Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Baidu ohlašuje stavbu serverů s AMD EPYC

Amd Naples Epyc 04
O čem se již několik měsíců šuškalo, se tímto okamžikem potvrzuje. AMD se podařilo získat druhého velkého odběratele procesorů EPYC, zároveň prvního, který využije jednosocketovou verzi platformy…

Baidu je pro Čínu cosi jako Google pro zbytek světa: Poskytovatel nejvýznamnějšího online vyhledávače, což v současnosti zahrnuje jak klasické servery, tak systémy akcelerující AI. Od jara se objevovaly spekulace o tom, že by Baidu mohla své nové systémy postavit právě na serverových procesorech EPYC s jádry Zen a případně od AMD brát i grafické akcelerátory.

Společnosti Baidu a AMD nyní potvrdily první část těchto zpráv, tedy využití procesorů EPYC. Prozatím jde o jednosocketové systémy (oproti dvousocketovým, které od AMD odebírá Microsoft), nicméně i tak jde podle vyjádření AMD o řešení cílené primárně pro výpočetní využití. Baidu dále plánuje rozšířit využití EPYCu v prvním čtvrtletí 2018 i v nových datacentrech.

Pro AMD jde o velmi významného zákazníka a jeden z klíčových kroků k opětovnému zisku ztraceného tržního podílu ve světě serverů. Ten se v letech 2005-2007, kdy byla společnost v tomto směru na vrcholu, pohyboval mezi 20-25 %, následně však klesal až k pěti procentům, na kterých se na čas zafixoval - paradoxně - díky vydání prvních serverů postavených na architektuře Bulldozer (~2010).

Ta byla ale obratem nahrazena architekturou Piledriver, jenže s následnými generacemi architektur Steamroller a Piledriver již AMD velké procesory (vhodné pro servery) nevyvíjela, a tak se podíl na trhu dostal až pod 1 % (co do konkrétních čísel záleží, z jaké statistiky bychom vycházeli). Plán s mikroservery a malými procesory (Bobcat, Jaguar) nevyšel, neboť vývojový tým malých procesorů přetáhla AMD společnost Samsung, a tak je prvním reálným produktem, který má šanci dostat serverový podíl AMD zpět do jednotek procent, právě Zen a na něm postavený EPYC.

Baidu již v létě potvrdila, že bude používat produkty AMD pro účely AI, vyhledávání a cloudu (doposud používala pouze produkty Intelu a Nvidie). Na přelomu srpna a září potvrdila využití AI akcelerátorů AMD z řady Instinct. Kromě Baidu dodává AMD serverové procesory i dalším čínským firmám, například JD nebo Tencent.

Tagy: 
Zdroje: 

AMD, starší zprávy

Diskuse ke článku Baidu ohlašuje stavbu serverů s AMD EPYC

Žádné komentáře.