Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Biostar má Radeon RX 550 se čtyřmi HDMI výstupy

RX 7750 je asi myšleno HD 7750.
Jo to byly časy. Jednu RX 550 jsem dal do PC příbuzné, i když neplánovala spustit žádnou hru nebo 3D program a nespustila ho doteď. Důvod byl, že tehdy byl můj starší „skladový" CPU bez iGPU - v té době jsem si pomalu začal uvědomovat jak jsou CPU bez iGPU nevýhodná. Už tehdy mě to přišlo jako overkill k zamyšlení, ale ceny nebyly tak vysoké, multimediální výbava moderní a chlazení udělané kvalitně. Levnější alternativa co by byla stejně moderní buď neexistovala nebo byla nepodstatně levnější (už nevím). Z dnešního pohledu úplně šílené plýtvání slušnou grafikou. Stačil by jí i integrovaný Intel s DDR4 přehozený na pasivně chlazené pidi PCB s dvěma nebo klidně i jedním HDMI. Její sestava je pro mě mementem, které na mě pokaždé křičí - už nikdy CPU bez iGPU!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

přesně, moc nechápu oblibu F procesorů u Intel, ta integrovaná grafika pro základní použití stačí a hlavně je to záchrana když dGPU náhle odejde. A u většiny běžných uživatelů bohatě dostačuje, není třeba další větrák. Je s podivem že AMD APU bere pořád jako jakousi separátní "bonusovou" větev za patřičný příplatek. Je to mnohem lepší než dřívější řešení v podobě dalšího švába na desce jako v dobách nForce/AM2/3. Přitom kolik by to servisákům a domácím kutilům uspořilo práce kdyby tam základní iGPU bylo. I moderní AM4 platforma tím trpí, pokud klekne grafika ve slotu tak se s obvyklými cpu může uživatel klouzat a řešit to APU i pro klasické použití v herním PC je dost nepraktické, tam už je APU zase overkill. V tomto intelovské řešení má jednoznačně navrch a nechápu AMD které není cizí i přijetí dobrého nápadu konkurence zrovna tohle tak zatvrzele odmítají...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože cenový bonus převažuje - chybějící integrovaná grafika je problém tak pro jednoho člověka z 20, jestli vůbec. A chtělo by se to podívat do diskuzí někam kousek před Covid - to bylo nářků "Intel prodává CPU jenom s grafikou, my chceme verzi bez ní". A pokud vím, ZEN4 by už měl mít nějakou jednoduchou grafiku v I/O čipletu tj nejenom APU budou mít grafiku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

cenový bonus je tak pětikilo, to nestojí za řeč. Měl jsem podobný názor, ale když odejde grafika nebo prodáš a nová se někde zasekne nebo nejsou prostě momentálně peníze tak ta integrovaná je zachránce. Navíc už tehdy v Sandy uměla dobře rozpohybovat i Unreal 2004, takže čistě zobrazovadlo to nebylo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> cenový bonus je tak pětikilo, to nestojí za řeč.

Hodne naivni pohled na vec. Oba varianty procesoru, bez i s iGPU, jsou ze stejneho kremiku, jenom v jednom je iGPU vyple. Kdyz se podivate na to, kolik to iGPU zabira, tak to rozhodne neni zadnej drobecek - 30-60% plochy procesoru celkem bezne. Tj na vyrobnich nakladech ma iGPU masivni podil, a plati za nej vsichni zakaznici, vcetne tech kteri maji vyple iGPU.

Receno jinak, to iGPU stoji 30-60% ceny kterou platite za CPU (tj daleko vic nez petikilo, krome lowendu), a ten rozdil +- petikilo tam Intel dava podle toho jak potrebuje usmernit poptavku. Z hlediska Intelu je to stejny chip.

Co se tyce me, proti iGPU v low-end az mainstreamu nic nemam, v hi-end CPU ho videt nechci, jedine ze by zabiral velmi malou cast kremiku.

Co se tyce toho "iGPU je zachrance" - ano, akorat ze pro 98% lidi je to irelevatni, protoze ten problem nikdy mit nebudou, grafika jim zastara drive nez chcipne. Silne precenujete dulezitost toho problemu pro bezny plebs.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

naopak, nepřeceňuji, nejvíc to bylo znát když byly grafiky maximálně předražené. Kde by stačila integrovaná na fungující PC tak se musel hledat a draze kupovat i šrot aby byl obraz. Díky tomu stroje s SB/IB/H zažily novou renesanci prodejů. Zřejmě i to byl impuls pro AMD aby do budoucna nějakou základní dodali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

stroje s SB/IB/H zažily novou renesanci prodejů protože nebyly žádné jiné levnější CPU (prostě nic, ať už s iGPU nebo bez), to nebylo kvůli chybějícím grafikám. AMD teď přidává grafiky do I/O chipletu protože u něj přechází na menší nm a lepší proces u TSMC, u toho stávajícího 12nm by jim to nevlezlo ať už rozměrově nebo co se týká ztrátového tepla. Jinak F-ka u Intelu jsou fakticky odpadní čipy které sice grafiku mají ale je defektní a zadisablovaná tj Intel nemá žádnou možnost jak do nich tu grafiku dostat (leda by je vůbec neprodával a rovnou je vyhodil, ale to by byli vyloženě blbí kdyby to udělali)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

právě že byly od AMD jenže tam už byly grafiky buď kaput nebo dávno prodané když začala mánie krypto. Já prodal právě ze šuplíku za slušný peníz GTX 660, HD7770 a dokonce i za několik stokorun HD 3850 - jindy neprodejné na vyhození a před rokem za to lidi byli ochotni platit. A určitě do stroje kde právě iGPU scházelo. I u aktuálních sestav s AMD se dělo to že majitel prostě vybral grafiku, draze prodal a pak dával zbytek PC který ovšem bez nějaké grafiky byl na dvě věci. Proto nebudu daleko od pravdy když typnu že ta stará HD 3850 256MB skončila v nějaké Ryzen sestavě.
Před kryptománií byla možnost "vytuhnout" bez GPU víceméně teoretická jen s velkou dávkou smůly. Ovšem pak přišly vlny skupování grafik za megacifry a tam už se to riziko zvýšilo a nemálo uživatelů s procíkem bez iGPU na to doplatilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stare riesenie so separe svabom na doske bolo defakto vynutene AGP zbernicou. AGP totiz (pokial mi je zname) neumoznovalo mat dve graficke karty. Bola to proste point-to-point zbernica (vlastne, asi sa tomu ani neda hovori zbernicou). Takze sa bud pripojilo GPU na doske a diskretne zostalo na ocot, alebo sa GPU na doske odpojilo a mohlo sa pouzivat to, co bolo v slote.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to spíš bylo vynucené tím, že tehdejší úroveň křemíkové litografie nedovolovala mít za rozumné peníze CPU a GPU na jednom čipu. Integrace GPU do procesoru byla v podstatě vynucená tím, že se do CPU integroval paměťový řadič (z hlediska datových přenosů je nejvýhodnější mít integrované GPU v tom čipu kde se nachází paměťový řadič)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako proc ne, nekomu se HDMI vystupy muzou hodit, pro ostatni je tu uz roky Radeon pro WX 3200 - 4x mini DP, jeden slot, low profile a cena jen o neco malo vyssi (215$?)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta WX ma stejny kremik jako RX550?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoro. Oboje je polaris. Jen ta WX je malicko vykonnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Hledáte jednoslotové řešení, které by zvládlo obsloužit čtyři 4K výstupy?"

Aký problém, dlho sú na trhu nVidia Quadro P620, P1000, neskôr prišli T600 a T1000.
Prvé tri mám, a absolútne bezproblémové riešenie. Akurát za model P1000 som musel zaplatiť trochu viac ako za P620, či T600

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.