Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Blu-ray 4k se jmenuje Ultra HD Blu-ray. A je skvělý!

To s jasem je nějak zvlášť pomotané. Záznam na BD nijak neurčuje hodnotu jasu v cd/m^2. Takže nejspíš jde jen o to, že zvýšený počet bitů se samozřejmě netýká jen barev, ale také jasové složky. 10 bitů pro REC 2020 je nejnižší požadavek, norma určuje i 12 bitový mód, který je schopno přenést i HDMI 2.0. Takže je škoda, že tento režim UHD BD nebude podporovat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zvýšený počet bitů hlavně zabrání bandingu, viditelnému pruhování v barevných přechodech. To se v 8 bitové reprezentaci nedá řešit jinak než přidáním šumu, čili znekvalitněním. V 10 bitech banding už vidět nebude.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel těch 10 bitů nebude takový pokrok, jak by se zdálo. Rec 2020 je mnohem širší než Rec709, takže minimálně jeden bit na složku padne jen na změnu normy.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Placky ? Přežitek, co se špatně skladuje a ztrácí schopnost přehrávat. NAS a DLNA, nejlevnější a nejpohodlnější způsob přehrávání filmu, navíc s možností přeskočit zaplacené reklamy :-D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A ted mi jeste rekni jak "legalne" dostanes filmy a serialy na ten NAS.
Mas tak akorat moznost si je ne-legalne stahnout ale vetsinou v podobe ripu ktere maji podstatne horsi kvalitu a i kdyby byla moznost mit netflix/amazon streamovane video tak i to ma degradovanou kvalitu kvuli vyzsi kompresi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mě osobně by mnohem více než ripy na NAS a UHD Blue-Ray přitahovaly UHD digitální distribuce. Fyzické nosiče jsou již dnes opravdu přežitek.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Fyzické nosiče nejsou přežitek. Přeci nebudu těch 100GB tahat pokaždé znova a NAS na doma rozhodně není a ani nebude běžné vybavení domácnosti. Navíc když už těch 100GB na placce budu mít, mám jistotu, že je můžu přehrát kdykoliv, ne že titul někde zmizí z nabídky.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Fyzické nosiče jsou jediná obrana proti mizerné kvalitě, co dostáváte od streamovaného videa. Nebo si myslíte, že budete někdy přes internet z netflixu/jiné služby tahat těch 100 megabit? Jasně že ne, a to ještě použitá komprese může být odfláknutější, než při authoringu BD.

A těch 100 Mb/s asi ještě nemusí být tak moc. V článku se operuje s tím, že je HEVC dvakrát efektivnější, ale to nebude tak úplně pravda. Hlavně pokud bude ve zdroji šum, filmové zrno a podobně, nemůže HEVC nikdy mít o tolik vyšší efektivitu. V tom okamžiku je totiž účinnost větších bloků a lepší predikce limitovaná, jelikož většinu bitů žere samotný residuál (obsahující nekomprimovatelný šum), v jehož kódování nějaké moc velké pokroky nejsou a asi ani moc být nemůžou.

Čili v reálu to bohužel taková sláva nebude, a budeme rádi, když ta kvalita zůstane zachována díky 2,5x zvýšení maximální bitrate (kde počet pixelů je čtyřnásobný). Doufejme, že studia nebudou šetřit a budou využívat maximum toho datového toku :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ferovy komentar. Nic to ale nemeni na tom, ze tieto placky su absolutne slepa ulicka co nevidi len slepy. Len sa obzri okolo seba? Ja osobne poznam desiatky, ci skor stovky ludi co mali vo svojej domacnosti VHS. Plus/minus ta ista skupina ludi nasledne presedlala na DVD a na ludi s BR by mi stacili prsty na rukach.
Ja osobne predpokladam, ze toto coskoro pochopia aj vydavatelstva a ta legalna moznost bude absolutne bezna.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Situace u nás je v tomhle ale dost jiná než třeba v US a Japonsku.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze vychadzam zo znacne obmedzenej vzorky, ale ani amici nie su tak blbi aby to v 21 storoci uz konecne nepochopili aj oni.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

1) Amerika je obrovská a ne každý má doma 10 Gb linku.
2) Pořád je to asi jeden jediný způsob, jak držet licenci na kopii na dílo neomezeně dlouho, klidně jí přeprodat, darovat, zdědit. A není k tomu potřeba počítač, prostě "film v krabičce".

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Co tu vsetci mate s tymi gigovymi alebo dokonca desatgigovymi linkami? To je irelevantne. Streamovanie videa okrem televizie alebo televizii podobnej sluzby je rovnaka blbost ako nejake plastikove medium.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ty placky jsou momentálně jedinné cenově dostupné médium, které je schopné levně a rychle přenést informaci (s archivací). Mimochodem, ono se to pomalu začíná projevovat i mezi PC hrami, kde nám pomalu bobtnaní na 50GB+. Skladování něčeho takového na disku, nemluvě o době něž se to stáhne těmi průměrnými 8-10Mbity... :)

Navíc, vlastněním tohoto plastového nosiče máte jakousi jistotu archivace. Shlédnete, vrátíte do krabičky a je to. Skladovat 100GB na disku je nesmysl (v rámci dnešních průměrných 2TB), takže znova tahat 100GB, když máte náladu si ten film prohlédnout, aby vás pak ta nálada (a nebo čas) přešel. Bohužel tomu tak prostě asi je.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna tie hry su asi dost zly priklad, kedze u nich je digital download viac ako bezna prax. Nasledne existuju DVD edicie ale BRkovu som uprimne ja este snad ani nestretol, cim to bude? ;)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Čím? Že by jim ta placka sama o sobě byla k ničemu, když většina games stejně vyžaduje update a autentifikaci. Na filmy se záplaty nevydávají, tak jako není potřeba BR placku ověrovat, že je opravdu legální. Ono těch games není tolik, zároveň jde i o jistou pohodlnost při přehrávání filmu... no a většina MMO, které si ukousnou nějaké to "gigo navíc", tak lze hrát "nedostahované".

Osobně se mi mnohem víc líbí myšlenka utracení peněz za fyzický nosič nesoucí film, který si pak mohu kdykoli s klidnou duší pustit (pokud nedojde na závadu přehrávače, nebo nezlámu kotouček), proti tomu co jsem už výše napsal. Hru si většinou nepustíš jen jednou a pak ji smažeš (byla by docela blbost utratit 1,6k za gamesu, kterou zkusíš a smažeš).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že na stahování, ať už z jakéhokoliv přístupného zdroje, nic nelegálního není, tak na tohle lze jen říct.
"Co to ten vořech zase mele"?...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

BR/BD ještě žije? To je přece technologie minulého století.

A je zajímavé, že stejné firmy, co tlačí mraky ve svých TV a pokojových udělátorech, zároveň oživují tuhle mrtvolu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

BD je mrtvé, BD je mrtvé,... Není. Nebo snad za něj existuje adekvátní náhrada? Neexistuje. Streamování přes internet je sice možné, ale nikdy to není v takové kvalitě, jako je záznam na BD. Je to jako srovnávat DVD-Audio (192 kHz vzorkování, 24 bitů hloubka vzorku) a staré CD-Audio (44,1 kHz vzorkování, 16 bitů hloubka vzorku), v horším případě dokonce MP3. Myslím že dokud nebude běžné i největších zapadákovech připojení k internetu rychlostí 1 Gbps, tak BD má stále svůj význam.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ano BR nie je mrtve. Ale napriek "vyvoju" je to umierajuca technologia a slepa ulicka.
Ten gigabit je absolutna volovina, preco by sa mali filmy iba sramovat? Ja si naozaj rad "kupim" kvalitny obsah alebo teda skor "licenciu na jeho legalny download" - ale odmietam ho kupovat na nepraktickom plastovom disku.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže si raději pronajmete ořezanou, detailů a přídavného obsahu zbavenou, 3-4GB "WEB-DL" verzi z iTunes, GooglePlay, NetFlix, Amazon apod. Hlavně, když to nebude ta nepraktická (leč kvalitou bezkonkurenční) 50GB placka, rozumím tomu správně?

50GB download/stream ekvivalentní k BD vám totiž nikdo dnes nenabídne. Prostě ne, takový je trh. Takže jaké řešení navrhujete? Prosím z reálného světa, žádné utopie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel o kvalitu lidem asi nejse. Kdyby šlo, tak v dnešní době by už formát MP3 dávno zmizel v propadlišti dějin ve prospěch FLACu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jde nejen o kvalitu (ikdyž je důležitá), ale i něco hmotného mít. Na HDD je to sice pohodlné, ale velice rychle může obsah zmizet, disk se porouchat a nám zbyde jen kus šrotu. Pokud se placka uchovává na vhodném místě a nepatlá se po ní omaštěnými prsty tak vydrží věky. A může se darovat nebo prodat. Fyzicky ji vlastníme oproti nějaké přehrávací licenci závislé na jakémsi vzdáleném serveru o němž nic nevíme kromě toho co sám napíše do upoutávky.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Nechápu, že pro někoho aspoň trochu technicky zdatného (předpokládám u zdejších) je takový nepřekonatelný problém až odpor tu placku mít někde uskladněnou a na NAS / HDD si nahrnout bitovou kopii, nebo odvozeninu pro běžné a komfortní používání.

Alespoň co se týká hodnotnějších, trvalejších věcí. Šmejd netřeba skladovat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ta placka může odejít do věčných lovišť stejně jako ten disk...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Může, ale rozdíl v pravděpodobnosti je značný.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim, na smejd staci giga/hodina romantiky, ci 2giga/hodina akcie a nasledne to ide na /dev/null.

A ten, naozaj, odpor je tak trochu v principe - naco by som si akoze mal kupovat nejaky prehravac (mimochodom predrazeny jak swina a inac nepotrebny jak swina skapata na slintacku), ktoreho jedinou ulohou by bolo ripovanie na HDD? To miesto na policke by mi v zasade vobec nevadilo.

Mna skor zaujima co ludi nuti fanaticky tvrdit, ze "placka forever"? Pretoze prenosove rychlosti to nie su uz dnes. Rozdiel v kvalite by tam nebol taktiez. Nebola by nutnost kazdych 5 rokov menit nejake jednoucelove zariadenie a strachovat sa o spatnu kompatibilitu so starsimi nosicmi. Je to potreba vlastnit nieco fyzicke?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"50GB download/stream ekvivalentní k BD vám totiž nikdo dnes nenabídne. Prostě ne, takový je trh. Takže jaké řešení navrhujete? Prosím z reálného světa, žádné utopie."

Riesenie je klasicky digital download - milerad si stiahnem 50GB (nie 3-4). Vy v tom snad vidite nejaky problem alebo utopiu? Byvam s prepacenim v hornej dolnej a mam k dispozicii 60 megabitovu linku, zratat za ako dlho to sosne si viete aj sam.
Ze to dnes nikto neponuka? Ano v tom mate uplnu pravdu.
Ze taky je trh? No to by som zas tak smelo netvrdil. Myslim, ze aj tato diskusia jasne ukazuje ze dopyt by tu bol. A ked sa ohanate trhom tak urcite viete, ze kde je dopyt pride aj ponuka.

BTW, a teraz budem zamerne sa hnidopicha, neviem ako vam ale mne to spojenie domace kino a wuhahaaa "kvalita" pride tak trochu ako oxymoron. Nebudem podryvat, ze stejnak v najblizsich 5 rokoch budu zodpovedajuce TV mimo beznu cenovu skupinu. Ale aj keby ich prijam teraz vsetci mali, tak jedina moznost ako si tu kvalitu do posledneho detailu vychutnat je kvalitne KINO a nie domaci televizor, byt 2 metrovy 8K hyperHD s 300GB UFO plackou ako nosicom.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

BD není mrtvé ani umírající jen proto, že tu právě ta alternativa není i když by mohla být. Já nejsem fanda streamování ale pokud si film koupím, stáhnu a pak se na něj podívám až mám čas ? Chci mít takovou možnost, máš to u her tak proč ne u filmů ? nevidím rozdíl mezi stahováním 50GB hry a 50GB filmem. Streamování filmů je ještě víc slepá ulička než optické nosiče.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Od té doby, co mám netflix si to vůbec nemyslím. :) Alespoň u TV seriálů to neplatí vůbec. Jedna série bývá minimálně 13 hodin. Tak kolik disků a za jakou cenu si mohu koupit? A přiznávám, kdybych si měl koupit všechny filmy a seriály, které za měsíc zhlédnu, šlo by to do tisíců a to rozhoduje. Navíc ten disk musím dopravit domů, tzn. pro něj někam jít? Ne, stream má smysl. I přes nižší kvalitu. Pokud chci top kvalitu, jdu do kina. A to říkám jako majitel "kvalitního" Eiza.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak DVD Audio je přece jen hodně overkill, ale Bluray zdaleka ne.

Spíš bych řekl, že BD je FLAC/audio CD, případně kvalitní lossy, u kterého komprese není znát. Tedy slušná kvalita, která fakt stojí za to a nejde o nějaké placebo. (Pochopitelně v případě, kdy studio nepodělalo výrobu a nepoužilo master s mizernou kvalitou.)

Streamování je tak 96-128kbps CBR MP3 z roku 1999 - u těch lepších služeb.
Svrab jako youtube je Real Audio 28,8 kbps :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

a co si na tom superduper (skoro)bezztrátovém kolečku budeš pouštět? Máš NĚCO, co stojí v dnešní době za to?

Drtivá většina "konzumentů" (v pravém slova smyslu) se dnes spokojí s DVD kvalitou, ti opravdu závislí se koukají i na kinoripy. BR zůstal záležitostí poněkud divoké skupiny lidí - technofilů a nabobů.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, to zase budu muset koupit Hobita v nové edici?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

corwin78: Nebo čekat, až se prolomí nové druhy ochran :-D

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Uz ted v tom ma zakaznik pekne pletky, zprvu 4K, pozdeji UltraHD, dale 5K a 8K, dale mastered in 4K(upscale) a ted ne Blu-ray UltraHD ale UltraHD Blu-ray. Kdyz k tomu pripoctu ze se pocita jenom s formatem 16:9 a ne i s 16:10, dale je nutne mit nativni HDMI 2.0 ktereho je ale i na drazsich televizich jako safranu(obvykle 1, mozna 2) s tym ze DisplayPort sem nikdy na televizich nevidel a i kdyby jo nahodou, verze 1.3 ktera prichazi se vic rozsiri jenom do pul roku na monitory a nad televizemi zustava dale otazka. Jak to prosim bude s 3D 4K, bude se to jmenovat UltraHD Blu-ray 3D nebo 3D UltraHD Blu-ray nebo UltraHD 3D Blu-ray? Vetsi gulas sem uz davno nevidel. Nepochopim proc to nenese i primou podporu pro zobrazeni 16:10... A jak to bude s technologii Adaptive-Sync, bude formatem UltraHD Blu-ray nativne podporovana? je to v jeji specifikacich?... Co se tyce streamovani tohohle formatu, 100Mbit/s download ma malokto + akcelerator H.265, to se bude tezko rozsirovat z cloudu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

K čemu 16:10 pro film? To spíš 21:9 a pro to by anamorfní režim na rozdíl od BD být měl. 3D zjevně nikoho netrápí a ani HDMI 2.0 by 3D v 60p přenést nedokázalo. Maximálně 30p.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja sem plne pro zachovani 16:9 ma to jednu velikou vyhodu a tou je zachovani pomeru pixelu pro maximalni kvalitu. Pokud budes muset prepocitavat soucasne HD/FHD/UHD na neco jineho tak bude vzdy dochazet ke zhorseni kvality a nebo cernym pruhum u obrazu a navic bude hodne zalezet na kvalite procesovani obrazu pri scalingu kdezto u zachovani HD/FHD/UHD je to putna.
Napr FHD obraz na UHD displeji bude mit 4 pixely na kazdy pixel zdrojoveho obrazu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

všechny tyhle placičky jsou podle mě určené k postupnému ústupu (nikoliv zániku, vždy se najde někdo, kdo to bude chtít a pro některé věci - sběratelské edice se spoustou doprovodného materiálu - je to zatím asi to nejlepší) z mainstreamu a nahrazení modelem online distribuce.. bavíme se tu tedy již dnes o budoucímu okrajovému distribučnímu modelu..

nebo si budoucnost stále ještě někdo představuje tak, že když budu sedět doma a budu se chtít podívat na film, tak první co budu řešit, jestli to v tom nejbližším DVD obchodu vzdáleném 1h cesty vůbec mají, za jakou cenu a jestli se mi zrovna chce se strojit a vydat se na krásný výlet do obchodu? nevím, kdo z vás si dneska chce ještě kupovat plastovou placičku za x stovek, když si už platím x stovek paušálně za neomezený internet doma? (ne, opravdu neřeším čistě hypotetickou situaci, že bych se chtěl koukat na UHD film na mobilu a získat data přes mobilní připojení)

vždyť jde jenom o to získat ty nuly a jedničky, co reprezentují film, a tam je mi jedno jak se ke mně dostanou, s tím, že nejpohodlnější je nikam nemuset chodit a pořešit vše jednoduše z pohodlí domova.. šmitec..

jasným budoucím vítězem je proto podle mě model online distribuce (stream nebo download, nebo kombinace), viz úspěch netflixu v USA, jakožto mecce konzumní spotřeby médií.. vůbec bych se nezabýval tím, co máme za připojení u nás v nějaké horní dolní, i na Srí Lance mají už dávno všude LTE, zatímco u nás se o tom pořád spíš mluví, v tomhle je u nás trh dost pozadu..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, jaké jsou převažující rychlosti internetu (průměry a maxima jsou o ničem), tak většině lidí dorazí BD poslaný DHL z USA dříve než to v UHD nasosají z netu v rámcově podobné kvalitě (ve skutečnosti v horší kvalitě). :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

mám doma linku 40mbit, reálně stahuji 4,8MB/s, takže mě třeba by trvalo stáhnutí 50GB v ideálním případě necelé tři hodiny.. ještě jsem neslyšel, že by DHL takto rychle cokoliv doručovalo, nedejbože ze států..

i při 1MB/s je to nějakých 14hodin, což mi stále nepřijde nijak závratně dlouhá doba..

u stávajících 1080p ripů v h264 (tedy nikoliv 4k rozlišení, ale v "starším" kompresním formátu oproti h265) mi stávající kvalita přijde většinou dostatečná a ty rozhodně nezaberou 50GB, ale řekněme 5GB..

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže vám, nám, minoritě svou nabídku a infrastrukturu žádný poskytovatel obsahu přizpůsobovat nebude. Takže zpět na zem.

To jste napsal trefně, kvalita ripů vám přijde dostatečná. Dostatečná, za 4. Řekněme 720p/5GB, pokud to jsou internal ripy (nikoli tvorba závodních chrtů z warez scény), tak ano, kvalita je nejspíš vyšší, než cokoli z oficiálních placených stream zdrojů. To je legrace, co? Pořád ale marně hledám pádný argument, proč se dobrovolně vzdát výborné kvality ve prospěch dostatečné kvality. Lenost, pohodlnost, nenažranost, konzum, zvrácené priority. Jiné důvody nenacházím.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jakou nabídku a infrastrukturu máte na mysli? nevím, na základě čeho mě zařazujete do nějaké (jaké?) nedefinované minority? na co se chci podívat vždy na internetu najdu a to v kvalitě, která je uměrná očekávanému obsahu (na to abych zkouknul nějakou "no-brain" hovadinu made in hollywood nepotřebuju super kvalitní rip, kvalitní filmy si pro archivaci stahuji v lepší kvalitě)..

poskytovatele obsahu neřeším, nepotřebuju se zabývat problémy zpátečníků ;) (místo aby reagovali na změnu konzumace obsahu, tak se snaží konzumenty přesvědčit, že internet neexistuje)

nikdo vám nebrání stahovat si BDRipy, pokud pro vás není datově přijatelná kvalita akcceptovatelná, k dostání určitě jsou, minimálně u těch mainstreamových věcí.. pokud hledáte sběratelskou kolekci v UBER kvalitě, pak vám asi nezbyde si takový BD koupit, nicméně budete patřit k minoritě uživatelů ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Když už mám za film zaplatit tak ho logicky chci v té nejvyšší možné kvalitě. Na tom přeci není co řešit. A i kdybych ve zdejších končinách měl možnost si koupit v digitální distribuci film ve stejné kvalitě jako Blu-ray, tak by se na to mohl vysrat tahat desítky gigabajtů (ne každý žije ve velkém městě s dostupnou optickou sítí) a ještě kupovat nějaký NAS, či alespoň dva disky do raidu abych to měl zálohované.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Když už mám za film zaplatit tak ho logicky chci v té nejvyšší možné kvalitě. Na tom přeci není co řešit."
- divil byste se, kolik lidí tento váš názor nesdílí a je jim to jedno.. mluvím o mainstreamu.. nebo jste si všiml, že by uživatelé třeba tlačili na HD vysílání v televizi? je jim to jedno.. pokud mají lepší kvalitu, tak si toho možná všimnou, možná ale taky ne.. vy mezi ně očividně nepatříte, ale zkuste se na to podívat i z té druhé "většinové" stránky ;)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tou infrastrukturou mel pravdepodobne namysli tech "pozadovanych 100Mbit/s" potrebnych na plynuly UHD stream. Prakticky se muzete vsadit ze pokud by u ISP vsichni zacali sosat v techle objemech tak zavede minimalne limity pro FUP a nebo zdrazi.
BD disky uz jsou pomalu levnejsi nez listky do kina (teda alespon ty nekupovane u nas) a nemam problem dat za ne 5-10 eur pripadne koupit v akci treba cely serial na 50+ discich nez je sosat v horsi kvalite.
Treba na Amazonu byly o vanocich docela zajimave akce.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

vidíte, já zase vůbec nemluvil o nějakém UHD streamu, předpokládal jsem, že si takový film stáhnete k sobě a pustíte od sebe.. postoj ISP k UHD streamu lze sledovat při zavádění 4K netflixu ve státech a ano, zatím není pozitivní, ale bavíme se o regulérním 4K v mainstreamu za jak dlouho? já to vidím nejdříve tak za 5 let, vždyť ještě nemáme ani pořádně FHD a troufám si tvrdit, že většině běžných uživatelů už tohle stačí..

troufám si tvrdit, že většina uživatelů nebude mít zájem doma skladovat 50BD disků a žonglovat s nimi, když se chce na něco podívat, my už doma zrušili všechny mechaniky na optická média, protože je nikdo nepoužíval..

společná reakce vám a siddhi: z vašich komentářů tuším, že jste sběratelé filmů, kdyžtak mě opravte.. kdo ale z běžných konzumentů sbírá filmy? většina lidí se podle mě podívá na film, málokdo se na něj podívá ještě jednou a to je asi tak všechno.. nač vlastnit médium, když ho po prvním/druhém zkouknutí hodím do koše? pro tyto lidi je opravdu řádově jednodušší stáhnout si to z netu..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim, jedine video, co ma zaujima a co chcem skladovat je moje, mnou natočene, rodinne a pod.... všetko ostatne sa da všelijako zohnat, vo všelijakej kvalite, načo by som doma skladoval 100GB+ film ked som ho videl a ked si ho nahodou budem chciet pozriet, tak si ho online kuknem alebo sosnem... TV vysielanie v UHD kedy bude na SK? fakt mate tolko casu na tie UHD filmy? mate na to techniku a aj obsah? ak ano, zavidim Vam a to myslim uprimne.... ja nemam cas a ked si najdem čas, tak fakt az tak zasadne neriesim kvalitu, samozrejme aj ja si zakupim telku UHD ale az ked bude stat ako teraz fullhd a moj TV sa pokazi, dovtedy nezajem.....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pardón za nesprávné zařazení k minoritě ;) Uváděl jste časy potřebné pro stažení 50GB BD jakože brnkačka ~3 hodiny. Z toho jsem usoudil, že to považujete za proveditelné a pokud by se taková možnost oficiálně naskytla (tj. plnohodnotná alternativa k pořízení fyzického BD), využil byste jí. To je ta minorita.

Je nepochybné, že poskytovatel obsahu by musel svou stávající infrastrukturu (dnes zákazníkům poskytuje 3-4GB kousky) adekvátně upravit tak, aby mohl stejným způsobem dopravit 10x objemnější kousky. A to nemluvím o ISP.

BD není žádná UBER kvalita, ale dnes široce dostupná, vyhovující a zaplatitelná kvalita. Kvalita, za kterou se čas od času nezdráhám vynaložit $.

"kvalitní filmy si pro archivaci stahuji v lepší kvalitě"
Kde takovou kvalitu po zániku BD seženete? Vloupete se do studií a zkopírujete si master, napíchnete kino, nebo něco na ten způsob?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jsem napsal převažující rychlosti internetu, což vaše 40 Mbps přípojka určitě není. Typicky to bude pod 10 a ještě s agregací. Já mám třeba 4 Mbps v Praze (před 6 lety jsem měl 50 Mbps, ale tam byla optika až do domu). Takže pro většinu lidí je soubor 5+ GB pořád slušný flák dat na který se dost načekají.

A pak je tu ten fakt, že kvalita ripu kolem 5 GB rozhodně neodpovídá tomu co je na BD.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Aj na tych 4Mbps vam to sosne rychlejsie ako vam to doruci DHL.... Ale osobna skusenost nie je dobra statisticka vzorka - to ako keby som ja tvrdil, ze 60megabit co mam v hornej dolnej (dedina, daaaaaaaaaleko od co i len krajskeho mesta, do 1,5K obyvatelov) predsa musi byt standard.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak, pochopitelně že jsem si trochu zapřeháněl. :-))) Nicméně u skutečné UHD BD kvality, by tomu tak opravdu mohlo být.

Moc bych si přál aby 60 Mbit bylo standardem. Žel bohu ani náhodou není. Tuhle jsem četl, že globální průměrná rychlost přípojek ve světě je 2,3 Mbit, ČR je na tom celkem slušně s 6,7 Mbit. Medián bude ještě dost pod touto hodnotou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ked tu citam o tych vylevoch o kvalite a tak, aka je dolezita.... tak je mi uplne smiesne ked si pomyslim, ako funguje DVB-T na Slovensku.... ked k tomu pripocitam kolko sa predava 4K televizorov, ako je to HDMI 2.0 a pod. tam mi je aj z vas smiesno....Az bude 4K zabehute a 4K bude v cene ako fullHD, bude uplne bezne dostupny 4K obsah, vysielanie, tak potom sa budeme aj bavit o UHD-BD, o streamovani, stahovani...... teraz je to iba take, no usmevne....

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte, i na Slovensku máte možnost volby technicky vyspělejší a kvalitnější alternativy DVB-S2 a DVB-C.

Na jedné straně máte kritický postoj k jedincům snažícím se obhajovat a prosazovat kvalitu (je vám z nich dokonce směšně) a na straně druhé kritizujete kvalitu současného DVB-T. Docela rozpor, ale třeba jsem vás jen nepochopil. DVB-T je takové jaké je právě proto, že byla zvolena konzervativní strategie ve stylu - použijeme sice systém už v době zavádění překonaný a do budoucna nerozšiřitelný, ale bude to dostatečně dobré a nemůžeme přece neustále vyčkávat na novinky (T2, H264, 4K, UHD). Co na tom, že jiné státy ve stejné době už spouštěly DVB-T2. Teď jste logicky ~10 let zaseklí na obstarožním DVB-T s SD MPEG-2, ke kterému nemáte jak pořídit adekvátní CRT TV. Nechápu nad čím se podivujete, je to v souladu s postojem, který prezentujete (netřeba se honit za kvalitou).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne ako pises, nepochopil si, ale pohoda....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám chaos z celého článku. Měl jsem za to, že "bluray" je technologie optickeho zapisu digitalni informace. a "přehrávač" je zařízení, které umí ta data přečíst. Stále to není o žádném formátu ani rozlišení atd. Až kdyby ten přehrávač neposílal ta raw data dále, ale obsahoval v krabičce i počítač, který z toho vyrábí videosignál pro zobrazení, tak by jeho software nemusel podporovat všechny metody komprese. Ale rozměr obrazu, počet snímků za sekundu atd jsou parametry souboru s videem, ne? Ty si ten počítač přečte a podle toho vyrábí video. Tady by se maximálně mohlo stát, že konkrétní hardware narazí na limit přenosové rychlosti. A článek je o tom, že nějaký konkrétní výrobce konkrétní krabičky posunul tu hranici výš? Jenže nadpis článku vyvolává dojem, jako by v technologii blu-ray přišli na nějakou vyšší hustotu bitů, nebo víc vrstev, proto jsem článek otevřel.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

chápete správně výchozí body, ale asi jste opravdu nepochopil tuto zprávu..

zpráva se netýká toho, že by se na BD disk dalo ukládat datově více dat, ale o tom, že vyšel nový licenční formát, ve kterém lze filmy na BD ukládat ve formátu BD video.. stávající přehráče ho aktuálně neznají, takže buď aktualizace firmwaru (pokud má přehrávač potřebný hardware a projde certifikací), nebo nový přehrávač, který tento formát bude již znát..

takže přehrávač, který se bude chtít chlubit přehráváním 4K UHD videa na BD nosičích bude muset splňovat podmínky, které tento nový formát dat definuje..

dodatek: přehrávačem myslím hw přehrávač domácího kina, nikoliv to, že ve VLC vyjde podpora pro nový standard BD a vy se na to díváte na PC

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ale on ten přehrávač obsahuje v krabičce i ten počítač. nebo si myslíte, že po HDMI kabelu jdou do TV stále jen raw data? Navíc nejde o jednu konkrétní krabičku, byla schválena norma platná pro všechny. Panasonic jen první předvedl prototyp.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.