Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Blu-ray opravdu nejde, hlásí největší výrobci

Prostor pro snižování cen mají pořád velký, takže to chce pár slev na filmy a ono se to rozjede - prodej mechanik/přehrávačů a filmů. Neměl by se z relativního neúspěchu blu-ray na poli vypalování vyvozovat neúspěch celkový.

A rychlý internet(převlečené pirátství:) jako plnohodnotná náhrada blu-ray? Sakra dejte sem už nějakou anketu týkající se rychlosti připojení nebo nějaké statistiky jak to je s tím rychlým netem v EU/USA a nebudete už psát takové blbosti. IMHO bych řekl, že na stabilní download 8Mbit/s v ČR nedosáhne ani 10% domácností - z těch co nějaké připojení vůbec mají:)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čím déle rozjezd bluray trvá, tím víc je zřejmé, že o něj prostě není zájem. Kvalita DVD filmů 80% lidí stačí - HD ready nebo Full HD televizor má prý jen asi 20% domácností - a cenu 50 Kč za film na BD tak hned neuvidíme, že?

A věřte tomu, že drtivá většina těch, kdo o HD filmy stojí, se k datům nějak dostane. Ať už přes ten internet, nebo přes satelit, kde je sice zatím houbeles, ale stanic s HD vysíláním přibývá pořád rychleji, než laciných HD filmů v trafikách. Na venkově je to s rychlým připojením bída, ale dá se - a ve městech na sídlištích už to dnes opravdu problém není. Například u nás neexistuje panelák, kde byste se za pár šupů nemohl připojit na rychlý net k některé ze tří firem, možnost ADSL nepočítám. Kromě toho - proč by si musel každý všechno stahovat sám? Externí 2,5" USB disky jsou taky běžně levně k dostání - za cenu dvou bluray médií.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Počet prodaných blu-ray filmů meziročně roste, počet domácností vybavených bluray přehrávačem se zvyšuje. To bych nazval spíš „pomalu ale jistě" než není zájem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, a ten růst se zrychluje - nebo zpomaluje? O tom to totiž je. Pokud se zrychluje, tak blu-ray jakous takous šanci ještě má. Silně ovšem pochybuji, že při současných cenách titulů dosáhne stejné penetrace, jako DVD přehrávače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí když se každý další rok prodá větší počet bluray filmů než předešlý, což se poslední léta daří plnit - podle těch pár newsek co se tomu věnují.
Bluray přehrávače od 2600 Kč, mechanika BD-ROM od 1400 Kč
filmy od 320 Kč
Už se to zlepšuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo zlepšuje a je to ještě lepší...
Např.
Blu-ray přehrávač s LAN Philips BDP3000 od 2291,-
Blu-ray mechanika ASUS BR-04B2T od 1300,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Na venkově je to s rychlým připojením bída, ale dá se"
Právě že se nedá. Adsl se na 16Mbit/s dostane málo kde (je potřeba být blízko ústředny), a 8Mbit/s je žalostně málo na stahování BD. Většina lidí na venkově řeší připojení přes wifiny, což znamená ještě pomalejší rychlost (cca. do 3Mbit/s).
To že máte to štěstí a na sídlišti máte 3 poskytovatele rychlého internetu by Vás nemělo uvádět v omyl, že se tak má každý - dokonce i v Brně jsou místa kde není UPC ani Netbox. Praha je na tom možná dost podobně. A tahat si domů filmy na přenosných discích, které musím nejdřív u někoho nahrát? To můžou řešit tak maximálně studenti, pro které je to normální. Ne tak běžně pracující člověk, který chce po práci přijít domů a něco si pustit a ne předtím běhat po známých a otravovat je (nehledě na to, že všichni známí ve stejné dědině budou na tom s připojením stejně mizerně).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidis...
A ja zrovna zvazuju, ze to doma necham zvednout na 100/10 Mbit, pac mi ten 5Mbit upload zacina omezovat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"No vidis..."
a ještě nám řekni jak máš dobrou káru, značkové hadry a holky na tebe letěj protože jsi borec v posteli

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A nezvažuješ taky prodloužení o nějaký ten centimetr?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hehe kdyz neco nekde chybi, je treba to nadehnat delkou nekde jinde jako treba Porche nebo stahovaci rychlost, super tele zoom na fotaku, vic MPx atd ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem cca 5km od ústředny, mám 8Mbps ADSL a běžně dosahuju při stahování 850kBps, takže to je nějakých 6,5Mbps. Nestahuju přímo BluRay filmy, stačí mi 4,5GB 720p BluRay rip v h.264 s 5.1 DTS zvukem, to je tak hodina a půl, když je hodně špatnej den, tak 2,5 hodiny na stáhnutí filmu. To není vůbec špatný - kvalita mnohem lepší jak DVD za 50kč z trafiky, jak DVD za 300kč z obchodu a jen o málo horší (pokud zrovna nejste nějakej úchyl, co vidí každý pixel zvlášť) než u BluRay disku. Jeden film na večer mi bohatě stačí. A kdyby nestačil, není problém mezi shlédnutím 1,5hod dlouhého filmu stáhnout další. Takže to shrnu tak, že 8Mbps ADSL ke stahování HD filmů naprosto stačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V poriadku. A teraz povedz, kolko z tych stiahnutych filmov bolo "neupiratenych" z blu-ray placky. Pretoze silne pochybujem, ze filmove studio ich vydalo ako stiahnutelny subor na internete. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je chyba studii, ze nabizeji pouze bd placky, kdyz je evidentni, ze budoucnost je v online distribuci. napriklad u her uz online prodej prekonal ostatni formy prodeje

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, kdyby se ti znami z jedne dediny domluvili, melo jich vicero alespon ten 8 Mbit/s a jeste se propojily lokalne wifi/UTP, tak uz to spolecne nasosaji relativne hodne (torrenty). Ale takove sitovani neni pro kazdeho, opet je to o nekom, kdo ma cas a naladu se v tom stourat, nemluve o nakladech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na zapade stoji BD a DVD stejne. To je problem dabingu v CR ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevím, kolik BD je dabovanejch (mě osobně stačí titulky), ale rozdílná cena hudebních titulů mi přejde trochu mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to souvisí s dabingem? DVD i BD jsou snad dabovány stejně. To souvisí jen s chutí obchodníků vytřískat z novinky peníze, jenže BD už novinka dávno není, takže tenhle obchodní model moc nezabírá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ze treba v britanii stoji DVD/BD £17 kdyz je nove a za pul roku stoji £5. v cr diky dabingu je vse o rok pozdeji nez je premiera a cena je kolem 1000kc a stare filmy porad stoji 500Kc coz je v prepoctu 30£ a 17£ ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokial pokial nepojde cena filmov na blu-ray rapidne dole, na nejake podstatne zvysovanie predajov mozu vyrobcovia zabudnut...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nie je tak celkom pravda, mozno tak v nasich krajinach. Vonku je cena filmov na BD a DVD porovnatelna (myslim tym normalne vydania, nie trafikove paperbacky).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a ti co 8Mbit doma mají to takto rychle stejně nejede. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne by som problem videl aj v tom ze BD nema este ustalene standardy. Neustala nutnost upgradovat firmware, je pre mnohych ludi dost otravna zalezitost a mnohy o tom ani nevedia. pracujem vo videopozicovni a za dobu co mame BD prehravac sme museli aktualizovat firmware asi 5 krat lebo nebol schopny nacitat menu disku. Jeden zakaznik cakal na prehratie Avatara mesiac, lebo nebol novy FW, nakoniec predal prehravac a kupil od inej znacky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto bohuzel neni ciste problem prehravace, ale casteji toho ze sifrovaci klice se dost casto meni a tedy na prehrani noveho BD disku je potreba stahnout novy FW s novou sadou klicu. Ten samy problem je i na PC, neustala aktualizace SW pro prehrani novych BD. Proto je dobre kupovat BD prehravace od vyrobce ktery ma dlouhej support na svoje zarizeni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aneb jak vydavatelé odměňují platícího zákazníka. Pirát s tím problém nemá :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo přesně tak . Zaplatíš a doufáš že nová verze FV ti umožní přehrát legální obsah. Pirát si odstraní ochranu a je vklidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok. moze byt. nehadam sa. len mi nejde do hlavy ze preco to chcipne na nacitani menu a nie na samotnom filme.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ani se nedivím, že nejde. Koupí si to, mimo nadšenců, pár lidí, kteří neví co s penězi a nutně musí mít všechno, i když mnohdy pak nevědí co vlastně s tím. Pár takových znám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Říkejte si co chcete, ale když si dám vedle sebe stejný záběr z DVD a Blu-ray, tak ten rozdíl v kvalitě je prostě obrovský a opak může tvrdit jedině ten, kdo Blu-ray nikdy neviděl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba blu-ray nikdy neviděl, a že je tam obrovský kvalitativní rozdíl, to nepopírám, ale kvalita DVD je prostě pro většinu lidí good enough.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně záleží na zobrazovadle. Pokud koukám na filmy na televizi a nemám ji full HD, tak BD k ničemu nepotřebuji. A že to i tak vypadá o něco líp? Pokud se na film dívám a nepauzuju si ho, tak je reálný rozdíl zanedbatelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a diví se?
Cena za 1 GB je u DVD stále nižší. Kdyby stál jeden prázdný BD-R 10-15Kč, tj dvojnásobek DVD, tak na něj i přejdu.

A to nemluvím o tom, že 640GB 2,5palcový přenosný USB 3.0 disk s rychlostí 80GB/s je za 1800Kč, takže cenově to vyjde po přepočtu na GB skoro nastejno, ale rychlost i přenositelnost je nesrovnatelně vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To:Ukulele
Máš pravdu. Ale člověk obecný, spotřebitel, když mu to neukážeš vedle sebe, tak ten rozdíl nevidí.Ale hodně starších uživatelů 40let a výš (třeba vyrostlých na Led Zeppelin) má jiný názor. Mám hodně známých co shání videorecorder protože jim na jejich potřeby to stačí, jsou naštvaný, že ty kazety si už nepřehrajou jen proto, že neviditelná ruka trhu a pokroku zlikvidovala finačně dostupné videorekordéry a jim ten jejich dosloužil, a koupí DVDrec se musí znova naučit ovládání, .... a co s jejich knihovnou kazet. Je to divné, nemají superextrafullhdblu-rayTV. Nepotřebují je. Zajímá je obsah. A ti, kteří si byli nuceni pořídit nové LCDTV, .... neumí si je nastavit, mají je v tak jak si je přinesli z obchodu. Tyto moderní hype jsou pro ně pouze pozlátkem trhu pro vetší tržby obchodníků.
Tady jsme lidi, kteří něco o tom něco vědí nebo fandové nových technologií, ale BFU nedychtící po technologických novinkách to nepořebují. Viz přechod z analogu na digital. Úplně stejná situace - změna z donucení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc je třeba uvažovat s reálnými pozorovacími podmínkami, které doma jsou. Pokud kvůli nákupu nové TV nechci přestavovat celý byt a nemám pro TV vyhrazené místo, do běžné stěny se vejde 32", max 37" TV. Když se na ni dívám z 2-3m, tak už zas tak velký rozdíl mezi HD a slušným SD (třeba z DVD) není vidět. Oko má omezenou úhlovou rozlišovací schopnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu přechodu z analogu na digital bych ještě dodal, že zatímco na šumící analog se v nouzi dalo alespoň dívat a děj vstřebat, u čtverečkujího drhnoucího digitalu člověk spíš vyletí z kůže vzteky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ten digital vůbec chytneš. Já měl v kuchyni vnitřní anténu na analog. Digitál tam na vnitřní anténu nemám šanci chytnout a venkovní mám na druhé straně domu tak přece nebudu tahat kabel pře celý barák.
Ach jo tyhle novinky mně zabijou.
Co se týká BR tak se vůbec nedivím že se neprodává , ty ceny za které to prodávají nemají šanci. Normální člověk s průměrnou výplatou si to nekoupí. To že to má vyšší kvalitu neobhájí přemrštěnou cenu a vysoké riziko poškození optického disku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak moje stara analogova antena primo vidi na vysilac a low-res digi prijem je vpohodo ovsem pokud prepnu na jakykoliv HD kanal tak je to kosticka, kosticka, ctverecek blik 2sec. obrazu a zase kosticka... DIGITALNI HNUS

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale problem specificke ceske modulace ktera je pro nase podminky krajne nevyhovujici. U nas se da chytit rakouskej mux z vysilace kterej ma o polovinu mensi vykon a je 3x vzdalenejsi, proc? ma vhodne nastavenou modulaci. Ty cesti kreteni ten digital snad zabiji schvalne, nebo je tam banda neschopnych darmozroutu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.