Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k BlackBerry prý zvažuje přechod na Android

Souhlasím, že nemá smysl, aby BB přešlo na Android. I když zase těžko říci, co by znamenalo přejít na android. Třeba by to vzali trochu více z gruntu a použili by silně modifikovaný základ androidu. Netuším. U nás ve firmě mají BB asi dva lidé, takže jej nemám ani pořádně prozkoušený a osahaný, tudíž nevím, jak moc dokonalý systém to je.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ak BB spravi telefon konstrukcie n950 tak mi je uplne jedno ci to bude android alebo bbos, ihned doho idem. Dnes sa nic take nerobi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, a proč jako měnit název OS na android ? Už dnes si může majite BB bezproblému instalovat aplk. z google play a fungují. OS je mnhem méně přeplácený, svižnější a přehlednější. Přechod na čistý android je zarazí mezi ostatní producenty, těchto cihelek. To že masivní ovce jsou tak tupé a jedou jen adroid je jejich věc. BB by mělo zvednout marže, protože cenou nevyhraje. Stejně si jej kupují jen lidé co vědí co si kupují a ty do toho ty prachy většinou dají, tím že začnou do svého HW instalovat adnroid si stejně vůbec nepomůžou protože

1. Zdrhnou jim uživatelé co si kupuji BB kvůli SW (99 % ?).
2. Spadnou marží ještě na nižší příčku, protože BB mezi low cost není známý nebude žádan a myslím si že ani nebude mít co nabídnout o proti ultra levné a dobré čísnké konkurenci
3. Prostě se tím naprosto pohřbí, přijdou o svůj ekosystém a ve světě androidu budou převálcovány levnou konkurencí.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"Už dnes si může majite BB bezproblému instalovat aplk. z google play a fungují." - to bude zřejmě nějaký krajově specifický význam spojení "bez problémů". Musím říct, že mám jiné zkušenosti. A ta myšlenka není špatná. Pokud budou prodávat svá zařízení s integrovaným MDM a lepším zabezpečením než standardní Android zařízení, tak to své kupce najde. U nás ve firmě se mě pořád uživatelé ptají, jestli by nebylo něco s HW klávesnicí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Som úplne proti. Ak prejdú na Android tak im prajem okamžitý krach. BB mám preto lebo nechcem ten skriplený Android, Wokna ani sa stať členom sekty čo uznáva ohryzené jablko.

BB OS 10 je vymakaný systém ktorému Android nesiaha ani po členky. Kecy "že sú neni aplikácie" sú blbosti. Koľko už len aplikácií je na Androide? Všetko je to len reklamný balast a trapné hry ktoré chcú prístup aj ku telefonnemu zoznamu. Mám tu v BB možnosť spustiť si aj Androidovú aplikáciu ale vôbec to nepotrebujem. Na aplikácie tu je BB World aj Amazon app store - ak by niekto nedokázal žiť bez nejakej androidovej. To čo ten systém vie už od kúpy je nenahraditeľné. BB Hub tak isto. Kto nemá nepochopí...

A k tým drbom - oni vraj nechú prejsť na Android, iba ukázať že na Androide bežia ich softwérové produkty ktoré ponúkajú firmám

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jakož to vlastník pracovního Blackberry Classic bych rozhodně variantu s Blackberry Androidem uvítal pro osobní použití.
Pevně věřím v schopnosti Blackberry týmu, který by dokázal převést RIM 1:1 na Androidí jádro.

Přeci jen nativním během Android aplikací by se slušně zvedl výkon (třeba pro Sygic).
Tím v žádné případě nepodporuju myšlenku ustřihnout Blackberry OS, ale jen rozšířit stávající nabídku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud to povedou paralelně a zachovají si BB OS, tak proč ne? Třeba přijdou na to, že to nemá smysl, tak to můžou zahodit, nebo to naopak bude fungovat a proč teda nevyužít otevřenou platformu? Osobně si myslím, že naportovat tam to BB prostředí (včetně odstranění všeho od Google) by jim ušetřilo tak 80% práce na OS samotném.

Lidi nadávají na android, to beru, ale ono jim vlastně vadí "jenom" to prostředí. I samotný dalvik je jenom relativně maličká knihovna vzhledem ke zbytku systému, klidně se dá nahradit něčím jiným, BB tuším používá nativní kód. Ten samotný základ je docela použitelný a hlavně je otevřený. Kdyby se jim chtělo, nemusí se s tím přeportováním ani moch chválit a při troše šikovnosti to uživatelé ani nepoznají. :-)

Hlavně to chce chladnou a žádná rychlá stupidní nevratná rozhoduntí, jako udělala Nokia. BB je další konkurence a ta je potřeba.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím jediný důvod, proč by to BB mělo dělat. Součástí systému BB10 je vanilkový Android bez Play services a rozdíl mezi během aplikací nativních a androidích poznám jen v tom, že ty androidí jsou obvykle strašně pitomé. Čili když BB má ve svém systému Android, proč by chtěli dostat svůj systém do Androidu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Rozdiel mezi BB aplikáciou a spustenou androidovou je že sa na nej dá nastaviť "rozmer aplikácie" ak sa nezobrazuje správne.

A mimochodom pozerám sa teraz do mojej BB Q10 a proces "prehrávač pre android" (virtualna mašina) zaberá 65MB. Žiadny balast, iba potrebné na spustenie androidovej aplikácie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmis hledat technicky duvod. Rada lidi se to proste nekoupi proto, ze u toho neni napsano, ze je to Android. Pokud by neco takoveho uvedli, mohli by byt jedini na svete, kteri realne nabizeji pouzitelne zarizeni s Androidem a QWERTY klavesnici. A to by mohlo s prodejema zamavat. Ne, prodej iPhonu tim neprekonaji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takto jsem to nemyslel. Podle mě by to mohlo fungovat podobně, jako Debian vs. Ububtu - prostě převzít základní systém (v případě Debianu objektivně výborný, v případě androidu jenom ten nejlepší dostupný) a ten si pak dodělat dle svého. Ani by se to jako android nemuselo prezentovat, Ubuntu taky nikde nepíše, že je to převlečený Debian.

Já osobně bych si BB nekoupil právě z důvodu obavy o základní systém. Tržby BB jsou kvartálně jenom cca 700 milionů USD (a každý kvartál klesají), když se k tomu vezme, že za ty prachy musí ještě vyrobit (resp. outsourcovat výrobu) nějakých dvou milionů zařízení, tak si nemyslím, že nemají víc, než pár desítek vývojářů, kteří to tam lepí kde se dá, aby to drželo pohromadě (plus musí ještě udržovat starší zařízení a držet své služby). Pro porovnání - řádově podobnou prgramátorskou základnu pro vývoj má dle mého třeba seznam.cz. Takže pokud by se měli starat jenom o svůj software a "podvozek" jenom přejmout a doupravit, určitě by jim to pomohlo a i ten software by mohl být inovativnější.

Já osobně bych to bral - android (jako systém, neplést s GUI) má spoustu míst, která by šla vylepšit a které Google záměrně vylepšovat nechce, ale na druhou stranu je to spolehlivá (nezaměňovat s restarty nějakého Galaxy XY) a upravitelná platforma, která se pořád vyvíjí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle variantu s dual bootem? Neměl by bejt problém to dát dohromady. Klidně by šel i vymyslet dual-sim model kde by jeden OS používal tu a druhej tu (v případě potřeby). Nikde neni napevno dáno že ten telefon musí mít jen to či ono, já bych takovej stroj s dual-bootem uvítal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Úprimne... na kieho boha by tam mal byť aj Android a dokonca v dualboote? Mám BB lebo potrebujem telefon ktorý bude pracovať, nie prepýnať systémy kvôli hovadinám.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dualboot z bezpečnostních důvodů nepřipadá v úvahu.

Obecně, pokud bych se měl vyjádřit k BB jako celkové službě, tak: dobře už bylo. Staré (modré) ostružiny ještě s jogem byly prakticky nezničitelné. Pak přišla hubená léta a nejhorší byla řada 9, která ke kvalitě měla brutálně daleko (problémy s kuličkou, problémy s touchpointem, praskající displeje, legrační pidibaterky). Jak je to s BB10, můžu soudit už jen jako nezúčastněný divák. na můj vkus už jsou moc velké a HW klávesnici mají už jen některé (velké minus).

Co se SW týká, nebyl špatný, ale taky měl několik nepěkných vlastností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pripada, pokud pujde vypnout. Tj. mobil se bude prodavat s obema OS, s tim, ze kdyz uzivatel dojde k zaveru, ze android nepotrebuje, ale zato potrebuje bezpecnost, tak ho "smaze".

Alternativne by mohli prodavat stejne mobily jak s androidem tak s BB. Pro spoustu lidi by byla zajimava ciste ta HW klavesnice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Používám rok a půl BB Z10, které bylo ze začátku úplně skvostně rychlé a funkční, teď je i se zde opěvovaným OS 10 zralé na rozdupání - na vše je nutno čekat i po smazání telefonu. Jestli přejdou na Android nebo půjdou úplně do kopru je teď asi úplně jedno, vlastní OS, se kterým přišli dost pozdě totiž zlikvidovali aktualizacemi. Spolehlivou a rychlou platformou teď zůstává už jen Windows Phone.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Windows Phone" - konečně rozumný slovo!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovy voči! Blackberry sice neznám, max jsem ho viděl z rychlíku, ale určo to nebude horší než scumdroid, tak proč takováhle sebevražda??? Zadruhý "Apple, který je pro mnohé synonymem smartphonů"??? Apple je synonymem předraženejch šuntů pro vymaštěný pitomce leda...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A já bych nebyl proti. ALE ať si nechají svůj systém vhodný jako firemní a Android mají jako doplněk portfolia.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.