Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Automobilový SoC MediaTeku bude vybaven GPU od Nvidie

K čemu v autě potřebujeme RTX? To by mě zajímalo... možná pro zábavní systém spolujezdce? Aby si tam mohl hrát hry?
No přijde mi to už trošku jako úplně mimo mísu a zbytečné prodražování ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Infontaiment, je celkem logicke, ze cim vice potrebuje clovek ridit, a cim vice obrazovek v aute je, tim vice to bude o obrazu. Vsak dneska jsou uz bezne obrazovky i na zadnich sedadlech. Ale treba i 3D zobrazeni pro navigaci.
A potom strojove funkce, kam se nVidia smazi dostat uz hezkych par let. Sledovani dopravnich znacek, chodcu, spojovani obrazu z jednotlivych kamer (ptaci pohled) a tak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na internetu jsem zaznamenal, že ovládání funkcí vozu jen přes infotainment bylo vyhodnoceno jako nebezpečné při řízení motorového vozidla (konečně si toho někdo všiml). Nyní ale nevím, zda to přišlo jen z EU a nebo to bude mít globální dopad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Roznymi kanalmi a studiami to tecie uz nejaku dobu.

Teraz sa to rozhodla reflektovat v skore EuroNCAP. Z nazvu moze vyzerat, ze to bude mat vplyv len na europu, ale mnohe ine NCAP organizacie metodiku a hodnotiace kriteria s odstupom casu od EuroNCAP preberaju.

Na druhu stranu treba povedat, ze NCAP je mimovladna organizacia s nulovym priamym vplyvom na vynucovanie pritomnosti, alebo nepritomnosti niecoho v aute a zaroven ucast v (crash)testoch NCAP nie je povinna. (Len pre hnidopichov: crashtesty a ich objektivne hodnotenie je tu a tam povinne uz nejakych ~60 rokov, ale tie nerobi NCAP).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, vypadá to na globální dopad. Pokud bude kolem řidiče jen samá dotyková obrazovka, tak budou snižovat počet hvězdiček z pohledu bezpečnosti.
Takže naleštěné koule v autě rozhodně nechci. A nechci je ani doma na počítači, ať už to dělá nvidia a nebo AMD.
Trocha utopie.... By mě zajímalo, kdyby se prodávaly verze grafik s RT a bez RT a byl by tam finanční rozdíl úměrný odstraněnýmu kousku křemíku + jeho vývoj hw + sw), to už by mohlo hypoteticky nějakou tisícovku hodit, kolik % lidí by si koupilo RT grafiku.
Já když hraju, tak vůbec nemám čas sledovat, že tam se něco odráží realističtěji a tady ne...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vacsina ludi ma cele hranie na PC u p...le. Je to pre nich iba zabava pre deti a z dospelych ludi co hravaju pocitacove hry sa iba smeju. Co keby sme sa riadili podla nich? Mali by sme obmedzit cely herny priemysel a vobec prestat vyrabat samostatne herne desktopove GPU (deti si vystacia s konzolami s APU). Vies kolko by si potom usetril na HW aj na hrach? Kolko % ludi by za taku moznost hlasovalo? :-)

"Já když hraju, tak vůbec nemám čas sledovat, že tam se něco odráží realističtěji a tady ne..."

Taketo nepochopenie RT by som po 5 rokoch jeho pouzivania v hrach teda necakal (aj ked tvoj narativ o nalestenych koulich vela naznacuje). Taka mala napoveda: RT sa uz nejaky cas nepouziva iba na odlesky.

BTW ked hras, kolko grafickych ficur co mas zapnutych si tiez nestihas vsimat? Nemali by sme ich vsetky z GPU cipov vyhadzat na usetrenie kremiku, vyvoja a mozno dalsej hypotetickej tisicovky pre zakaznika?

No a k clanku. Tento cip sa asi nebude pouzivat v autach na RT. Preco si myslis,, ze o toto ide?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Buďme objektivní, dnešní hardware je tak výkonný, že lidé nemají důvod ani uvažovat o koupi nového. Intel, NV, AMD, Apple atd blahořečí hrám. Dnes prakticky jen hry nutí veřejnost kupovat nový a výkonnější hardware. Nebýt her, tak na dnešní potřeby lidí bude stačit i 10let starý počítač.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdim nic ine. Len som parafrazoval Wendakove tvrdenia okolo RT a pritom zvelicoval. Mam na to rovnaky nazor ako Vy. Okrem toho cely Wendakov vylev okolo RT ani nebol k teme. Je snad jasne, ze tento SoC od Mediateku nema ist do aut kvoli RT.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo na pocitaci i pracuje a potrebuje na to vykony HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom není sporu. Problém je, jestli je těch lidí natolik dost, že uživí svými nákupy Intel, AMD, NV, Apple atd. Představte si, že by ti obyčejní lidé z trhu s hardware náhle zmizeli. Vždyť i velké společnosti nakupují velmi drahý hardware proto, že mají nějaký byznys plán ve vztahu k těm obyčejným lidem co mají doma počítače. Problém ale je že ty počítače musí mít nějakou technologickou úroveň a to nyní nemám na mysli výpočetní výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono ale dost “obycejnych” lidi z trhu zmizelo, presli na telefony/tablety, protoze jim to staci na sjizdeni webu/youtube/…
Jestli je tech specifickych lidi s vetsimi pozadavky na vykon dost tezko rict, to musi vedet vyrobci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přechod na profi tablety byl hodně např. v dobách předražených Intel Maců, kdy si část applistů nedokázala jejich cenu ospravedlnit (to se pak změnilo s Apple Silicon). Podobně ve světě Windows jsou 2-v-1 tablety, i když tam to je 90 % odpad a 10 % Surface na práci (na druhou stranu, je to mnohem větší pool uživatelů, takže i těch 10 % surfaců není malé absolutní číslo). No a obecně, 90 % lidí na PC nic netvoří (aspoň ne tak speciálního, aby na to nestačil dost starý PC/Mac nebo ten tablet/mobil). Periférie už nejsou omezení, ten samý desktopový monitor, klávesnici a myš, co bych připojil k notebooku, můžu dnes připojit i k tabletu nebo mobilu (v případě Androidu máme Termux/Linux, dokonce s emulací x86, WinAPI a 3D akcelerací pro hraní her, a i celý Windows ve virtuálce).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. RT sa uz nejaky cas nepouziva iba na odlesky .."

Taky se používá na náhradu ostrých stínů stíny s rozplizlým okrajem.
A zašumování obrazu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A TAA sa asi pouziva iba na rozmazanie obrazu. :-) Pri inych grafickych ficurach bolo vzdy vsetko bez problemov, neboli ziadne kazy v obraze, vsetko bolo krasne ostre s dalekou dohladnostou, ziadne glitche a ani nic podobne. Nepanatam si, ze by sa niekedy pisalo, ze to je vlastne ucel pocitacovej grafiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho jak vypadá obrazový výstup her po aplikaci TRX Remix by jeden mohl usoudit, že cílem bylo
- aby se lesklo i to co se lesknout nemá
- obraz byl zašuměný jak snímky focené na ISO 6400+ při špatném osvětlení

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a je to ciel RT pripadne RTX Remix alebo vysledok jednotlivych implemenracii RT resp. pouzitia Remixu? Hlavne na zaklade prvych ukazok hier asi tazko nieco usudzovat. Kvalitny remaster hry cez RTX Remix bude trvat urcite dlhsie. Je ale pekne ake usilie vynakladas na to, aby si ukazal, ze je RT zrejme na nic a zbytocny. Tieto argumenty su ale na urovni Stachovych prirovnani AI ku kryptomanii a tvrdeni ako su oznamene Blackwell cipy iba plytvanim kremiku. Proste to, na com NV zaraba a kde sa jej dari, treba rozcupocat za akukolvek cenu. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je hezke, ale nevim, jak to souvisi.
Infotaiment neni prece primarne urcen k ovladani vozu, tak proc to predpokladat a na zaklade takove predpovedi delat zavery?
V posadce navic byvaji i lide, co vozidlo neovladaji vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si, třeba (nejen) v Tesle, pustit stěrače. Nebo zapnout světla. Jejda, ono to bez té obrazovky nějak nejde.... Tak přesně tak to souvisí. Dneska není na evropském trhu skoro žádný výběr vozidel, co se dají ovládat tlačítky a páčkami, na všechno je třeba matlat po obrazovce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, ale to je mimo tema diskuze, jakou bych chtel vest. Ta je o cipove sade a jejim vyuziti.
Ze k tomu nekdo pridela bagr na hlasove ovladani, to bych resil jinde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, ale s tím jste si začal vy: To je hezke, ale nevim, jak to souvisi.
Infotaiment neni prece primarne urcen k ovladani vozu, tak proc to predpokladat a na zaklade takove predpovedi delat zavery?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kecy.

Já odpovídal na tohle:
"K čemu v autě potřebujeme RTX?"

Ale díky za váš přínos do diskuze, že považujete ovládání pomocí dotykových obrazovek za špatně neergonomické. Na tom bychom se i shodli, jako jistě na spoustě dalších věcech. Zjevně to ale nepovažuji za tak zásadní, abych o tom musel psát všude, kde se zmíní infotaiment.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obojí lze udělat levou páčkou za volantem, je vidět že jsi v Tesle v životě neseděl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fákt? To možná do roku 2022, od té doby ani prd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že jsem koupil v prosinci 2022, ale podle manuálu sice páčka chybí, ale na světla a stěrače jsou furt aspoň tlačítka na volantu: https://www.tesla.com/ownersmanual/model3/en_us/GUID-DEB259CC-ABAC-4BFC-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Tesla je na hovno. Jejich rozmístění ovládacích prvků v autě je zcela neergonomické.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je jen o zvyku 😁

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, já elektromobily neodsuzuju, ale Teslu vim, že bych nedal, protože jsem zvyklý na něco diametrálně jiného. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle zrovna docela slušně vyřešil Cybertruck - steer by wire. Když máš ruce furt na stejným místě volantu a nemusíš přehmatávat (170 stupňů e2e), tak je dokonce lepší mít všechny tlačítka hned u palce a nemusíš řešit kde máš zrovna páčku 😁 Prej se na to zvyká až překvapivě rychle a větší problém je pak jít zpět do "normálního" auta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu kolik řidičů nepoužívá blinkry by jeden vyvodil závěr, že je všechny vozy mají přes Menu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To zobrazení zvládne kterýkoliv 2D iGPU. Polygony a textury nejsou vůbec třeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba to bude potřeba pro vykreslení na hlavním 80" panelu, kde zastaralé křápy mají čelní sklo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gamers Nexus: NVIDIA Is On a Different Planet

Doporučuji nejnovější video na tom youtube kanále, skvělý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela jim ta jiná planeta teda vydělává

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.