Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ATI CrossFire X800/850: bližší pohled a testy na internetu

odinstalovat ovladace povazuju za samozrejmost kdyz se meni konfigurace hardware, krom toho ze je v readme kazdeho ovladace napsano ze mate odinstalovat predchozi verzi, a neprobiha to vubec tak slozite jak autor popisuje (pravdepodobne je majitel nvidie a s ati nema zkusenosti) proste date polozku "ATI - software uninstall utility" a hotovo.
Porovnani AA z [H]ard]OCP je zavadejici - plot, nefiltruji se hrany coz je podstata antialiasingu, ale transparentni textury, tato technologie by mela byt u nvidie pro spravne porovnani vypnuta/mela by se srovnavat spise s AF protoze neni geometricky zavisla/textura je nanesena pouze na plochu jednoducheho polygonu, a nebo nebyt srovnavana s AA vubec, jde o externi funkci ktera by byla aplikovatelna na jednotlive textury i v pripade ze by na zadny objekt ve scene jinak Antialiasing aplikovan nebyl vubec, mela by byt tedy brana pouze jako funkce nvidie kterou ati nedisponuje.
Zpravy o omezeni sirila "mimo jine i nvida" spis Pouze nvidia, ona vydala dokument a z neho vsichni cerpali.
Zajimalo by me jestli potvrzeni omezeni rozliseni/obnovovaci frekvence je odzkouseno, nebo prislo od ati, nebo je opet z [H]ard]OCP ktere mimo jine vydalo udajne testy R520 prestoze ho k dispozii nemeli - http://cdr.cz/a/15336
Sims2 jsou sice u ATI ve vyssim rozliseni, ale pouze s AA2x zatimco u nvidie AA4x (unika mi vyznam porovnani pri ruznych nastavenich)
Cosi shnileho bych to zrovna nenazval, i Dual GF7800GT vykazuje ztratu vykonu oproti single reseni, dozajista se jedna o otazku ovladacu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

2Emilek:
ano, odinstalace ovladacu neni tezka. finta, kterou u hardocp meli na asi mysli je ta, ze kdyz pridate dalsi kartu, musite odebrat i ovladace pro doposud bezchybne fungujici slave kartu. btw autor povetsinu casu spokojene vrni na integrovane grafice v chipsetu sis741 a sveho casu byl napr. hrdym majitelem Mach64VT na kterou v onech dobach nedal dopustit :-)
 
co se tyce omezeni crossfire, at jiz diky dokumentu nvidie, nebo odjinud ziskanych udaju, sirila tuto zpravu vetsina serveru ve svete i u nas. nakonec se ukazuje, ze "neco na te zprave je". Mimochodem, toto omezeni potvrzuje v testech spousta serveru, ktera crossfire testovala.
 
hardocp nebylo zdrojem falesneho testu, tady ses trosicku pomylil, newska, kterou odkazujes jasne uvadi server hardware analysis.
 
sims2: ano crossfire pouziva v testu pouze 2xaa, ale zase jede vyssim rozliseni. u hardocp se zkratka sesly dva testy s takrka identickym framerate a me osobne prijde zajimave, ze crossfire dosahuje v teto hre stejnych vysledku jako sli v rozliseni nizsim (sic pres nizsi aa rezim)
 
hniloba: ano, 7800gt v sli take vykazuje pokles v tomto rezimu, ale velmi nepatrny, naproti tomu crossfire ma pokles dosti znatelny. souhlasim ze to rozhodne bude chtit vychytat ovladace, ale takto markantni ztratu vykonu pri pouziti dvou karet hned tak nevidime, takze bych mozna nejaky ten "podil viny" prisoudil i samotne hre.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Emilek: ano, Transparent Anti-Aliasing je specialitou NVIDIA GeForce 7. Je to vlastně takovej antialiasing: ne podle geometrie (ostatně to např. Super Sampling taky ne), ale podle alpha-kanálu. Na druhou stranu nevim, proč by to mělo být vypnuté? Prostě to umí a tak dosahuje vyšší kvality uprostřed polygonů pokrytých transparentní texturou... hotovo! Jaký to má dopad na výkon už se samozřejmě jiná věc..... ale to ať si každý uživatel rozhodne.
Prostě dle mého názoru je ten obrázek s plotem uvedem právem. Potencionální kupce vidí, že s GF7 bude mít v HL2 hezčí ploty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všimněte si že ta sestava v testu zabrala všechny sloty na základní desce (možná do toho posledního by se dalo něco dát), takže pokud majiteli nestačí integrovaná zvukovka, potřebuje druhou síťovku anebo bude chtít PPU kartu, bude mít docela smolíka.
Krom toho, zajímalo by mě nakolik mají dvě takovéhle karty smysl - zlepšení kvality AA14x oproti třeba AA8x je vidět jenom pokud dám vedle sebe detaily ze screenshotů na kterých to zrovna vynikne. A že mám třeba 120fps místo 80fps je sice hezké, nicméně je to "naprosto plynule" a "naprosto plynule"... a třeba ten DOOM3 má ve hře omezení na 60fps.
Zajímalo by mě jestli když by někdo nahodil jednu kartu, zapařil úroveň, potom nahodil CrossFire, AA14x a zapařil tu samou úroveň tak jestli bude nějaké zřetelné kvalitativní zlepšení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Joker : všechny sloty zahlušené nejsou, zbývá jeden volný PCI-E 1x mezi procesorem a první grafikou :-) Na zvukovku sice na houby, ale PPU nebo síťovka tam jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že ten screenshot plotu je skutečně pouze testem TrAA a ne FSAA, takže výsledek je zavádějící. Pokud autor (myslím autora screenshotu) chtěl porovnávat FSAA, měl použít naprosto jinou situaci, než alpha-textury. A k tomu mohl přidat plot jako ukázku něčeho, co s def. SW zatím nabízí jen nVidia na GF7. (ovšem existují tři *** utilitek, které to umožní i na ATinách R9500 počínaje). Stejně tak by totiž autor mohl na ATi zapnout truform, na GF7 HDR a výsledný screenshot nabízet jako srovnání kvality FSAA...

Co jsem viděl zahraniční recenze, tak zatím ani jedna neobsahovala slušné kvalitativní srovnání SLI-AA a SuperAA, takže opět nezbývá čekat, než až se projeví 3DCenter. :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Joker:Já rozdíl mezi těmi ploty nevidím ani na těch screenshotech. Řekl bych, že rozdíl mezi high-end a low-end grafikami nikdy nebyl tak malý, jako dnes (např. rozdíl kvality 1600*1200 na 16pipkách a 1024*768 na 4pipkách).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV: to bych neřekl... nejmneší rozdíl byl v době 3Dfx Voodoo 3, kdy mezi low-endem (Velocity 100), mainstreamem (Voodoo 3 - 2000) a hi-endem (Voodoo 3 - 3000) byly výkonnostní rozdíly kolem 15%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom blazen si bude davat do kompu dvě karty, ktere mu v realu přinesou maximalně 40 procent výkonu navíc za dvojnásobek ceny jedne grafiky a potencialně ještě může mít chyby v obraze. A ještě takove omezení pri rozlišení 1600*1200 jenom 60 hz obnovovaci frekvence? To radší oželím antialiasing či anizotropní filtrování a počkám na novu generaci karet. Nehledě na spotřebu dvou grafických karet, které v kombinaci s nenasytnými procesory P4 odpálí skoro každou desku (tomshardware).
Nesmysl delux...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jenze to je prave ono, nejedna se o dve ruzne karty, protoze
ovladac musi spolupracovat s obemi naraz, proto je jasne ze se MUSI odinstalovat i stary ovladac slave karty, ta prestava existovat, v systemu je pouze CrossFire graphics system :)
Jo, jenze 90% tech veci je nejspis lez, jako uz z doby Kyra
Tak odkaz asi zmenil autor, slepej jeste nejsem.
U sims prave AA vyuziva fillrate ktery by jinak byl vyuzit vyssim rozlisenim, to proste nema smysl.
Hniloba - no, to ze je pokles nvidie mensi je jedno, protoze kdyz se 20 pipeline neprojevi ani jedinym procentem navic, ale naopak se propadne, i pres ca.10Gpixel/s navic, neco je spatne, a to v obou pripadech, a vzhledem k tomu ze u GF6 se to nekona, tak je vina u ovladacu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.