse a nebude to letos, ale těším se, až bude nějaký 27" s 2560x1440 a LED podsvícením do 10 000Kč. Ale tak snad, když se takové velké rozlišení rozšíří v tabletech, u 24" a 27" monitorů, tak cena klesne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ať začnou dělat solidní notebooky s IPS panely, tak kolem 15 - 16". Solidní myslím jak s dobře navrženým HW, tak pevným šasi (jako ThinkPad).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já mám naopak dojem, že se budu muset začít brzy shánět po CCFL-podsvíceném monitoru téže velikosti a rozlišení, než to převálcujou ostře blikací LEDky :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda přiznám se, že s LED podsvícením nemám zkušenosti, ale není blikajících LED podsvícení problémem jen levných-nekvalitních monitorů. Někde jsem četl povzdech, že právě toto je problém levného LED podsvícení, ale u kvalitnějších monitorů by to mělo být vyřešeno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, rád bych takový monitor viděl. On je základní problém v tom, že lidi to běžně nevidí a "co oči nevidí, to srdce nepálí". Já ano a doteď nevím, jestli za to mám všemohoucímu děkovat, nebo mu mám posílat nenávistné dopisy (přesněji ony to ty oči vidí, ale v mozku se to sleje). Pokud bude monitor s LED podsvícením regulovaným jinak než pulzně, pak já budu každopádně mezi těmi, které ten monitor zaujme.

Ze stejného důvodu nemám rád plazmu, přestože má kvalitnější obraz než LCD (někdy se mrkněte na plazmici natočenou slowmo kamerou, je to sranda http://www.youtube.com/watch?v=tGpdah32n3c ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám na staré dobré CRT monitory LG FLATRON zobrazující na 120Hz. Po "zacvičení" očí i 100Hz blikalo a 85Hz byl nepříjemný stroboskop (a to samozřejmě při ctění zlatého pravidla, že v místnosti se zobrazovadlem nesmí být jiný oscilační zdroj světla, aby se zabránilo "interferenčnímu blikání").

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, a když člověk musel chvíli pracovat u kolegy na 75 Hz, tak myslel, že mu vytečou oči :) A to jsem přitom na 14" měl 60 Hz jakou dobu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musim te upozornit, ze CCFL trubice jsou tez regulovany PWM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladám, že ide o e-IPS ... ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IPS je sice super, ale v dostupných cenových relacích to stejně umí jen 6 bitů, takže řešení je pořád buďto vyklopit těch Kč 30k nebo mít bokem ještě skleněnku, když chci vidět barevné přechody ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na extrahardware třeba když jsem četl recenzi 24" Dellu, který je taky jen 6bit+FRC, tak tam mě dost zarazilo, že k barvám defakto neměl poznámku, že byla vidět jen nějaký neklid na šedivé...
Já bych čekal, že může být problém v pohyblivých scénách, ne na statice, kde to dožene FRC...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ten DELL ma barvy v poradku, ale zato ma brutalne nechutnej ips glow. to snad radsi to TNko

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.