Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Benq DW1620 Pro - recenze (16×16 DVD R/RW +DL, IDE)

'Maximální hranice overspeedu s CD-R Multidisc Supergreen 99 min je 99:56.06.'
Neni tady jeden takovy malinky bug? ;) Ale jinak dobra recenze, diky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V KProbe je uvedevy ako model LiteOn 1633S ... je to Benq test ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Barbucha: Mno, asi si sedím na kabelu, ale já nic nevidím.
dt2000: To je v pořádku. Na LiteOnu se ta média přece měří ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2martin: má být overburn, ne overspeed:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

marfen: Jo táááák ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimava je ta rychlost cteni DVD-RW, ale je docela malo pravdepodobne, ze by zalezelo na obsahu. Spise to bude zpusobeno rozdilnym zapisem, DAO oproti restricted overwrite. Muze to autor recenze potvrdit/vyvratit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malá poznámka k software použitém při testování : NERO, PowerDVD, Plextool mají novější verze, CloneCD 5.3.1.7 - tato verze vůbec neexistuje a pokud to má být 4.3.1.7 tak je taky pěkně "stará" :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: muzu se zeptat, ktere vyrazne lepsi vypalovacky jste meli v testech? Diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nepsali ste nahodou v posledni recenzi ze budete v dalsich recenzich pokazde pouzivat to mereni pitu a landu (nebo jak to je) z plextools? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16x cteni DVD-R(W) za zapor nepovazuji, NEC 3500 cte DVD-R taky 16x a bez problemu. Chyba je ze to BenQ tak moc nezvlada.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> necro:
Záleží na tom, z jakého úhlu se na to podíváš. Takové ty srovnávací grafy, to je první měřítko. Když si odmyslíš časový a technologický odstup, tak zjistíš, že třeba taková Yamaha CRW-F1 byla ve své době naprostý unikát (dnes už je to spíše rarita). A když to budeš brát podle schopností, pak je zase špičkou Plextor PX-716SA. A taková LG GSA-4163B má zase podporu DVD-RAM, což je taky dost velká výhoda. Proto BenQ hodnotím jako lepší průměr (a jestli ti vadí slovo "výrazně lepší", tak to je zas otázka, čemu se dá říci "výrazně", ale to už je slovíčkaření (koukám, tvůj e-mail by ale odpovídal tomu, že si s těmi slovíčky chceš hrát ;-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

necro: já se třeba dívám na kvalitu zápisu. Tahle mechanika má zajímavé technologie, ale nemá je dotažené. Řekněme, že příští model bude v pohodě, ale tuhle bych podle recenze nekoupil. Přirovnal bych to k NEC ND-3500A a NEC ND-3520A. 3500 měla nějaké mouchy, tu bych nevzal, ale 3520 je vychytala a tu jsem si koupil (a jsem spokojený). Takže i takt se na to dá podívat.
WIFT: šlo by dodávat k recenzím odkaz na nějaký článek, popisující měření? Já asi někdy přehlídnul, jak ty grafy mám vyhodnotit, sem tam mně unikne nový termín a jsem v kelu, bo pak vidím grafy a nevím co si myslet (např. u recenze NEC 3520 byla poznámka u zpomalení zápisu, že to vypadá divně, ale kdo ví, o co jde, je spokojený - no a já nevěděl o co jde a nevěděl jsem, kde to najít, až náhodou u recenze NECa 3500 to bylo popsané, jenže tu jsem tehdy nemínil původně číst, bo jsem chtěl koupil model 3520, že :-) (se už zamotávám). No nakonec jsem to sehnal, ale třeba jak funguje změna book type (proč je u NEC 3520 omezená na 500 změn např.), co je vlastbě bitt setting atd., to nevím a přitom se s těmi pojmy v recenzích dost často operuje. Jo vím, že tu recenzi jsi nepsal ty, jen že jsem ji četl mimořádně pozorně, bo jsem se podle ní rozhodoval, tak proto ji uvádím jako příklad, když už jsem si na to vzpomněl... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita zápisu DVD+RW Verbatim (MCC)4×
"Vše je stále v normě, o záznam není třeba se bát."
která norma povoluje PIF>4 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kert: To vis, pro BenQ plati jina norma nez pro Plextor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kert: Když se takhle jízlivě ptáš, potom určitě víš, o jakou normu se jedná. A určitě si ji pozorně četl. U DVD+RW dost záleží, pokolikáté je zapsáno/smazáno a jak rychle je s KProbe čteno. 4×, jak je použito v recenzi určitě ne. Hodnoty 280/4 platí pro rychlost čtení 1×, ale to asi víš. Proto je kvalita zápisu v normě, protože disk je zapsán poněkolikáté  a rychlost čtení je 4× větší, než by měla být.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

martin: Ak mozes napis, ako testujete schopnosti mechaniky poradit si s ochranami proti kopirovaniu. Napr. ci skusate citat kopiu aj v inych mechanikach okrem testovanej mechaniky. Nedostatky som zistil uz pri recenzii Toshiby SD-R5372. Benq 1620 nemam, nemozem teda hodnotit, ale podla testu na CDRInfo.com je to len "one sheep writer".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Libb: jo a jaký má ND-3500A mouchy? Maximálně, že nepodporuje DVD-R9 DL a to je asi tak všechno. Ty špatný výsledky zápisu na DVD-R byly nejspíš způsobeny vadou konkrétního kusu, protože já ji mam a pálí naprosto špičkově (zásadně jedu DVD-R 8X Verbatim @ 12X a nesetkal jsem se s jediným zmetkem. A i takový shity jako Gigamaster a Datawrite vysmahne s PI/PIF hodně pod maximem specifikace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DavesMan: tím lip, že nemá, ale můj jediný zdroj informací je recenze, takže to radši beru v úvahu. Já jsem s 3520 také spokojený. BTW jak měříš tu kvalitu? Jakým softem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K-Probe. Mam totiž ještě LiteONku :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jsem blbý, ale co je to za funkci AWS u CloneCD? Díky Laďa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a v com je pro verzia lepsia od klasickej (ne pro)? len krabica a pilozeny software? ja som kupil bulk benq 1620 este lacnejsie s firmware g7m9 (neviem preco ale retail verzia ma uplne ine znacenie firmware) a cita vsetko bez problemov(akurat mi chyba logo na mechanike)! podla mna skutocne dobra volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ladik: Nebuď líný a přečti si to sám.
bubacik: Nejen v tom, má přece i jiný rychlosti ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ladik: AWS (Amplify Weak Sectors) mas vysvetlene tu:
 
http://www.cdr.cz/a/1629/7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ladik: resp. tu:
 
http://www.cdr.cz/a/880

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

martin: líný nejsu, akorát jsem to nemohl najít :-)
Ale jinak všem díky. Ahoj Laďa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ladík: A vyhledávání znáš? To je to políčko tady vlevo ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ze zacatku jsem velmi cekal na recenzi protoze jsem na tuto palirnu mel zalusk nakonec jsem to nevydrzel a koupil za stejne penize NEC 3520A a neprohloupil jsem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1620 Pro je velice vydařený kousek. Kvalitě vypalování se toho dá málo vytknout a oproti NEC má jednu velkou výhodu: PI/PIF reporting.
firmware b7s9 - údajně ocení ti, kdo rádi riskují a pálí na levný placky, jinak FW b7t9 pro ty, kdo dají na kvalitu média.
Go Bene Go :-D
 
Média list k FW B7T9, který mj. ukazuje možnosti overspeed na jednotlivá média najdete hned v prvním postu tady:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=121530&highlight=media+list
 
2bubacik:
svou OEM mechaniku můžeš snadno flashnout na 1620 Pro a pak používat oficiální FW :-)
http://dvdpro.club.st/firmware/BenQ_FW.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kúpil som si túto napaľovačku (bulk verzia - bez Značky výrobcu na dvierkach) a mám nasledovný problém.

Originálne médiá (CD,DVD) číta úplne bez problémov. Horor príde, keď má čítať napaľované DVD. Zatiaľ som používal mínusové DVD (Traxdata 4x). Zo štyroch diskov neprečítal ani jeden. Pri vložení sa v Exploreri zmení označenie mechaniky z DVD RW na CD Rom a tvári sa, ako by bolo prázdne. Samozrejme, nefunguje autoštart ani nič podobné... Skúšal som aj vypaľované DVD (tiež mínus) s filmom - išlo to len kým som sa nepokúsil zrýchliť (fw) film. Ihneď vypísalo chybovú hlášku, že médium je poškriabané alebo niečo podobné.

S predchádzajúcou mechanikou (TEAC) sa mi to nikdy nestalo.

Je tento BenQ šmejd alebo ja s tým neviem robiť?

Ak sa to niekde v diskusii už riešilo, ospravedlňujem sa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nazdar vsetci. Kupil som asi OEM DVD-RW BENQ DW-1620. Ked ju porovnam s mechanikami na tejto stranke, nepasuje mi alebo oznacenie, alebo predny panel.

DW1620A - ma odlisny predny panel.
DW1620 Pro - ma odlisny predny panel.
DW1610A - pedny panel sedi az na ikonu RW-dl ale na stitku mam DW-1620 ,vid foto na adrese http://textel.webzdarma.cz/.

Prosim vas, mozete mi niekto poradit aku to mam vlastne mechaniku? Tiez by som sa chcel spytat, ze ktory firmware je najvhodnejsi pre tuto mechaniku, aby som z nej dosiahol maximum vlastnosti.

Dakujem vsetkym za rady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jozo: Neporovnavej panely, ale vlastnosti ;-) Pak ti bude vše jasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Myslis ze by som mal pokupit media a testovat? Alebo v softwerami tahat vlastnosti z firmweru? Nemenia sa tie podla toho, aku obchodnu strategiu si vyrobca zvoli a aky firmware si vyrobi/nahra do konkretnej verzie toho isteho modelu?

No mne by stacilo, keby fachman povedal napriklad:
a)"ked je na nalepke DW-1620, je jedno ako vyzera panel. Vnutro je vzdy rovnake a preto tam bude fungovat FW aj z A aj z PRO."
b)"ked je na nalepke DW-1620, potom z nej PRO ani A neurobis.
c)"neviem"

Dakujem za rady

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak som to skusil podla odkazu meldu - středa, 19. ledna 2005, 14:30. Vsetko zda sa funguje ako ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jozo: Nemusíš nic pálit!! Podívej se na nějakou naší recenzi, tam najdeš programy, které ti všechno detekují! Jinak opakuju, za na prednim panelu fakt nezalezi, podstatne je co je vevnitr! Podivej se na specifikace tady a taky jsme uz nejakou Benq palirnu testovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jozo:
Jsem rád, že se informace někomu hodily ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fajn mechanika koupil jsem ji za 59 Euro.  Pali slusne, pro prumerneho palice asi staci:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jag: nemas nahodou zakladnu dosku s nForce2 chipsetom? Mechanika ma problemi s tymto chipsetom, riesi to upgrade FW...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem si DVD palicku 1620Pro a jsem maximalne spiokojen...pri vyberu spravneho media je 100 uspesnost paleni,bacha jen si nerozumi s emgetonama, z 25 cd asi 5 ok :(,myslim si ale ze s timadle mediama ma problemy vic palicek ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bladeXP: To ale musíš napsat, kterejma emgetonama. My třeba tyhle emgetony používáme jako etalony, ale to jsou ty made in Japan (Taiyo Yuden).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak som flashol 1620 na 1620pro (dik za odkaz melda).. zatial vsetko v pohode..
inak vysiel novy firmware v b7u9 a uz aj ide na mojej mechanike ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím o pomoc při řešení mého problému,
zakoupil jsem vypal. Benq 1620 a při pokusu o vypálení filmu na DVD+R DL (Verbatim) v Neru (verze 6.0.0.1.) mi program zahlásí, že toto médium je nepoužitelné pro nedostatečnou kapacitu. V INFo o disku v NERU se toto médium hlásí jako CD-R blank kapacita něco kolem 650 MB. K úpravě orig. DVD a k jeho převodu na hard jsem použil Decrypter a Shrink. Při stejném postupu a výpálení souboru na médium DVD-R 4,7 (Verbatim) žádné problémy nenastaly a toto DvD je přehr. ve stol. přehr. OS mám XP (service pack 2), mám combo cdr/dvd Lite-on a vypal. DVD Benq zapojenou jako slave
 
 Při použití DVDInfo pro je toto DL médium již označeno správnou specifikací, tedy DVD+R DL, kapacita 7,9125 GB stejně tak je označeno i v programu Nero info tool.
 
zaregitroval jsem taktéž skutečnost, která již byla v diskusi zmíněn, tj., že po vložení nějakého média se zobr. ikona , ktreá je ve tvaru dvd -r/rw Benq 1620 změní na cdr-rom. Předem Vám všem děkuji za nějakou radu nebo pomoc!  Petr
 
 
  

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petrs: Možná pomůže novější Nero.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prosim o radu, mam DW1620pro bulk verzi a ma firm. g7l9, zkousel jsem podle rad nize flesnout na ofic ver. b7xx ale nepustilo me to. jaky je spravny postup, pripadne jde to vubec? nechce me to totiz cist nektery vypaleny verbatim DVD-R a vypaleny od jinyho kamosa tez verbat.-R v poho. tvarijou se jako prazdny. dik za vsetky napady

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marvyn: Sosni WinDWFlash a CVT verzi firmware na adrese http://dvdpro.club.st/firmware/BENQ_FW.htm. Posledni je tam B7T9.
Pote muzes uz oficialnim updaterem na posledni B7U9 (nebo region-free B7U9 verze na http://tdb.rpc1.org )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ahoj, mam BENQ DW1620 Pro, Firmware B7S9. Pri vypalovani na DVD+RW je vse ok, pri paleni na DVD+R (verbatim 8x) to sice projde ale video trha a jakoby se zasekava (jindy jako by se par vterin preskocilo) a  to na vsech DVD prehravacich co sem zkousel vcetne stolnich DVD a dokonce i na te moji, tusite proc? Nevim si rady. Book Type je nastaven na DVD-ROM. Jestlize doporucujete aktualizaci FW, prosim poradte jak? Musi jit verze za sebou tzn. na S prijde T pak U atd?????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirka: Jak máš v recenzi. Jak sem kouakl k BenQ, tak stačí poslední (ona už napovídá ta velikost).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to je presne zac ten verbatim 8x? Akou rychlostou napalujes? Ja som si vsimol, ze ak verbatim DVD-R 8x napalujem 4x, tak ma horsiu kvalitu, ako ked napalujem 8x... :(
Celkovo sa mi zdaju tie verbatim 8x horsie (hlavne ku koncu!!), ako 4x, na nich som napalil vo vybornej kvalite!
Mimochodom ked napalujem pluskove DVD (v neru), tak po skonceni napalenia aj po kontrole a vypnuti nera ked vysuniem disk, tak este niekolko sekund zacne preblikavat cervene ledka, neviete co to je? Robi to len pri pluskovych... predpokladam, ze to bude mat nieco spolocne s booktype, ale je to divne... neviem, co by sa stalo, ak by medzicasom vypadol prud (bez vysunutia medii)
No a ked spustim PI/PIF scan skor, nez vysuniem medium (a teda popreblikava na cerveno ledka), tak ten scan na konci vyhodi chybu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Benq DW1620 Pro B7U9 - HELP, po aktualizaci FW stale vypaluji zmrsena DVD+R Verbatim 8x, ba co vicDVD+RW Verbatim uz taky vypalim jen s chybou(vypalovani projde, ale video trha na vsech ostatnich DVD prehravacich, Benq to po sobe nekdy precte a jindy ani to ne) jak pouzivate media???? poradte

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jirka: Chvíli vydrž, ono to pár kousků médií trvá, než se zase znovu zkalibruje laser a optika. Tak to někdy po upgradu firmwaru bejvá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin: o zahorovani FW po updatovani pocujem prvy krat. Vies mi to nejako vysvetlit co sa tam vlastne deje. Ako chapem, ze kalibracia laseru sa vykonava pravdepodobne raz za x medii ale snad po update FW sa nakalibrue znovu hned. Kedze sa jej asi aj resetuju vsetky predosle nadstavenia kalibracie laseru.... no neviem, rad si vypocujem nazor cloveka od fachu. Vopred vdaka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro bubacika
cetl jsem, ze jsi flashnul 1620ku na PRO dle odkazu melda
Na tom odkazu jsem nepochopil co mam udelat. Napis prosim postup diky moc a nezlob se ze otavuju...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče vypalování ,tak na určitá média rychlostí do 8x je zápis svelmi slušný,ale čtení dvd je tragédie.Z 10ti dvd jich 5 vůbec nenačetla a to ani úplně čisté verbatim sony a ritek,takže samé kvalitní značky.Média která nenačetla,však bez jediného problému zdolala LG 4163b.Podle mého velké zklamání.Pouze jako vypalovačka dobrá,ale od benq bych čekal snad víc.Zkombinovat Liteon a Benq,byla by z těch dvou ideální palírna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam firmware B7T9. DVD-R i DVD+R mi zatim nezkazil žádná. Vypaluje uplně super. Použito Fuji,TDK a GigaMaster - vše OK. ALE!!!!!!!!! Nejsem schopen na tomhle Benqu vypálit obyčejné CD-R ani CD-RW v modu disk najednou. V modu stopa najednou je vypálim, ale jinak ne. Co s tím???
Kvůli tomu je k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eagle001: Nevypálíš čím? Sirkou? Jaký média konkrétně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně asi všechny značky CD-R, zkoušel jsem Verbatim,GigaMaster,Novaline,Fuji. Vždy když dám vypálit disk najednou(v Neru), tak vypalování spadne a médium je v tahu. Je to náhodný, někdy spadne v půlce pálení, někdy jakoby vše dokončí a spadne až při dokončovací stopě. Zkoušel jsem i jiné programy než nero,hrál jsem si s nastavováním, ale na nic jsem nepřišel. Jinak DVD v pohodě, ze všech značek, co jsem zkoušel, ani jedno nezničila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jsem si vzpomněl, co jsem zkoušel za disky CD-RW: GigaMaster, Sony,Verbatim DLplus,Bell platinum. Zkoušel jsem různě volit i 700MB disky i 650MB disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eagle001: Zkus si sehnat nejaky Taiyo Yudeny, upgraduj Nero na posledni verzi.
P.S. Nemáš náhodou taky InCD ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je nejlepší firmware pro Benq DW1620 Pro?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední z května 2005: B7V9

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tož taj tu šmédšku (ale v bulk balení) mám.Ze začatku si nerozumela s minuskama ale pak sem jí to naučil.Neměl sem zatim jedinej problem.Media verbatim, tdk ,traxdata a eště neaky šmejdy.z 200 vysmahlejch zatim 1 špatný ale buch ví esli zato muže ona nebo médium (traxdata).čtení poškozenejch médii průměrná.Jinak uživatelsky příjemná (rychlost načítání a otevírání)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate niekto skúsenosť sBenq 1640

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Benq 1640 a naprostá spokojenost, kvalitní pálení CD i DVD, nový fw každý měsíc, překoná audio ochrany, umí bitsetting všech plusových médií, dvd rip rychlý jako ďábel, kvalitní korekce chyb, a (aspoň) ta moje vypadá přesně jako Plextor 740. Doporučuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.