Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k BeagleV - Chystaná dostupná SBC deska s RISC-V

Pekna desticka, ale kazi to HDMI. Nechapu, proc tam nedaji jeden miniDP a jeden micro/miniHDMI misto te obludy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo by to hodit na nižší frekvenci? Takhle to bude zbytečně úspěšné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi to nevznést rejpavou otázku: "...To je poněkud mnoho..." ... kolik žes to dal za Blackbirda? :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem to počítal, i se zdrojem, pamětí a SSD jen cca umrněných 2700 USD.
Za malé SBC bych to ovšem nedal. Tam mám strop na $500!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je PowerPC platforma.. tak trochu jiné struhadlo :D.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sluselo by tomu nejaky eMMC 16GB treba :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uz se ví kdy na tyto procesory prejde Raspberi ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RPi je od firmy, co si vyrábí vlastní procesory :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Charitativní organizace The Raspberry Pi Foundation si vyrábí vlastní SoC Broadcom, které ale nejdříve dodávala do settopboxů, aby si snížila náklady.
Ne, firma stojící za RPi si vlastní procesory nevyrábí, je to úplná blbost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Firma stojící za RPi se jmenuje Broadcom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jste to někdy v ruce? Za Raspberry stojí anglická firma "Raspberry Pi Foundation". Broadcom je firma vyrábějící APU pro tuto desku, nicméně to není cíleně vyrobeno pro RPi (bo náklady). Návrh desky a support je v Anglii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za Raspberry Pi stojí inženýr firmy Broadcom. Proto Raspberry Pi používá právě čipy od Broadcomu. Že tu je nějaká nastrčená nadace nemění nic na tom, že Raspberry Pi je pro Broadcom způsob, jak prodat ještě více čipů. Nebýt Broadcomu, tak Raspberry Pi vůbec neexistuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze jeden ze zakladatelu Raspberry Pi Foundation pracuje v Broadcomu, opravdu neznamena, ze Broadcom vyviji Raspberry :). Maximalne se da rict, ze Broadcom se podili na vyvoji.
To ovsem zdalena neznamena, ze Raspberry nemuze prejit na Risc V.
Za prve Broadcomu nic nebrani pouzit ve svych SoC Risc V jadra misto ARMu.
A za druhy ne vsechny Raspberry pouzivaj procesory od Broadcomu.
Novy Raspberry Pi Pico pouziva radic vlastniho navrhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však já netvrdil, že Broadcom vyvíjí Raspberry Pi nebo že ho vyrábí. Já reagoval pouze na to, kdo za tím stojí.

"Za prve Broadcomu nic nebrani pouzit ve svych SoC Risc V jadra misto ARMu."

To je možné, ovšem deska v článku používá procesory HiFive, takže na bagerovy "tyto procesory" RPi asi nepřejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vsechno je mozny, RPi foundation nema zadnou exklusivni dohodu s Broadcomem. Ale spis predpokladam, ze kdyz uz zacli s vlastnim vyvojem pro Raspberry Pi Pico. Tak je pravdepodobnejsi, ze by i potencionalni SoC s Risc V jadrama byl vlastniho navrhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me tedy na tom nejvice stvou ty zkriplene RPi like CSI porty. To ma jen 2 linky, a pomineme li fakt, ze to chodi jen na nizsich frekvencich, tak koncite na FHD snimacich, coz je pro ISP a enkoder zvladajici 4k60 opravdu.. bleh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přijde mi že se drží zbytečně při zemi, jedno z mála kde se trošku odvázali je velikost RAM. Jinak, BT pouze 4.2, wifi taktéž velmi zastaralá, nemluvě o úplně základní USB 3.0. A možná už by to sneslo i 2,5Gb ethernet. Plus samozřejmě frekvence na úrovni soudobého ARMu.
Tohle je spíš jen pokusný projekt za co nejnižší cenu, kdyby udělali B verzi s novějšími komponenty tak ikdyby to prodražilo o stovku tak by si to našlo i tak dost kupců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem vidim v tom, ze tohle je marketovano jako vseobecne pouzitelny RISC-V SBC, pricemz to vubec neni.

Mnohem vic to pripomina Zynq SOC od Xilinxu. Je celkem jasne videt ze to CPU je tam akorat "do poctu" (temer stejne CPU najdete v levnych Zynq 7000kach) a hlavni ulohu maji ty akceleratory (licence kterych se taky nejspis podepsala na cene).

Vseobecne pouzitelnej RISC-V SBC by byl, kdyby to melo 4-8 jader alespon na frekvenci RPi4, akceleratory vyhodit a pridat / vylepsit periferie.

V tehle konfiguraci jak to aktualne vyrabi, to dava smysl pro velice uzkou skupinu lidi. Samo o sobe nic spatneho, ale pokud opravdu chteji "protlacit" RISC-V na mass market, tak tenhle pocin mi nedava smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste je to hracicka na bastlenie, nieco ako bol prvy RPi. Ak to bude uspesne a ziska to nejake zdroje, tak sa od toho da odrazit a ked pride tretia a stvrta generacia dosky, uz to mozno bude pouzitelne aj ako pocitac na bezne pouzitie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na co byste ty periferie chtěl navěsit?
Jen tak pro zajímavost.

To máte tak. Máte procesor s RiscV (to je na tom to zajímavé), který má integrované USB 3.0, BT, ethernet. Žádný PCI-e pro nějaké rozšíření, takže byste musel přikoupit ethernet čip a navěsit ho na USB, bluetooth čip a navěsit ho na USB, a lepší USB byste si vycucal z prstu.
Jenže pak by se ozvali diskutéři, že to nemá SATA a M2 s NVMe. Takže byste přikoupil USB SATA řadič a pak taky NVMe na USB.
Výsledkem by byla drahá a složitá deska s pomalými komponenty, protože všechno visí na USB 3.0. A vy byste pro to všechno musel dát dohromady a udržovat image operačního systému, ideálně takový, co z toho externího ethernetu a SATA zvládne bootovat.
A pak zjistíte, že jste těch desek prodal několik tisíc kusů, protože je to dražší než čínské Odroidy a já nevím co, a člověkoroky investované do vývoje se vám prostě nevrátí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle rozhrani se mohli integrovat do SoC-u.. a kdyz uz tam neco integrovany maj (PCIe Gen3 !!) tak to nevyvedou ven - klidne na neosazeny header, nebo jakakoliv varianta M2.

K cemu me tam bude ten NV DL akcelerator, fakt nevim. Svet IT se temi AI srajdama riti hodne blbym smerem..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> K cemu me tam bude ten NV DL akcelerator, fakt nevim

Pokud nevis, pak tohle SBC neni pro tebe. To byla ostatne pointa meho komentare vyse - tohle fakt NENI vseobecne pouzitelny SBC, tohle je velice specificka hracka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono i Raspberry se obcas pouziva jako server pro bezpecnostni kamery nebo pro rizeni autonomnich robotu. U obojiho by samozrejme akcelerator DL byl uzitecnej pro rozpoznavani objektu v obraze. Cili pro nekoho to muze byt alternativa k "vseobecne pouzitelnymu SBC" jako Raspberry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> čínské Odroidy

Ciste technicka: Korejske.

Jinak mate 100% pravdu, a krom otazky "na co by ste to chtel povesit", taky zustava otazka "cim to chcete napajet a chladit". To co popisuje OP lze najit a koupit, jmenuje se to NUC, TDP to ma 10-25W. Tyhle 8x5cm desticky maji TDP vetsinou 5W takze ne, opravdu tam 10G ethernet nenacpete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.