Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Banias je součástí Centrina

Původní Centrino logo
Intel se rozhodl pojmenovat jako Centrino nejen vlasní procesor Banias, ale také chipsety s ním spojené a WiFi rozhraní. Napravo můžete vidět nové logo, které Intel pro Centrino připravil. V článku vám mimo detailů kolem Baniasu nabídnu i podrobný přehled chipsetů, které se pro Banias a pro mobilní Pentia 4 připravují.

Staré Centrino logo velké s nápisemPojmenování Intel Centrino označuje nejen vlastní procesor Banias (časem pravděpodobně i Dothan), ale k tomu ještě chipset a WiFi rozhraní. Intel by si přál, abychom si toto pojmenování zafixovali ve spojení s delší životností baterií, tenčími a lehčími notebooky s nemalým výkonem. Součástí image je i logo, které můžete vidět napravo. To by mělo evokovat let, mobilitu a pohyb dopředu. Nebo pokud drobně natočíte hlavu, tak by mohlo naznačovat, že byste si toto řešení mohli zamilovat.

Banias se objeví během tohoto čtvrtletí a to v modelech 1,6 GHz, 1,5 GHz, 1,4 GHz a možná i 1,3 GHz. Existovat však budou i low voltage (LV) a ultra low voltage (ULW) prodvedení s 1,1 GHz a 900 MHz. Procesor bude balen do identického FCBGA balení jako Pentia 4-M, ale některé piny budou fungovat poněkud jinak, takže bude prakticky nemožné připravit řešení, které by si poradilo jak s Baniasem, tak s Pentiem 4-M. Minimálně na začátku budou notebooky s Baniasem řádně drahé, dost možná bude mít právě tyto ceny.

Sice jsem už o připravovaných mobilních chipsetech od Intelu informoval, ale to nebyly známy žádné detailní podrobnosti. Ty nyní víme a tak se můžeme podívat na to, co budou podporovat:

  • i855PM dříve známý jako Odem je chipset bez integrovaného grafického procesoru, který k sobě má připojenu mobilní verzi ICH4. Podporuje 400MHz sběrnici, AGP 4× a PC1600 s PC2100 DDR SDRAM paměti. Samozřejmostí je podpora technologií šetřících energii, u Intelu tedy: Geyserville III, Deeper Sleep atd.
  • i855GM známý také jako Montara-GM je prakticky identický s i855PM, jen s integrovanou grafickou kartou. Ta samozřejmě zvládá jak 2D, tak 3D v 32bitových barvách. S LCD podporuje rozlišení až 1600×1200 a s klasickým CRT až 2048×1536.
  • i855GME označovaný jako Montara-GM+ je prakticky identická s GM verzí, jen podporuje procesor Dothan, což bude následník Baniasu, který by se měl na trhu objevit ve druhém pololetí.
  • i852GM neboli Montara-GML je určen pro mobilní Celerony a Pentia 4-M, podporuje 400MHz sběrnici, AGP 4× a PC1600 s PC2100 DDR SDRAM. Stejně jako předchůdci, samozřejmě i tento podporuje nějaké ty metody na šetření energie: EIST, Deeper Sleep, ACPI atd. A když je v názvu písmenko G, tak si můžete být jisti, že obsahuje integrovanou grafický chip.
  • i852GME je trochu rozšířená verze předešlého, která podporuje 533MHz sběrnici a HyperThreading.

Poslední dva chipsety samozřejmě nepatří do Centrina. Intel je také označuje jako řešení pro přenosnou (portability) platformu, kdežto tři předchozí jsou určeny pro mobilní (mobility) trh. Zajímavé také je, že mimo i855PM mají všechny ostatní integrovaná grafická jádra, což asi postihne firmy ATI a nVidia, které nabízejí své grafické chipy i v mobilním provedení.

i855PM, i855GM a i852GM budou představeny během tohoto čtvrtletí společně s Banias procesorem. To na i855GME a i852GME si budeme muset počkat déle, což je jasné například z toho, že i855GME je určen pro procesor, který se objeví až v druhé polovině tohoto roku.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Banias je součástí Centrina

Žádné komentáře.