Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k BenQ uvádí VA LCD monitory s LED podsvícením

"pískavost" napájecích obvodů.
Co to je? Teda nebo vim co to je, ale to je nejaka vlastnost VA panelu nebo to melo byt jen obecne, ze by clovek se mel divat pri vyberu monitoru i na ergonomii?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl ze piskani s typem spotrebice vubec nesouvisi. Nektere soucastky - nejspis civky - proste piskaji bez ohledu na to kde jsou .... a bez civek a kondenzatoru se zadne elektronicke zarizeni neobejde, jsou nutne pro meneni napeti ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na typu spotrebice. Temer vsechny zdroje pracuji na frekvencich mimo slysitelne pasmo, ale pokud spotrebic ma spotrebu promenlivou, muzete ji slyset. Zatizeny a nezatizeny zdroj ma proste jinak namahanou tu civku a to je to co slysite.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

50Hz slyset je, akorat nikdo si nedovoli odflaknout civku pracujici na 50Hz tak aby byla slyset. Oproti tomu kolem tech 16kHz nebo tak nejak to kolikrat kontrolor neslysi tak se to flaka ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Piskavost vidim a slysim na svem 30" LCD. Kdyz se zobrazuje hodne radku se stejnym obsahem ve vysokem kontrastu (napr. leva cast bila, prava cerna), tak je slyset piskani ve zdroji protoze odber panelu je promenlivy, pulzni a zrovna v takovem pomeru ze je to v slysitelnem spektru. Dela to zdroj jez je soucasti primo daneho TFT panelu. V novejsi revizi desky na druhem kusu se ten efekt jiz neprojevuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni to zadna vlastnost VA panelu, nezalezi na typu panelu, ale na zpusobu podsvetleni.
Jde o monitor s LED podsvicenim ktere nepotrebuje vysokonapetovy zdroj/menic tak jako klasicky LCD s trubicemi. Tudiz je mensi az temer nulova sance ze v tomto monitoru bude neco piskat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Šance je úplně stejná. Není sice potřeba měnič na vysoké napětí, ale zase je potřeba měnič pro napájení LED, který sice má nízké napětí, ale vyšší proudové zatížení. Pískat dokáží i obvody pro napájení CPU na deskách, jde jen o použitý kmitočet a kvalitu provedení cívek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.