Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Avidemux 2.6.16 vylepšuje podporu x265

Na avidemux mám osobně takový názor, že to víc pade, víc blbne, ale zase to umí dělat s jinými kontejnery než AVI - zatímco VirtualDub je stabilnější, ale blbě se v něm dělá s jinými kontejnery než AVI. Takže tak nějak podle potřeby používám obojí. Hlavně s VirtualDubem se dobře dělá s Avisynthem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AVI dneska jeste nekdo pouziva? VirtualDub uz je pase. Novou verzi AviDemuxu jsem jeste nezkousel, ano driv to obcas padalo. Vubec i proste enkodery typu VidCoder a Handbrake posledni dobou dost padaj, nevim jestli je jeste neco jinyho lepsiho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KDYBY Avidemux nepadal tak by byl supr program. Ale padá (provozováno jen na Windows):-(. A opravdu jsem se snažil ho používat. Nakonec jsem freewary po pár pokusech vzdal (v každém mi něco vadilo) a koupil Video Mastering Works (zase nestál tolik), a na ten nedám dopustit (ale ano, je placený).
B.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O AVI mi nejde. Jde mi o práci s Avisynthem a na to nic lepšího než VD neznám. V něm si otevřu, co chci. Výsledek pak jde samozřejmě do něčeho smysluplnějšího než AVI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Avidemux s možností akcelerace přes OpenCL až do ver. 2.2. je velmi pěkně urychlovám grafikami AMD. Komprese, posun v pásu snímků, překreslení posprocesovaných scén.

NVidia s OpenCL(1.2?) to prý nějak akceleruje taky, ale není to znát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemam s Avidemux problemy, ke vsemu dle testu na netu i mych vlastnich podava nejkvalitnejsi vystupy, u DivX je to hodne znat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DivX to ještě někdo používá? Ne že bych chtěl být jedovatý, to ani ne, spíše v něm již nepsatřuji nic praktického, když je široká podpora x264 mezi přehrávadly a obecně SD videa už jsou s velkými zobrazovadly na prdlačku (kde DivX vyrostl).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky me to zarazilo, x264 a x265 jsou dneska jednoznacne nejlepsi volba, maximalne bych pochopil lidi co zkousi VP9, ale zastaraly DivX a XviD uz dnes opravdu ne. Jejich slava je pryc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jejich slava neni pryc, protoze starsi ale stale dobre funkcni DivX prehravace z DVD rulez nejen napric pribuzni ale vetsina znamych...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nejaky opozdeny jste u vas, sorry neni to mysleno nejak urazlive, jen proste konstatovani, ze dnes uz jste u vas spis vyjimkou. Kdejaka nova TV prehraje minimalne H264 a kdekdo uz ma k TV pripojen pocitac ve smyslu nejakeho HTPC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to teda nevím kde žijete. Většina lidí má televizi tak kolem 4-5 let starou (a to někdy i velice dobrou), která většinou nepřehraje z nějakého média ani prd. Ale nějakej ten dvd přehrávač s divx se většinou najde. O HTPC jesm toho hodneě četl, fůra lidí sní o tom že si ho pořídí či postaví, ale v reálu jsem ho ještě u nikoho neviděl. Holt neznám ty správné geekíí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze vsichni o HTPC sni a skoro nikdo ho nema je pravda. Ja jsem taky dlouho snil a porad hledal to spravne zarizeni a dostaval se do castek, ktere jsem nechtel za HTPC dat.

No a potom jsem koupil NUC s Braswellem N3700. Genialni vec. Neni to zarizeni vhodne pro budouci UHD/4k obsah, protoze nema akceleraci H.265 Main 10 a HDMI vystup neumi HDR, ale v podstate jde idealni skatulku pro lidi co maji HD televizi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja treba o HTPC nesnil, ale potreboval sem nejaky nonstop bezici serverik pro sve webove prezentace. A rikal sem si ze kdyz uz to ma bezet tak at to taky muze slouzit jako HTPC. Tak jsem si cca pred necelyma 3ma rokama koupil ASROCK AM1H-ITX + procesor. K tomu jsem doma dal 2GB nepotrebnych ddr3 a nepotrebny napajeci zdroj od stareho notebooku. K tomu starsi nepouzivany disk a bylo hotovo. Takze sem do toho vrazil cca 3k a spokojenost.
Jasny NUC by to resil taky ale kdyz sem nejakou cast toho HW uz mel tak proc to nevyzuit :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam dotaz.. jak proboha pred 4-5 lety dokazala vetsina lidi vybrat tv, co neumi prehravat aspon h(x)264 ? Dyt to umi nas historickej samsung kupovanej v prosinci 2009 (nejakej tehdejsi prumer 40" za cca 15K)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Camcunk a eLGží jsou pionýři! vývoje, ale socky - ovečky - většina..., kupovala vždy to nejlevnější.. A pod 42" kdy malé TV navíc noname neumí zhola nic... i dnes! ;-) A stejnak je dnes i h264 nanic a brzo bude i h265 nanic a td a td...

Nejlepší player je PC! Doinstaluje se pouze to co teprve přijde :-) Kdo by taky surfoval šipkama ovladače po netu nebo psal vyhledávací text po písmenku na DO :-)) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no s temi no name vyrobky bych byl opatrny kolikrat zvladaji vice i nestandardnich formatu nez znackove vyrobky :) ted uz se to tak nejak srovava ale v dobach nedavno minulych byl znackovy vyrobek opravdu nepouzitelny jako univerzalni multiformatovy prehravac :)

ano PC Je asi nejlepsi ale cenove i spotrebou uplne nekde jinde navic i skylake i7 nezvlada .h265 v plne kvalite ve 4k (no jeste tak s orezanym datovym tokem) >>> reseni je dokoupit moderni grafickou kartu ale to uz jsme jinde se spotrebou celkovymi rozmery i cenou sestavy :)

troufam si rici kdyz budu ignoravat ze se .h265 nehodi uplne na vsechny situace tak ze soucasna verze i budouci revize tu s nami bude hooodne dlouho obzvlast kdyz se zavedl v podstate jako celosvety standard pro multimedia i pozemni vysilani :) jak dlouho tu s nami byl mpeg2/4 a v podstate jeste porad s nami dlouho zustane (co melo umrit uz davno je mp3 :D ) ...troufam si rici ze .h264/265 budou velmi dlouho koexistovat a ani nahodou si netroufnu si rici ze .h264 je na nic protoze v nekterych pripadech je vhodnejsi a navic neni ani tak narocny jako .h265....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- Psal jsem spíše o TV a jejich SW playeru. Ano to nepopírám ba naopak potvrzuji že nonama DVvideo playery přehrály i XviD později až HD (720p) a jako 1. měly i patřičné - konečně taky digitální, rozhraní - HDMI :-)
-i7 nezvládá 4k??? i7 je procesor!!! Né grafika a ta v něm integrovaná je kompromis(!...) myšlen spíše na kancelářskou práci :-))... A na FullHD taky postačí... Ano, i proto mám i7 (@4,4GHz) s GTX980 (@1500MHz) a po HDMI2.0 zvládá 4k obraz v plných barvách a 4k video v H265 dokonce až o 60fps :-) (horší je to s displejama :-( ...)
-ano souhlas, vidím to podobně :-) Koexistuje i AVI s XviD, neb přece by bylo škoda mnohé zejména dokumenty kazit dalším a dalším přepočtem pokaždé když vyjde novší kodek? (jak to dělá YT a z mojich 1. HDV videí z 1. progresivně scanující HD profi kamery, je už jen patlanina horší jak z SD z mobilu, jak v začátcích YT...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave, ze zatimco v roce 2009 bylo prehravani z usb nadstandard.. tak pred 4-5 lety to uz mel kdejakej krap od cinanu... stejne ty tv potrebovali podporu h264 na prehrani full hd dvb signalu, tak uz nebyl problem aby to samy prehrali i z jinyho zdroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejde o to ze z USB, ale jakou formu videa (vždy o neumělo nějakou kombinaci formátu zvuku... to je moje letitá zkušenost doporučovaše při koupi známým) a jaké max fps videa a co to dělalo s případným prokladem... nebo ořezem... či deformací... obrazu nerespektováním AR a rozlišení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne.. to je jako ze ten tamtung neumi zvuk v dts. Ale vsechny ostatni bezny formaty behaj a dts pridali o generaci pozdejc.. Ale pointa byla v tom, ze nekdo vejs jeste pouziva prehistoricky divx/xvid z duvodu 4-5 let starych tv, coz mi pride jako totalni nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Xvid je free!!! codec. 2.rozliseni s nim nijak nesouvisi (tedy proc jej pomlouvat ze je jen pro SD video???...) , pouze u FullHD videa je treba u chlup vyssi dat tok nez u modernich nefree!!! kodeku a navic v AVI kontaineru je mozny zvuk dokonce v nekomprimovanem wav (pro zaznam a zpracovani a archivaci hudebnich vystoupeni parada a ne jak sislajici zvuk HD natoz 4k kamer...) a strih obrazu i zvuku je dale mozny v mziku protoze je bezeztraty - totiz v idealni kopii omezen nepresnosti na jen I-snimky, kterych davam radeji vice pripadne pouziji MJPEG ktery ma kazdy snimek realny(!) cili klicovy, coz pouzivaji profesionalni kamerove systemy ;-) Kapacita ulozist uz neni problem abychom prznili kvalitu...

Jinak jako konecky vystup zakaznikovi pak pouzivam samoze h265 a zvuk treba AC3 i kdyz starsi HW stale nemusi stihat dekomprimovat ani fullHD natoz 50p! A tqky bacha na licence! Coz u XviD nehrozi do maleho zisku ani v komercnim uziti :-)

Tedy bych takove radikalni jednoduche soudy nad AVI a starsimi kodeky necinil. Ale jeli dle vas mrtve co nepouzivaj ovce - pardon masy... , kterym se cpou prekokne nove a nove ale licencovane a spehovaci blbosti, kdy kodeky v TV spise jen umoznuji nacpat vice stanic a hlavne teleshopingu... do prenosoveho pasma... a ne aby zvysily kvalitu :-( , pak vas soud chapu.

A Vegas vam padne stejne necekane jako VD a to je za nemale prachy! Vetsinou je na vine HW a drivery ne SW!!! (tento VD minpadl po te co selhal driver moji stare PCI zvukovky (SB Live! 4.1) na starsim PC s XP, neb nenasel zvukovy device. Po restartu PC a pri spravne fci zvukovky pak nepadl po nekolika testech se strihem ruznych kodeku a kombinaci zvuku krom nelogicke coz je "problem" v uzivateli... a nastaveni SW nebo vystupnich parametru videa).

Pohodovy rok 2017 i se starsim dobrym HW i free SW a dobry obraz i zvuk :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Též přeji hezký rok.

A teď k tomu textu. :-) Máte to poněkud pomotané. Rozdíl mezi DivX a Xvid je v tom, že Xvid je svobodný a opensource software. DivX byl často k maní free ale nebyl svobodný. DivX i Xvid používají techniky MPEG4 a při určitých nastaveních (to je důležité) plně odpovídají této ISO normě - třeba Xvid generuje MPEG-4 Part 2 (Advanced Simple Profile).

h264 a h265 jsou patentované technologie a licencemi zatížené kodeky. Totéž se týče zmíněného AC3 audiokodeku.

x264 je svobodný a free enkoder enkódující do normy h264/MPEG4-AVC

AVI je vlastní formát Microsoftu, kontejner MP4 patří pod MPEG, free kontejner ze široce podporovaných je například Matroshka. AVI je v mnoha směrech už totálně zastaralý a produkovat v něm videa dnes znamená je činit do budoucna "obsolete", protože jeho podpora v přístrojích dříve či později skončí. Je to prostě formát "starých Windows", dnes není důvod na něm setrvávat. Do AV přístrojů se dostal spíše jako dodatečná podpora než něco vyloženě oblíbeného a standardizovaného. Omezení na 4 GB, nemožnost v rámci sandardu zaznamenat formát obrazu (aspect), titulky, kapitoly, nepodporuje B snímky, to jsou další mínusy.

Šiškající zvuk kamer je daný zřejmě přílišnou kompresí kvůli šetření místem, kdyby to AAC nastavili na 225 kbps tak to nemůže šišlat. Existují i bezeztrátové kodeky podporované v MPEG4, ale stojí to místo pochopitelně. Nejlépe používat Matroška kontejner. Tam lze namuxovat cokoliv, třeba PCM. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem cetl jeho prispevek az do poznamky "AVI je kodek", dal to nemelo cenu. Jako fakt tu chce davat nekdo rozumy a nevi, ze AVI je totalne zastaralej kontejner? Presne jak pises, kontejner volim zasadne MKV, ale znam lidi kteri davaji prednost MP4, proc nevim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsem psal že AVI je kodek??? :-() Psal jsem, cituji!: "..... u FullHD videa je treba u chlup vyssi dat tok nez u modernich nefree!!! kodeku a navic v AVI kontaineru je mozny zvuk.....". (mělo být o o chlup a né u chlup ;-) )
Opakuji pro nepozorné důležitou část na mou obranu před pomluvou: "v AVI kontaineru"!!! Vy "rozume"... :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bobe,
-nesrovnával jsem DivX a XviD.
-O patentecj jsem však psal u H264 a h265. Neradil jsem produkovat v AVI kontaineru videa, psal jsem že konečný výstup dělám v h265.
-O AVI konataineru s kodováním ideálně do MJPEG jsem uváděl jen pro profizáznam s nejméně kompromisy s každám snímkem klíčovým (jako bylo i MiniDV) a PCM zvukem (také MiniDV a vlastně i D8), to nemá nic společného s distribucí a přehratelností v HW, kdy stolní mašiny stejnak nepřehrají mnohé tu AC3 tu zase AAC a ani FullHD video v čemkoliv natož 50p...
- mě neuspokojuje záznam(!) ani 384kb/s moderních amatérských kamer a vždy k nim hanrávám v PCM v nezávislým záznamníku ;-) A na distribuci mě u hudby rozhodně neuspokojuje 224kb/s z DVD video "kvality" - standardu... (blicí smajlík)
-Nejlépe používat .TS a na podporu tzv. stolních mačin a SW playerů v TV..., se vykašlat, stejně to vždy něco neumí... :-(, PC umí cokoliv :-) PC je best player a vše ostatní je kompromis!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě šlo hlavně o to (ač jsem to nezdůraznil), že Xvid i DivX jsou "zastaralé kodeky" MPEG4 part 2 a na HD video se nehodí, protože při stejné (ne)kvalitě potřebují mohem vyšší datový tok. h264 je mnohem účinnější a h265 ještě více. Navíc ta norma MPEG4 part 2 je dost limitující, takže některé pokročilé triky co Xvid umí nelze použít, protože normě neodpovídají (na počítači se to přehraje, ale na mnoha stolních přístrojích pak ne). V tomto jsou h264/5 o světelné roky dále.

h265 distribuujete v jakém kontejneru? Jen pro zajímavost.

Co se týče záznamu z kamery, tak tam záleží hlavně na to m, co ta kamera umí. Takže nemá cenu teoretizovat. Není to počítač, nelze si moc vybírat. Na počíači je bezeztrátových formátů celá řada, některé přímo v rámci normy MPEG, takže záleží na vkusu každého.

Pokud je špatný záznam v 384 kbps AAC (je-li to AAC, každý kodek má ideální rozsah jinde), tak je špatný encoder (kodek). AC3 je poněkud něco jiného, proti AAC potřebuje daleko větší bitrate aby byl zvuk nezkreslený - holt podobný rozdíl jako mezi MPEG2 a h265. Dobrý encoder (to je klíčové) udělá poslechově dobrou AAC už na 128 kbps, od 192 kbps nahoru je nerozeznatelná od PCM (mnohokrát zkoušeno). Samozřemě jsou i špatné enkodery, kde na bitrate nezáleží a rozmlátí audio bitrate nebitrate. Bohužel takové jsou. Pro editaci je pochopitelně lepší použít bezeztrátový kodek, proti tomu nic. Já rád FLAC.

Počkat, TS je norma definovaná v MPEG2 ne? Kontejner používaný na DVD a v terestrialu. To nevím, to mi dnes (v době MPEG4) přijde dost mimo. Dnes bych za široký standard považoval MPEG4 (MP4) s videem h264 v Main profile případně High profile a zvukem AAC LC. To musí jít přehrát všude kde je uváděna podpora MPEG4, je to norma i pro broadcasting. Pro staré DVD přehrávače a SD video pak prostě DVD nebo MPEG4 part 2 opět s AAC LC (i když AAC patří až do normy PART 3, ale i tak to je rok 2009), ale vzhledem k tomu, že SD video přehraje dnes i ten nejblbější mobil nebo Rapsbery Pi bych asi prosazoval první variantu s x264. x265 může být pro některé přehrávače tvrdé sousto i když to třeba podporují, přeci jen je to extrémně výpočetně náročný kodek i pro dekompresi.

Toliko můj pohled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kombinaci AVI+Xvid taky používám, mimo jiné z toho důvodu, že Avidemux umí střihat MPEG4 ASP videa i mimo klíčové snímky aniž by se muselo překonvertovávat celé video. Tuším, že se tomu nadává Smartcopy nebo tak něco.
Další důvod je, že většina mých videí je klasický PAL 576 řádků a na to Xvid v pohodě stačí.
A neméně důlěžité je i to, co už bylo zmíněno, že mnoho lidí, hlavně příbuzných kolem má starší přehrávače zvládající kromě DVD maximálně ještě Divx/AVI videa. Takže chci-li mít jistotu, tak toto je jasná volba.

Jinak mimochodem, nezdá se vám, že ten Avidemux je čim dál ořezanější? Když srovnám verzi 2.4.něco s verzí 2.6.něco, tak starší verze měla mnohem více funkcí. V nový verzi už snad ani nejde zapnout současné zobrazení zdrojového a výsledného videa.
Nebo alespoň si zvolit zda chci koukat na zdroj nebo na výstup.
Chybí plno filtrů které jsem používal. Nechápu proč. Za chvíli to vořežou tak, že to nebude použitelný :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám s novou verzí Avidemuxu problém. Win7 (64 Pro) mi odmítají nastavit Avidemux jako výchozí program pro zpracování videa (používám pro střih nahraných TV pořadů uložených ve formátu .ts). Se starší verzí jsem tento problém neměl. Nevíte někdo co s tím?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.