Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bitva Google WebM proti MPEG LA pokračuje

Na mem 24p S-PVA monitoru nema WebM co delat, protoze kdyz si v tomhle codecu neco pustim, tak bych zvracel.

Radsi budu na strane placeneho, kde mam dobrou kvalitu, nez na strane zdarma, kde se na to neda koukat..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je dobré si uvědomit, na co je daný kodek primárně určen...
Rozhodně si nedělá ambice na studiovou kvalitu... a na ty sr*čky na YouTube, kde i zdroje jsou v drtivé většině silně pod laťkou (technicky... o obsahu nemluvě) to je prostě OK.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přesně ... na druhou stranu pokud soho segment přejde na otevřený / neplacený kodeky pak MpegLA přijde o 80-90% plateb za licence ... a je otázkou jak tohle zvládnou a jak potom poskočí cena v profi segmentu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cena v profi segmentu se podle me ani nehne, protoze az prijde potreba vytvorit nastupce h.264, tak by se vsichni na MPEG LA vybodli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

blabol hodny hlupaka, WebM je stejne nejkvalitnejsi produkt, jako Mjpeg, Xvid, Divix, mpeg1, mpeg2 a jine ... jde jen a pouze o velikost !

Tedy kdyz bude mit WebM vyssi datovy tok, bude stejne kvalitni ... to je jako nadavat na Ogg a dat si 50kbps ... pak vsude vyhlasovat, ze 256kbps mp3 je lepsi ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže si budu teoreticky poustet v budoucnu BD ve WebM z 50GB disku, misto toho abych to pustil v h264 z 25GB disku. To zni opravdu zajimave, hlavne ze je to zadarmo.

Ve vysledku to vyjde draz, jelikoz si priplatim za 50GB placku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na BD si WebM poustet jen tak nebudes a rozdil zdaleka neni 2x, VP8/WebM neni zadnej zazrak, ale je kvalitou nekde mezi Xvidem a H.264kou, ktera leze z x264 encoderu (mezi h264 encoderama jsou rozdily jako hrom ... x264 je zdaleka nejkvalitnejsi).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, že WebM porušuje patenty - aspoň teda v US určitě. To bylo Google IMHO jasné už dáno, stejně jako je jasná jejich strategie - vytvořit třeba i mírným násilím komunitu firem, která bude sdílet své patenty pro WebM a umožní jejich volné užití. Jako obranu proti (zejména) MPEG LA poslouží právě patenty tady této komunity.

Jednoznačným vítězem bude Google, kterému jde o publikování obsahu bez nutnosti odvádět komukoli nějaké poplatky. Kdyby totiž začal psát vlastní kodek "na zelené louce", musel by zároveň s tím vytvořit a zaplatit (nakoupit) portfolio patentů, které by dříve nebo později potřeboval pro sebeobranu proti MPEG LA a / nebo technologickým společnostem, které některé patenty vlastní a patentovým trollům. Tímto tahem má Google formát (i když o jeho kvalitě můžeme diskutovat) a patenty potřebné k sebeobraně mu všichni zdarma (!) donesou až k nohám.

Další, kdo je ve "win" situaci, jsou pravděpodobně uživatelé - ti mají k dispozici formát, za který nemusí přímo či nepřímo platit.

Technologické společnosti vlastnící patenty jsou na tom tak nějak neutrálně - za své (zaplacené a zpeněžitelné) patenty nedostanou od nikoho zaplaceno, protože je dali k dispozici, no na druhou stranu dostanou patenty ostatních, které snad použijí pro své produkty a vydělají tak standardním způsobem.

Kdo je jednoznačně poražen je MPEG LA, která už nebude moci tak jednoduše zaútočit na WebM, protože by se okamžitě našla nějaká protižaloba a nakonec nula od nuly pojde, takže můžou jenom stát a dívat se, jak jim unikají peníze z jejich původního businessu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdo je jednoznačně poražen je MPEG LA, která už nebude moci tak jednoduše zaútočit na WebM, protože by se okamžitě našla nějaká protižaloba a nakonec nula od nuly pojde"

protizaloba proti cemu, h264? to jsi to nepochopil. google shani vlastniky patentu v webm, ne k h264. jinymi slovy se snazi, aby ho nikdo kvuli webm nemohl zaloval a ne aby google mohl zalovat h264

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když MPEG LA podá žalobu na Google, že používá jejich patenty ve WebM (což se koneckoců chystala a chystá udělat), podá Google žalobu na MPEG LA, že používají jejich patenty (resp. patenty někoho z WebM komunity) v h264. Jak to skončí těžko říct, ale tipnul bych si, že si plus mínus zdarma vymění patenty mezi sebou, o což šlo Google v první řadě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Když MPEG LA podá žalobu na Google, že používá jejich patenty ve WebM (což se koneckoců chystala a chystá udělat), podá Google žalobu na MPEG LA, že používají jejich patenty" no to prave nepoda. to jsi opravdu nepochopil. MPEG LA ma patenty na H264 zajistene a ted se znazi, aby je Google zajistene nemel. ne naopak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kde bereš jistotu, že MPEG LA má opravdu všechny patenty na h.264 a že neexistují patenty, které MPEG LA nemá a které se na h.264 vztahují. Zajistit takový stav je dle mého u tak komplexního produktu zcela nemožné, určitě existují obecné patenty typu "záznam videa jako souslednost po sobě jdoucích obrázků" nebo "dekódování videa ze souboru pomocí počítače" které má někdo jiný - a tyto teď Google shromažďuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"určitě existují obecné patenty typu "záznam videa jako souslednost po sobě jdoucích obrázků" nebo "dekódování videa ze souboru pomocí počítače" které má někdo jiný"

ty asi ani nevis, jak to funguje. nejsi bud jen vlastnik a nebo zxalovany. muzes jeste patenty licensovat nekomu dalsimu. MPEG LA totiz celou radu patentu, ktere se pouzivaji v H264 nevlastni. jen je pro H264 licencoval od majitelu. a to MPEG LA bohate staci. ti majitele od googlu zadne penize neuvidi. kdezto od MPEG LA v budoucnu potencialne ano, s vyvojem dalsich novych kodeku, kde opet jejich patenty budou pouzity

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to funguje vím, ale IMHO je úplně jedno, jestli MPEG LA ty patenty vlastní, nebo jenom spravuje - to na situaci přece nic nemění, ne? MPEG LA vybírá za patenty poplatky, ty pak přerozdělí vlastníkům a chrání si, aby nikdo, kdo neplatí poplatky, nepoužíval dané patenty - pokud je někdo používá a neplatí, dá ho k soudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kodeky v MPEG LA tvoří společně opravdové špičky. Nástupcem h.264 (AVC) je h.265 (HEVC). Co jsem zatim přečetl o vývoji, tak bude uveden někdy na konci roku 2012 myslim a vypadá to velice zajímavě a slibně.
Mě osobně se na tom nelíbí jedna věc a to je právě použití WebM na YouTube, jelikož se YouTube tlačí do televize, doma máme 160cm novou plazmu a na YouTube travim hodně času, jsou tam zajímavé dokumenty apod. Ale když vidím jak to vypadá v h264 a následně ve WebM, no nechci ani pomyslet, jak potom vypadá na 160cm velké TV..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stejne !!!! ... zalezi na datovem toku ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale ked ten datovy tok nastavi YouTube pri uploadovani videa a nastavi ho nizko, tak co potom?
Samozrejme, ze uz sa s tym nic neda robit a video bude vyzerat na grc. Pri zachovani datoveho toku v AVC to aspon vyzeralo ako trosku mensi grc...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což je jasně vidět na videích ze Živě.cz - najednou jsou k poblití neostrá. Jestli za to může malý datový tok nebo zparchantělý kodek, nehodlám zjišťovat, jako reklamu pro You Tube bych to ale nedoporučil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ponizim h264 na stejnou kvalitu WebM videa, tak vysledny datovy tok h264 je daleko nizsi nez WebM pri stejne kvalite obrazu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jako rict, ze voda tece z kopce. Pracujes s HDckem, bylo to video predtim v RAW nebo h264, jakej profil a nastaveni h264, jak dlouho trvalo encodovani obou kousku, jak je nestavenej encoder webm a jakou verzi pouzivas ... WebM vytvari na 100% horsi vysledky nez h264, je to dany samotnym navrhem, ale daleko nizsi tok pri stejny kvalite je u tak komplexniho ukonu vazne o ho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

otazka je, jak to vubec pujde prehrat. ve spouste zarizeni mas hardwarovou podporu prave pro h264. kdyz uz ale budou videa ve webm, budou mit takova zarizeni s youtube celkem smulu, ne snad?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MPEG LA odstvit takhle zprudka od finacniho-ev. obchodniho prsu, to se nedivim ze se mu to nelibi :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se už WebM používá komerčně? Kde?

Obávám se, že s touto "kvalitou" ani nebude. A WebP vypadá na první pohled stejně - na ukázkových snímcích je proti JPEG malá úspora objemu dat, zato pořádná ztráta detailů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten krok nic "nenaznačuje". V dnešním světě plném patent trollů je nutné se bránit útokem. A to i proti neoprávněným žalobám. Tak to prostě je. Tak funguje "mimosoudní vyrovnání". Bohužel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.