Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ATI Radeon 9700 a pohled pod pokličku

ATI logo
Začínají se objevovat první informace o výkonu Radeonu 9700, takže je rozhodně nemůžeme nechat bez povšimnutí. Také už víme, na jaké frekvenci devítisedmistovka poběží a dozvěděli jsme se, že 9700 nebude jediným chipem postaveným na jádře R300. A jako perličku jsme si nakonec nechali pohled pod pokličku, který objasňuje, jaktože se ATI podařilo dotáhnout a ve finále asi i předehnat náskok nVidie.

Už je prakticky jasné, že ATI představí grafické chipy RV250 a R300 opravdu velmi brzy. Už se dokonce objevují první informace o výkonu. Sice to nejsou žádné nezávislé testy, ale i tak to stojí za zmínku. Tak tedy Radeon 9700 bude schopen za normálních podmínek dosáhnout 15 000 3DMarků, což je znatelně více, než dokáže nVidia GeForce4 Ti4600.

Ovšem R300 bude velmi zvláštní chip. Bude sice stále vyráběn 0,15 mikronovou architekturou a bude to na ní jednak nejkomplexnější a také nejrychlejší grafický chip. Poběží totiž na 315 MHz. To je maximum, které je ATI ochotno partnerům zaručit. Bude samozřejmě nabízet i pomalejší verze, ale naštěstí se vzdá označení LE a pomalejší verze budou mít spíše jiné číslo. To je opravdu dobrá zpráva, protože to velmi zjednoduší život nám, zákazníkům. Nyní je totiž nutné si při koupi Radeonu 8500 dát velmi dobrý pozor na to, co vlastně kupujete.

V současné době je v plánu, že Radeon 9700 bude dostupný k prodeji v září. Tedy pokud ATI tentokráte nenaplní svou image věčného opozdilce.

Přejděme ke slibovanému pohledu pod pokličku. Stejně jako připravovaná NV30 je z velké části dílem lidí, které nVidia koupila s firmou 3Dfx, je R300 produktem lidí z firmy ArtX, kterou koupila tentokráte ATI. Drobný rozdíl tu přeci jen je. Zatímco NV30 je takovým hybridem, jelikož na něm pracovali jak lidé z bývalého 3Dfx, tak z nVidie, R300 je vytvořena (téměř) jen lidmi z ArtX. A že tu firmu neznáte? Ale určitě ano, jen jste o tom nevěděli. Nemá sice žádnou spojitost s populárnimi Akty X, ale tato firma vytvořila chip Nintendo 64 a následně i "Flipper", což je jádro GameCube. S grafikou má tedy bohaté zkušenosti.

ATI zakoupila firmu ArtX poměrně potichu již před delší dobou. Díky tomu získala ke svým vývojářům ještě jednu skupinu schopných lidí a tak se rozhodla založit dva vývojářské týmy. Ten původní je nyní názván East Team (východní tým) a stál za zrodem R200 (Radeon 8500). Nový, vytvořený z lidí od ArtX, je nazýván West Team (západní tým) a vyprodukoval právě R300 (Radeon 9700). Jde tedy o první ovoce dvoutýmové práce u ATI.

Takže zatímco my se tady snažíme zjistit a předat co nejvíce informací o R300, první tým už dávno pracuje na R400 :)

Zdroje: 

Diskuse ke článku ATI Radeon 9700 a pohled pod pokličku

Žádné komentáře.