Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Barnes & Noble opravdu končí s tablety

BnN Nooks
Ještě v únoru šlo o zákulisní fámu, které se společnost oficiální cestou zuby-nehty bránila; po zveřejnění finančních výsledků však B&N konec vlastních tabletů ohlásila sama…

Vydavatelství Barnes & Noble známe jako výrobce čteček a tabletů Nook, kterými doplnil své knižní služby. Právě rozšíření portfolia o elektronické čtení přimělo společnost expandovat - jednak do světa hardwaru, jednak do Evropy (původně měla pobočky pouze v Americe). Přesto, že její tablety v rámci dané cenové hladiny řadí uživatelé k tomu (nej)lepšímu, nedokáže je společnost prodávat za takové ceny či v takovém množství, aby tomuto byznysu zajistila rentabilitu.

Na finanční problémy poukázal nejmenovaný zdroj blízký B&N již počátkem letošního roku; zároveň konstatoval, že společnost z tohoto důvodu s vývojem a výrobou vlastních tabletů skončí. Mluvčí společnosti to tehdy odmítla poměrně vágním konstatováním: „S produktovou řadou Nook neplánujeme skončit.“, čímž však fakticky nepotvrdila ani nevyvrátila případné změny v segmentu tabletů (produktová řada Nook obsahuje i čtečky).

Barnes and Noble

Je možné, že tehdy skutečně skončit neplánovala, pouze konec zvažovala a čekala, jak se vyvinou finanční výsledky v dalším kvartálu. Ty jsou nyní známé - celkový příjem $1,3 miliardy (opět) klesl o 7,4 % a ztráta se zdvojnásobila na -$118,6 milionu. Pokud bychom hovořili pouze o výsledcích Nookové divize, pak mluvíme o obratu ve výši $108 milionu, který oproti předešlému kvartálu klesl o $177 milionu.

Barnes & Noble v tiskové zprávě uvedla, že s tablety přechází na „partnerský model a snižování režijních nákladů“. Jak konkrétně takový model bude vypadat, zatím nezveřejnila, ale v úvahu připadají tři možnosti. Buďto si tablety nechá navrhovat a vyrábět třetí stranou, nebo (což není velký rozdíl) bude odebírat již hotové produkty od některého z výrobců, jimž jen přelepí štítek vlastním logem. Třetí verze byla zmiňována již v únoru a spočívá v tom, že by B&N poskytovala obsah některému ze zavedených výrobců tabletů (např. Samsung).

Uživatele stávajícího hardwaru B&N uklidňuje - se službami a podporou nekončí. Stejně tak se nic nemění na čtečkách řady Nook, které si bude společnost i nadále navrhovat sama.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Barnes & Noble opravdu končí s tablety

Středa, 26 Červen 2013 - 19:35 | giff | Jestli to nakonec nedopadne podle nedavnych...

Zobrazit diskusi