Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ban na prodej konzolí v Číně definitivně skončí. Praktický dopad ale bude mizivý

V jednom Microsoftu fandím - celkem bych uvítal, kdyby díky integraci Xboxu do Widlí už žádný další Xbox nevyšel a konzole by tím pádem mohly umřít úplně, popřípadě by existovaly v jakési inkarnaci předkonfigurovaných herních strojů s jednoduchým GUI, ale plným systémem - podobně jako zamýšlené Steam machines. Už mě ty nepovedené konverze a "konzolovatění" her na PC nebaví.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

bohužel většina kupní síly jsou počítačově negramotní, kteři vůbec nerozumí slovu "systém" a čím jednodušší zařízení je, tím spokojenější jsou.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Lide, kteri chteji jednoduche zarizeni, si brzy nebudou moct poridit ani pracku nebo lednicku. Jednoduchost konzole je jen iluzi: je to naprosto normalni pocitac, jenom ma umyslne osekany OS. Totez plati pro mobilni telefony (dokonce i mnohe takzvane hloupe), set-top boxy a vetsinu televizoru. A vetsinu aut, jak je videt z posledniho SecUpdate.

A pokud nekdo chce jednoduche GUI, muze ho mit i na plnohodnotnem OS.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jj, je to tak. (Povzdechnutí.) Mám starou pračku Boženu, se segmentovým displayem (kvůli nastavení zpožděného startu), ovládá se jednoduše třemi tlačítky a voličem teploty - úplně geniálně jednoduché. Přitom má celkem pokročilo fuzzy logiku - sama si bere množství vody, máchá jenom dokud je to potřeba (dokud z toho něco teče), sama si řídí rychlost odstřeďování podle množství prádla, malé předměty z kapes "vyplivne" ke dvěřím bubnu a co jsem se díval, umí třeba celem vychytaně vyvažovat buben - zkouší zvyšovat otáčky a pokud vibrace přesáhnou určitou mez, zpomaluje a pak jenom člověk vidí, jak uvnitř hop - dvoje spoďáry přeletí na opačnou stranu bubnu a už to jde až na max.

Přitom u nové pračky je barevný display nutností, milion funkcí, umí to přehrávat MP3, je to napíchnuté na internet, ale pere to hůř, než valcha a při prvním přetížení se to vysype.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ty "cool" vychytávky u moderních elektronických spotřebičů vznikly po pečlivé úvaze managementu: čím více toho v sobě spotřebič má, tím více se toho může pokazit (samozřejmě ideálně hned po skončení záruky)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavne pridat milion zbytecnych funkci jako je prehravani mp3 je snadne a levne. Proste tam vrazite univerzalni procesor a povolite nahravat aplikace. Pridat jednu uzitecnou jako vyvazovani bubnu je tezke (nekdo se nad tim musi zamyslet) a drahe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten OS pri konzolach nieje az tak podstatny, to jeho dolezitost stupla akurat v poslednej generacii ked su uz online a pridali sa rozne online funkcionality. Konzole by stacil v podstate aj DOS s kniznicami k pristupu na HW a GUI. To co je tazisko a vyhoda konzoli je jednotny hw (s maximalne par obmenami podla refreshu). V podstate taky Apple na druhu. Ale to sa neda dosiahnut pri klasickom PC, tam je proste kazda konfiguracia skoro jedniecna a z toho aj vyplivaju problemy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"DOS s kniznicami k pristupu na HW a GUI" ... to mluvis o Win95, zejo?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To hovorim o zakladnych potrebach kazdej konzoly. HW je jednotny a na konzolach je bezny low level pristup k HW. Takze staci nejaky zakladny loader binariek a FS, co je v podstate DOS. Na pristup k HW stacia ovladace/kniznice. Vsetko ostatne si aj tak vecsinou riadia hry same. Az dnesne konzole pridavaju podporu siete a hlavne roznych multimedialnych funkcii a updatovania.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lepší když jsou "zkonzolovatěné" jen některé hry (které nemusím hrát), než když to postihne celý systém. Navíc Microsoft své konzolové ovce jistě nechce zahnat ke konkurenci. Proto je těžko připraví o ovládání na které jsou zvyklé. Naopak. Buď budou na "sjednocené platformě" zkonzolované všechny hry, nebo budou podporovat oba způsoby, což v praxi skončí různými kompromisy a kočkopsy.

Nefandím takovému vývoji ani trochu, ale musím uznat, že MS k němu směřuje. Většina novinek ve W10 znamená tvrdou konzolizaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je problem v tom, ze dneska na PC v podstate neexistuje jina hra nez 3D strilecka nebo neco na jejim enginu co se ovlada mysi a klavesnici. Takze kdyz si nekdo vymysli jine ovladani, tak je to hned "spatne" protoze pisickar zna jen chozeni dopredu a dozadu, otaceni hlavy mysi a skakani mezernikem. Jenze takhle e konzolove hry nikdy nehraly.

Naopak gamepadem se hry hraji nekdy od roku 1979 a nikomu neprijde ze hry ovladane gamepadem jsou nejak menecenne. Pak staci na pcckare vytasit neco co neni 3D strilecka a uz shani jak pripojit XBOX gamepad k PC aby to mohl vubec hrat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nebuď uraženej, gamepad na PC není nic sprostého, normálně se to používá. Pro hry jako Dyna Blaster naprosto ideální ovladač. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze koznole tvori 80% (!!!!) herniho trhu pokud jde o legalni kopie, tak hnedka neumrou.

Plny system - na kterem dokaze upiratit hru i petilete dite nebo 10 let stara konzole, kde upiratit hru rovna se to rozebrat a pripajet tam podivne zarizeni a 2 roky stara konzole, na ktere nejde upiratit nic? Co je pro tvurce her zajimavejsi?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle ultra restriktivní (eko)systém využívající podpisy a šifrování, který online kontroluje svou integritu, umožní instalaci pouze ze Storu a okamžitě aplikuje záplatu na každý crack, který se objeví? Tam už nepomůže ani pájení. To je směr, kterým se Microsoft vydal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě - bez jakéhokoli pejorativního kontextu - odkud ty procenta máš? To je od nějakého vydavatele, od MS, nebo z nějakého jiného zdroje? Přišlo mi to hrozně moc, očekával jsem tak 50% maximálně, tak jsem to zkusil pohledat a když dám "gaming global market" do images.google.com, tak se konzole pohybují někde okolo 33%.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"nevěřím statistice, kterou jsem si sám nezfalšuji" :-)

Vskutku z celkového trhu her drží konzolovky cca 35%.
Ale "Petr22" nemusel nutně lhát, jenom si ty statistiky "trošku" upravil :-D
Když totiž člověk porovná JENOM "klasické" PC hry s konzolovými hrami celkově, tak konzolovky vedou cca 3:1 ... ale to pouze za předpokladu, že do PC her nepočítáte žádné online hry, protože online hry (CS:GO, WoW, LoL, Dota, WoT, atd) sami o sobě drží cca 25% celkových světových tržeb z her.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To takzvané rozdělení na oficiální a šedý trh je docela zajímavé. Ve skutečnosti se ty čísla změnit ani moc nemohla, protože ten odlehčený ban na Xbox pouze způsobil to, že velké řetězce s elektronikou začaly prodávat Xbox, ale PS4 pořád ne. Ten šedý trh je jednoduše Taobao (čínský eBay) nebo různé malé obchůdky, kde se bez problémů dají sehnat jak PS4 tak X1. A důvodem proč se konzole tolik neprodávají může být také to, že dossti početná skupina jsou studenti, kteří ale na kolejích nemají možnost mít konzoli a mají pouze notebook. Dost hráčů her ale rádo hraje free-to-play hry typu Cross-Fire neb LoL.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.