Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Belkin uvedl adaptér z HDMI na VGA včetně zvuku

Takovýhle adaptéry dělaj random číňani už roky, Belik je taky číná tzn očekávám že to bude jen další klon.

Jejich problémem bejvá že ten VGA ramdac neni moc dobrej. Low-ress LCD a při trošě štěstía lehké ztrátě kvality i 1080p 60hz výstup z toho dostanete, ale zkuste jít do větších refresů /pixelclockům, třeba tim pohánět slušnejší CRT a je ihned konečná, z obrazu se stane humusní mazanice plná duchů a pod.

Docela mě šokuje že dnes nejsme schopni vyrobit solidní externí VGA ramdac, taková voodoo2 měla lepší než tohle.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Protoze uz neni potreba, VGA si muze podat ruku s flopkou v propadlisti dejin.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl! Většina lidí co vidívám má a bude mít ještě dlouho propojen po VGA PC monitor ač je i s DVi i HDMI...

Dokonce jsem viděl v domácnosti zapojenej HD TV 1920x1080 a HDTV přijímač s příjmem DVB-C v MPEG-4 1080p, po AV rozhraní :-))...

Alespoň že čistě náhodou po plném Scartu (RGB oddělený signál) a né jen po konektoru Cinch (vše dokopy...)

TV má pak naprostá většina lidí propojený přes analogové AV rozhraní a tedy Scart...

Jen tak mimochodem - VGA obchází ochranu HDCP ;-) V jednom testu na jednom českým webu o AV technice testovali 1. originální (lisované!!!) DVD s filmem ve FullHD na PC a ejhle , po HDMI - hláška: Nemáte oprávnění prohlížet tento obsah a film se rozjel nouzově jen v SD :-)) ...

PCI Grafika měla prej HDCP!

Jen tak pro zajímavost propojli LCD TV po VGA a!? Film jel ve FullHD bez hlášek :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt rikam ze si VGA muze podat ruce s flopinou. Taky ne a ne zhebnout. Tim spis kdyz uz i jeho nastupce, DVI, odchazi taky do duchodu protoze jeho nastupce, DisplayPort, je mezi nami uz sedm let.
O HDMI se nebavim, to u PC nema co delat, to patri do A/V techniky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesúhlasím. Robil som v predajni PC a jediné čo sa nepoužívalo je DVI. Všetci chceli buď VGA (hlavne kvôli projektoru) alebo HDMI. Na stolových sa to neriešilo keď bol DVI monitor ale na notebookoch ak VGA nebol, tak zháňali redukcie a prevodníky..

A ešte dodám, že po akom kábli by si chcel ťahať obraz na desiatky metrov? HDMI alebo DisplayPort nebodaj? Po pár metroch nemáš z obrazu nič. VGA nemá problém aj s 30 metrovým káblom.
http://minimedia.sk/audio-video-kable/vga/vga-30m-mm

V tom je ten rozdiel, analóg tu bude strašne dlho..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Provozuji na práci KVM kabel 10m VGA a řekl bych, že pro 1920x1200@60Hz je to rozumné maximum (a to podezírám LCD panel, že si ten analogový signál při digitalizaci vylepšuje). Na CRT 1600x1200@75Hz jsem už viděl lehké duchování linií v CADu.
Na desítky metrů existují řešení buď s převodníky po LAN kabelech, přez optiku (15-100m), nebo s integrovanými zesilovači/opakovači signálů. viz. např. 30m
http://krup.cz/Default.asp?cls=stoitem&stiid=4996

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

VGA na 30 m obraz asi přenese, ale je dost zkreslený. Fakt asi jen a promítání slajdů s velikánskými fonty na projektoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prenesie aj veľký rozlíšenia v dostatočnej kvalite, ale záleži od kábla. Musí to byť normálny kvalitný kábel a nie iba zmes tenučných drôtikov. Tak isto ako SCART za 2€ alebo ten čo ma samostatne tienené žily... rozdiel obrovský

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O tom není pochyb. Už jsem pár dlouhých kabelů viděl, některé i dost drahé a "tlusté" a když se to dalo na monitor, tak tam prostě bylo znát, že tam je docela rozdíl oproti krátkému. Na projektor to asi nikdo neřeší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to analog, záleží extrémně na kvalitě kabelu a také vstupu a výstupu (na to se často zapomíná). Pokud se dodrží správné zakončení a nevznikají odrazy, mohlo by to dát třeba 100m. Jen to pak není klasický VGA kabel, ale 5x BNC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dosti pochybuji, že tam po 100 m zůstane ten nemodulovaný vysokofrekvenční signál zcela bez zkreslení a na správných hodnotách i když se to vyvede na BNC. 640x480 by tedy mohlo dosáhnout poměrně daleko, FullHD naopak bude trpět mnohem dříve.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"TV má pak naprostá většina lidí propojený přes analogové AV rozhraní a tedy Scart..."

Že jsou lidi blbí, neznají rozdíl a parametry těch rozhraní, to teď bude utvářet standard? VGA mělo chcípnout už dávno. Nedávno jsem se celkem marně pokoušel kolegovi v práci vysvětlit, proč je fakt blbý nápad nadávat, že nemůže sehnat televizi s úhlopříčkou metr a 4K rozlišením s VGA vstupem. To je jak chtít gigabit po telefonní lince na samotě uprostřed lesa, 10 km od civilizace...

Každý blb chce ty nejlepší parametry a pak tam stejně narve zoufale poddimenzovaný vstup. Když je to nejde naučit, je potřeba jim to vnutit. Konvertovat HDMI na VGA je prasárna.

Dokážu to pochopit jen u daťáků, kde pro QVGA nemá HDMI moc smysl a hlavně ty 50 m dlouhé HDMI jsou brutálně dražší než VGA. Ale i tak by nebylo na škodu zatlačit na rozšíření FullHD/HDMI daťáků.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a já stále čučím do CRT monitoru kde je jen VGA :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takových adaptérů je plná eBay. Jeden jsem zakoupil též, ale ta kvalita zobrazení je spíše poslabší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ajaj, myslím že šuplík IT vybavení typu "to se jednou bude hodit" bude mít další přírůstek :)

Je ale pravda, že všechno co jsem si takhle vytipoval a preventivně koupil jsem už několikrát v kritických situacích využil. A pro tohle se využití rozhodně najde ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tady je to same za 190kc a postovne do CR je zdarma...
http://www.dx.com/p/hdmi-male-to-vga-female-3-5mm-audio-jack-adapter-cab...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.