Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Banias, první mobilní procesor Intelu

Intel logo staré
Ne, nadpis není zavádějící, jelikož jde opravdu o první procesor od Intelu, který byl "od podlahy" navržen pro mobilní počítače. Ačkoliv jsme se o něm zmínili již několikrát (naposledy celý článek před dvěmi týdny), stále je co objevovat a poslední novinky jsou opravdu zajímavé, obzvláště srovnání s mobilním Northwoodem.

Intel Banias je procesor, který je navržen od nuly. Tedy, tuto tezi se zase snaží prezentovat navenek Intel, ale pravda je taková, že samozřejmě vychází ze zkušeností lidí u Intelu s Pentii III a Pentii 4. S trochou nadsázky by se dalo říci, že Banias je takový silně upravený hybrid mezi PIII a P4.

Asi nejdůležitějším kritériem pro mobilní procesor je jeho spotřeba elektrické energie. Té se dá dosáhnout několika způsoby, z nichž nejjednodušší jsou snížení počtu tranzistorů a zmenšení výrobního procesu. Oproti dnešním mobilním Pentiím 4 se u Baniasu nezmění výrobní proces, zůstane stále 0,13 mikronový, ale zmenší se počet tranzistorů a tím i velikost jádra.

Protože Intel již distribuuje A1 verzi Banias procesoru (A0 byla první) svým partnerům, víme, že velikost jeho jádra je přibližně 100 mm2. Mobilní Northwood má jádro 131,4 mm2, což znamená, že Banias je na tom přibližně o 25 % lépe. Dále víme, že 512kB velikost L2 cache u Northwoodu zabírá z jádra přibližně 30 mm2 a díky tomu na zbytek zůstává cca 100 mm2.

A nyní budeme pokračovat Baniasem. Ten má 1MB L2 cache. Pokud Intel nezmenší velikost SRAM buňky (což je se stejným výrobním procesem velmi nepravděpodobné), pak L2 cache zabere přibližně 60 mm2 jádra Baniasu. To je celých 60 %, což je podstatně více nežli cca 23 % u Northwoodu. Na samotný procesor s L1 cache pak zbývá pouhých 40 mm2, což zase velmi kontrastuje se 100 mm2 u Northwoodu. Přitom z dřívějška už víme, že výkon Baniasu je na stejné frekvenci o 25  vyšší, nežli Pentia 4-M!

Srovnání velikosti jádra Pentia 4 Northwood s Baniasem

Pokud bychom se podívali na efektivnost Baniasu, která je ovlivňována výkonem a výdrží na baterie, tak Intel v prezentacích pro své OEM partnery uvádí, že 1,6GHz Banias je o 18 % efektivnější nežli 2,4GHz Pentium 4-M. Odvolává se přitom na test MobileMark2002. Navís s tímto puštěným testem dozal notebook s 1,6GHz Baniasem běžet 5 hodin, kdežto 2,4GHz Pentium 4-M pouze 3 hodiny. Je jen škoda, že Intel nesrovnává 1,6GHz Banias s 2GHz Pentiem 4-M, což by měly být výkonově téměř identické procesory.

Pro co největší snížení spotřeby se provádí několik dalších triků. Jedním z nich je i zpomalení procesoru v případě, že není využit jeho výkon. Pentium 4-M se zpomaluje až na polovinu, takže 2,4GHz model se zpomalí až na 1,2GHz. To Banias je v tomto směru lepší, protože 1,6GHz model může snížit svou rychlost až na 600 MHz.

Výše uvedený obrázek nejen správně ukazuje podíl velíkostí jádra, ale i celých procesorů. Banias totiž také bude mít 478 pinů, stejně jako Pentium 4-M, ale bohužel protože se liší jejich využití, nebude možné postavit systémy připravené pro oba procesory. Aby Intel předešel problémům, tak pozice dvou pinů se bude lišit, takže do patice pro Banias nepůjde vložit Pentium 4-M a naopak.

Diskuse ke článku Banias, první mobilní procesor Intelu

Žádné komentáře.