Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V pekle asi mrzne, Blizzard prý letos vydá hru pro Ubuntu Linux!

Preco si myslite, ze by mal byt problem portovat Diablo III a Starcraft II na Linux, ked to uspesne a plnohodnotne bezi na Macu? Kupou jednej z tychto hier sa automaticky stavate majitelom verzie pre PC aj Mac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně moc nemám rád massive multiplayer hry, nějak mě to odrazuje i od Diablo 3, ačkoliv ho mám koupená a s chutí jsem se do něj ze začátku pustil, takže doufám, že tou hrou pro Linux by mohl být právě StarCraft 2, ale hádám, že nejspíš udělají právě WoWko, které jim generuje největší příjmy a na Linuxu má slušnou základnu hráčů, kteří ho hrají pod WINE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo řečeno, teďka je rozhodně nejvhodnější chvíle na to aby Linux přešel do útoku a dokázal se stát herní platformou a pro většinu lidí tím pádem i volbou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To by byla vskutku katastrofa ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Miliony hracov hrajucich hry na Androide="linuxe" si myslia nieco ine...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Coz o to, otazka je ale "levelu" tech her.
Ja si lecjakou hru dokonce zahraju i bez PC, napriklad "Clovece nezlob se". No nepovazuju to za nejakou TOP hru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Muze mi nekdo vysvetlit co ma kdo porad s tema Windows 8 a nepriznivosti pro hry??? Muzu si odpovedet sam, je to NESMYSL, vsechny hry tam bezi bez problemu, takwocojimde?
Ze si MS udelal svuj marketplace stejne jako ma apple, google, valve ..... atd? Samozrejme chapu, ze valve rve, protoze MS marketplace je evidentne levnejsi a pro vyvojare tudiz privetivejsi nez steam, to jo, ale proc tak kopou? Tak at slevni ne?
Proste bych chtel vysvetleni vety "že Windows 8 jsou z herního hlediska průšvih" ... jako BFU bych to bral tak, ze ve Windows 8 nejdou hrat hry ...
Jinak to, proc se nejake hry portujou na linux neni proto, aby tam bezely, ale proto, ze valve dela svoji konkurenci xboxu a playstationu zalozenou na nejakem linuxu ... to ale neznamena, ze kdyz hra pobezi na linuxu, ze na desktopovem linuxu pujde i spustit! Dokonce to je prece hlavni duvod konzoli, ze hry pro ni jsou exkluzivni a vetsina na PC ani pustit nejde, ikdyz by to nebyl zadny problem. Osobne si myslim, ze nova konzole nema sanci na uspech, uz ted jsou lidi otraveni, ze musi mit doma dve konzole, pochybuju, ze budou lacnit po dalsim kramu s hromadou dratu .....
Co by bylo docela zajimave a pro me hodne neprijatelne (ikdyz nove hry nehraju), ze by byly hry jenom pro tu konzolu a pro linux a ne pro windows, coz by se mohlo stat, kdyby nekdo spatne zauvazoval ....
Tak jak je to ted, je to spravne, vsechno bezi na windows, vsechno je na windows a pak jsou az ti dalsi .... vylozena tragedie by byla, kdyby pulka jela jenom na windows a pulka jenom na linuxu ... verim, ze to by si asi nikdo nepral ..... pak by se mohlo klidne pridat dalsich 10 hracu na trhu a z peklicka roztristenosti linuxu by se stalo nefalsovane peklo.
Jedno peklo se nam tu uz rysuje s ARMem, ktereho intel nechal vyrust a MS uz ma dokonce dvoje windows, coz zacina byt cesta do pekel. Ikdyz teda predpokladam, ze aplikace napsane pro "METRO" pobezi stejne jak na x86, tak na tech ARMech (RT), takze by to zas takova tragedie nemusela byt, ale i tak .....
O vikendu jsem zkousel android subsystem na windows a beha to docela slusne, pry bude i verze pro windows phone, takze se nuzky zase zaviraji:)
Ale ty hry vyhradne na linuxu me skoro az desi, ikdyz pro normalniho BFU ma ubuntu nachystane pekne prekvapeni v podobe unity, krizku na spatne strane okna, obracenych OK a cancel a podobne spolehlive linuxove brzdy, takze nejaka ofenziva linuxu v pristich 10-20ti letech se urcite cekat neda:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to jako snůška nepodložených nesmyslů. Zvlášť vtipná je ta pasáž o tom jak je správné, že vše běží na windows (ale na kterých) :0)
A co se týká roztříštěnosti, pak právě vstup velkých hráčů může naopak věst ke sjednocení těch částí, které jsou potřeba.
Mimochodem jak warcrafty, tak diablo mi na linuxu, přes wine, běhalo v pohodě, to proč jsem to nepoužíval bylo zpomalení dané právě emulací, které jsem nehodlal akceptovat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Wine Is Not Emulator, takze to asi bylo necim jinym :-). Pokud to tedy neberete tak, ze wine emuluje DirectX na openGL ... (coz mimochodem skutecne muze byt duvod pro zpomaleni ...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale vzhledem k tomu, že to nejsou win, ale jeho funkce jsou nahrazeny vlastním kodem, bezicim po linuxem, tak to rozhodmě pro mě emulátor je...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Může to být taky kvalitou implementace Win32 API ... různě se to s postupem času mění, podle toho, co zrovna autoři dokončili, nebo rozvrtali.

Např. je pár her u kterých došlo k dost brutálnímu zpomalení po změnách GDI a přeorání kreslení 2D grafiky pomocí OpenGL (detaily už si nepamatuju) - konkrétně třeba Heroes of Might and Magic 4. Trvalo spoustu verzí než se hraní stalo opět snesitelným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Křížek na špatné straně okna? zkus si udělat double-klik na "špatné straně" ve Windows.... ;)

A to, že je Win8 špatný pro hry neznamená, že na něm nefungují nebo snad fungují hůř, ale prostě to, že MS tlačí, aby se všechno prodávalo skrze jejich MarketPlace a tudíž sebere výrobcům kontrolu nad distribucí. Takže spatné je to hlavně pro výrobce neboť se jim sníží zisk. Z toho důvodu taky masivně investují do linux-based klienta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne uz od zacatku existence Win 8 prijde spatne to, ze market je jen pro metro aplikace.

Desktopu by tak strasne pomohlo, kdyby i pro nej byl market - jak krasne by bylo, kdyby mi neco automaticky updatovalo Total commandera, Operu, atd... a kazdej jednotlivej program by nemusel mit implementovan updatovaci mechanismus.

Ale holt Microsoft chce desktop zabit, tak uz na nej kasle.

A to opravdu bude mozne, ze hry budou pro metro a pojedou v DX 11? Takove veci to metro podporuje?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak ve windowsech je univerzalni installer (to je vec, kterou linux asi nikdy mit nebude:o)))) Je to cely obri framework, kde si muzes nastavit, ze se bude aplikacka automaticky updatovat a tuny dalsich veci. Dokonce si to tam muzes myslim dat i do windows update .... to, ze to ma jen par aplikacek, to je hold problem vyvojaru, ale ten framework pro to urcite je a na kazdych windowsech. Musis napsat ghislerovi do fora at to tam dodela:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak ve windowsech je univerzalni installer (to je vec, kterou linux asi nikdy mit nebude:o)))) Je to cely obri framework, kde si muzes nastavit, ze se bude aplikacka automaticky updatovat a tuny dalsich veci. Dokonce si to tam muzes myslim dat i do windows update .... to, ze to ma jen par aplikacek, to je hold problem vyvojaru, ale ten framework pro to urcite je a na kazdych windowsech. Musis napsat ghislerovi do fora at to tam dodela:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> tak ve windowsech je univerzalni installer <<

I to už v Linuxu dávno funguje. Většinou se tak instalují komerční placené binární aplikace do /opt, co si sebou nesou i své vlastní knihovny (např. Eagle, Acrobat Reader, některé hry, co jsem zkoušel ...)

Slušné aplikace se instalují z repozitáře.

Distribuce deb, rpm a podobných balíčků je taky možný kompromis.

Případně zdrojáky - což je ideální např. pro Gentoo, není-li balíček v repozitáři.

Nebo alespoň gzip - a bez instalátoru jen rozbalit a spustit. Ze zkušeností jeden z nejpohodlnějších způsobů.

Jinými slovy mnoho přijatelných metod pro různé příležitosti. V čem je tedy problém?

Samozřejmě cokoli se dá zkurvit, třeba požadováním méně obvyklých funkcí, závislost na nějaké verzi knihoven (a nefunguje ani starší, nebo novější), nutnost umístit do konkrétní složky ... ale to se stává ve Windows taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"třeba požadováním méně obvyklých funkcí, závislost na nějaké verzi knihoven (a nefunguje ani starší, nebo novější), nutnost umístit do konkrétní složky ... "

Zpetna nekompatibilita je druhy nazev pro linux. Da se jeste chapat, ze cely linux neni zpetne kompatibilni, ale ze ani v ramci jednoho maleho projektu nejsou knihovny zpetne kompatibilni, to je uplna fraska. A uprimne, mi se to stava na linuxu zcela bezne a skoro u vseho:o) Zrovna onehda, kdyz jsem shanel gui pro aircrack, tak 3 proste nejely, jelikoz jsem nebyl schopen sehnat spravne verze knihoven, proste uz nikde nejsou:o) A nove nefungujou a autor-dement neprikladal za nutne ty knihovny do balicku pridat, coz je obecne tezka bolest linuxu ... ti lidi jeste zijou asi v dobach 54kbitovych modemu, kdy se kazdy bajt pocital .... dneska ma instalacka kde ceho 100MB a je to v poradku, ale v linuxu se porad boji pripojit vsechny knihovny, protoze by to melo o pul mega min .... OMG

"ale to se stává ve Windows taky." - priznam se, ze se mi to za celou dobu od W3.1 nestalo:o) A to jako nejsem typ, co by pouzival PC jen jako interface k facefucku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je trochu složitější.

Na jedné straně je celkem logická úvaha, že když aplikace používá standardní API, tak sebou knihovny vláčet nemusí a stačí ji zkompilovat proti aktuálním knihovnám, třeba i vylepšeným oproti okamžiku dokončení aplikace. Což v určitém rozmezí verzí funguje.

Na druhé straně API - funkce, které knihovny nabízejí - se s postupem času mění. V Linuxu trochu živěji než ve Windows (a bývalo to divočejší), ale mění se obojí.

Nakonec i v Linuxu by mohly být staré verze knihoven pro zpětnou kompatibilitu, ale většinou se s tím málokdo obtěžuje.

Nemyslím, že by za tím byla snaha za každou cenu zmenšit objem dat, jako spíš udržet pořádek, protože spravovat chaos prostě je náročné.

Průšvih je, když autor aplikaci sestaví tak, že striktně požaduje jednu konkrétní verzi knihovny, když nejsou zdrojáky pro případnou úpravu aplikace, nebo použije zastaralé volání nějaké funkce atd... to je holt blbost autora aplikace, za to systém nemůže. Ale reálně není problém sestavit binární aplikaci tak, že si sebou nese i svoje knihovny a ze systému využívá minimum.

Btw aircrack jsem nedávno používal z konzole a nepřišlo mi, že by se ovládal nějak složitě, naopak. Přiznávám, že mne ani nenapadlo nějaké GUI hledat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je zaujimave ako sa rozculujes nad tym ze sa menia API pre GUI na aircrack-ng, ked pod Windowsami si bez plateneho airpcap a podporovanych kariet ani nesteknes ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spatnou stranu ma odjakziva linux ... ve windows byl zaviraci krizek vpravo od dob kdy jeste RMS dealoval za kolejema travu Linusovi:o) Predtim nez zhuleny udelal linux:o) Jinak linux jsem zkousel od uplneho zacatku a kdyz prisly prvni graficke aplikace, tak byl krizek POCHOPITELNE napravo, nikoho ani nenapadlo davat ho doleva ..... az se pak do toho pustuli patnactileti masturbanti, tak dali jako znak vzdoru a sve blbosti vlevo a od te doby to jde s linuxem jeste vic z kopce:o) Ale jo, jsou i o neco sympatictejsi distribuce, ktere to maji normalne, tzn. tak jak to ma byt:o)
Jasneze na to tlaci .... googl na to netlaci? Ty bys netlacil, kdybys mel vejvar z cizi prace 30%?:o) Jako u tech velkych to bude podstatne min (treba gugl tu marzi od nejake hranice snizuje). Ale nikdo nikoho nenuti, muzes si prece nainstalovat hru normalne jak doposud ..... myslis si snad, ze steam je zadarmo? Si nekde zjisti, kolik si uctuje valve, verim, ze to muze byt taky tak nejak. A valve se pochopitelne nelibi, ze MS da vyvojarum zadarmo platformu pro distribuci, ktera bude primo ve windows, nebude extra zasirat system a bude nejspis levnejsi nez steam (jinak by asi tak nepyskovali ze?). Cili pro vyrobce her je to dobra, dokonce vyborna zprava ..... ted mohli distribuovat hry bud sami na vlastni pest a delat reklamu nebo se pripravili o cast zisku se steamem no a ted jim pribyla akorat dalsi moznost, nic vic .... spatna zprava je to akorat pro valve a jeho steam:)
Co se tyce ARM verze windows RT urcene predevsim pro tablety, tak tam se to bezne taha primo z marketu .... ale to nepredstavuje absolutne zadne omezeni niceho ... proc by tam nemohl byt steam klient k instalaci a placeni by uz pak probihalo pres klienta. Kdo bude chtit prodavat na vlastni pest, da k instalaci hru zdarma na market a bude si jako doted resit licenci/klice zvlast, takze dostane zaplacenou plnou castku a MS nedostane nic .... no a genialni na tom je, respektive vsichni vyvojari musi jasat, ze se tim znacne omezi pirateni her, protoze hra bude stazena z marketu a na market se crackla verze nedostane, takze bez originalniho klice (koupeneho zvlast nebo pohodlne pres market) se proste zabava nekona. Jako ano, muze se prepnout do vyvojarskeho modu a nahrat cracklou hru z venku, ale pocitam, ze to nebude tak caste. Nicmene tohle je pochopitelne jen spekulace, protoze RT bezi na ARM a tam se zadne velke hrani proste nekona:o)

A do linuxbased klienta investuje hlavne valve (ikdyz o nejake zavratne investici se asi mluvit neda) .... protoze si mysli, ze ukroji kousek kolacku MS, ktery ho podoji na tom, ze se vyvojari odkloni od valve .... a taky, ze stihne svoji konzolu driv nez xbox720, ale troufnu si tvrdit, ze v MS nespi, konzola je davno hotova a jak valve nebo sony vyhlasi vydani konzole, tak MS novy xbox proste vyda a bude ..... to, ze se tak davno nestalo je ryze ucelove, stare 360ky a plejstejsny se jeste prodavaji, tak proc je neprodavat dal, pri vydani nove budou muset vsichni koupit novou, tam maji odbyt zajisteny:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

>> Spatnou stranu ma odjakziva linux ... ve windows byl zaviraci krizek vpravo od <<

Jak které grafické prostředí. V Linuxu je na výběr (a zrovna KDE 4.x u kterých zrovna teď sedím mají vše skoro stejně jako Visty, co jsem k nim připojen rdesktopem).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sak rikam, ze nektere distribuce jsou vcelku normalni. Ale zrovna mainstream ubuntu to ma myslim jinak. Pouzivam jen backtrack a ten to ma obracene urcite:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kez by to bylo v dohledne dobe, rad bych se jednoho krasneho dne zbavil toho zavadece her z redmondu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze Win8 nerozumim, nejak jsem to nestudoval. No podle toho co tu pisu, tak on nastava nejaky problem s tim, ze si koupim hru na DVD a nainstaluju si ji a hraju?
A nebo na Win8 nebude fungovat Steam?
Jako ze si tu hru budu MUSET koupit pres nejaky MS market place?

Ja vim, ptam se blbe, ale rozhodl jsem se Win8 prozatim ignorovat, ale jen mne to pro zajimavost zajima.
Osobne se domnivam, ze s Win7 clovek jeste nejaky patek vydrzi..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve W8 to pobezi uplne stejne. Akorat krom steamu bude alternativni distribucni kanal, takze realne hrozi to, ze hry zlevni a nenazrane valve bude o neco chudsi:o) Proto se vztekaji.
W7 jsou OK, ale W8 jsou proste novejsi, lepsi, rychlejsi, mene narocne. A hlavne, jeste mesic jsou za necele ctyri stovky nebo necelych 800 ... zcela legalni .... no, kdyz clovek nema predchozi legalni, tak to uplne zcela legalni neni, ale tvari se to jako legalni, neni treba hledat nejake cracky, muze se hezky vsechno aktualizovat = nejsou s tim problemy cracklych W7 (coz ma nemala vetsina zdejsich lidi:) .... jako za necele 4 kila jsem do toho sel bez premysleni:o) Navic kdyz ma clovek nejakou shit verzi Home nebo neco podobneho a jeste nejlip OEM bez prenositelnosti, tak muze za ty nevelke prachy prestoupit na nejvyssi verzi s moznosti migrace kdykoliv na jiny pocitac.
W7 si klidne nech, ale W8 za ty prachy bych si do foroty koupil ... uz jenom proto, ze za 3 tydny budou 2x drazsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No W8 je mozna novejsi, ale to neznamena, ze lepsi ;-)

Porad bude existovat Steam klient pro desktop a bude to fungovat porad stejne.
Mozna ze vydaji steam klienta pro metro, ale ten muze porad stahovat hry, ktere jedou na desktopu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha aha, uz jsem se bal...
Win7 mi vykonove stacej...mam doma VELMI vykonny PC a bude velmi vykonny jeste i za par let, takze s tim nemam problem a ani mit nebudu. Ja si jen rikal, jestli se nezblaznili a nastesti ne :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, co jsem tak brouzdal, tak steam si bere kolem 30-40% po vyvojarich, coz je neuveritelne cislo na to, jak drahe ty hry jsou!!! TOJEVEJVARJAKOKRAVA! Treba MS si bere 30% a pocitam, ze to bude jak gugl, ze s vetsim odberem budou jeste levnejsi. Kdyz bude hra vydelavat miliony, tak to muze byt klidne "jen" 10% .... takze uz se nedivim, ze valve kope jak nadmuta koza, hold bude muset slevnit a asi vyrazne a hlavne nebude mit monopol:o) Vtipne, ze ho o tohle do roka a do dne pripravi zrovna microsoft:o)))))))))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jestli ne, tak si BTJ za rok a den zrusi ucet na diit. Plati? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli tady nekdo kope jak vztekla kobyla, tak ses to ty. bacha na zilku...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.