Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bartlett Lake / Raptor Lake-refresh-refresh je levnější alternativa k Arrow Lake

A není ten Bartlett náhodou CPU na který už všichni minimálně hráči čekají od dob AlderLake?
Proč má připlout až v v druhé půlce 2025???
To už nikoho neohromí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Protože volné kapacity ve vlastních továrnách. Proto. Hráči jsou Intelu u prdele. Co ho drží nad vodou je OEM a pakt s Dellem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby mu byli úplně u prdele (a ano nejspíše jsou :)) tak nedělá 12P jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako by to bolo, aby Intel vypálil všetko hneď? Musíme sa mať na čo časom tešiť, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2025 to už bude jak s křížkem po funuse, to už měli vydat dávno, tak pozdě už nikoho žádný Alder Lake zajímat nebude, když bude mít místo toho Ryzen, v tom Intelu jsou snad úplně dementní, si asi myslí, že jsou jediní na světě a každý asi jen čeká až se to konečně uráčí vydat oni, jestli vůbec, když konkurence už má alternativu dávno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"..v tom Intelu jsou snad úplně dementní, si asi myslí, že jsou jediní na světě.."
.. takhle to presne byva :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je ale konečně úplně ten vysněný CPU, který každý celou dobu chtěl, jen přichází o několik generací později než měl, si vem, že toto se dá konečně považovat jako pravý nástupce 10C i9 10900K, jen teď přichází vlastně až jako i9 15900K, což je opravdu hodně pozdě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to je jen jedna odpoved.. korporat
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie celkom. Kto má s1700, bude mať o rok dôvod na radosť (vynechajme to, že pôjde o tú istú mikroarchitektúru). Ak 12jadra nebudú odchádzať ako 13. a 14. Core generácia, navýšenie počtu jadier poteší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S vrácením peněz za vadná Intel CPU v reklamacích se to doufám prošťouchne. To jsou pořád nařízení, pravidla a najednou to vypadá že ti velcí najednou nemusí. Žalobu na ně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme v práci nový i9-13900K, dokonce dvakrát, tak doufám, že to bude držák. To jen tak na okraj. :-)
Intel začíná mít nabídku poněkud nepřehlednou. Chápu v noťasech, tam obvykle stejně uživatel požaduje nějakou komplexnost a neřeší jen procesor. Ale v desktopu je dnes nabídka AMD mnohem mnohem přehlednější a člověk ví, co kupuje!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Intel a držák? A čeho? Na kafe?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako držák v jakém smyslu? Že to bude vůbec fungovat? Vzhledem k tomu, že za to chcou nemálo peněz, tak je to celkem bizár.
Jinak 2měs zpátky jsem úspěšně vyreklamoval i7-13700 v Optiplexu, nešel na to nainstalovat W11 ani když to bylo zamknuté na (pro Raptor nesmyslných) 65W.
Tak hodně štěstí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dostali jsme oba stroje už nainstalované, zatím běží ok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by asi měly, něco jako reklamace procesoru nemá v historii obdoby. !
Minimálně od dob K7 bez headsprederu kde si to ale lidi ničili sami, protože chladič šel rovnou na křemík.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednou jsme na jednom Latitude D600 myslím nechávali měnit CPU, protože to crashovalo při pokusu přehrát mp3, nebo něco takového, byl to nějaký bizár a pomohla výměna CPU :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tých názvoch sa už nevyznám. Mali by vymyslieť nejaký jednotný, napr. Refresh Lake a pridávali by len rímske čísla za Refresh, čiže Refresh I, Refresh II … Refresh X, … Refresh M.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych si tipnul, ze ARL asi nebude levny, pocet waffweru u TSMC nekonecny a pozdrici kapacity nafkovaci. Tady vypada Bartlett jako dobry produkt pro Intel, kdyby neprisel tak pozde a v situaci, kdy Intel s 1700 spolu s 139xx a 149xx je na hromadnou zalobu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi potřebují fakt nějaký „herní“ CPU, jestli bude Arrow Lake opravdu takový, jak se zatím proslýchá, tak podle všeho to na hry nebude oproti 14900K nic extra, Intel se s tímto zaměřoval hlavně na atomy a MT, což má tato cílovka úplně na salámu, takže pro ně by to byl opravdu asi jen další předražený střep, čili to už je fakt asi lepší znova recyklovat Raptor ještě jako takovou vedlejší větev, za nějakou dobrou cenu by to nemuselo být špatné, akorát s tímto se už asi jen stěží dostanou na nejvyšší příčku herních benchmarků a na herní speciály AMD se to už chytat asi moc nebude, ale aspoň se ti tam už nebudou motat Atomy a třeba z toho vypadne ještě nějaký použitelný výkon (myslím vůči AMD).

Každopádně jde vidět, že Intelu tězče ujíždí vlak, absolutně nejsou schopni s Ryzeny držet krok a nabídnout v rámci jednoho CPU špičkový výkon ke všemu, máme tu z nouze nějaké hybridy a teď jsme svědky toho, že to stejně moc nefunguje a je třeba k tomu vymýšlet ještě nějaký další plán B... toto je prostě tragédie. Když si vemu, že horko těžko díky atomům teď aspoň dorovnávají MT, jenže na druhé straně nedokážeš přijít s odpovědí na X3D, tak je to prostě průser a navíc AMD pořád nenasadilo své vlastní „atomy“ a pokud tedy dojde v rámci Zen6 na navýšení počtu jader, tak má Intel znovu hodně velký problém, když mají v přípravě zas jen nějaký refresh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intel vydá další generaci samoseničících procesorů? Tleskám!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiško. Dôležité je, že Intel bude podporovať 5 generácii CPU v 1 sockete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.