Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Breaking News: Canonical ruší vývoj Unity8, Ubuntu 18.04 LTS přejde na GNOME!

No tak to je sila, takze dalsi sance na mobilni OS pada a ten debilni Android tu bude na vecny casy.

Jinak jsem tu zrovna vcera psal, jak se mi libi Windows 10 a jedine Ubuntu s Unity mu konkuruje a je to posledni vec z linuxu co rad pouzivam. No a ted tahle zprava, ja porad doufam, ze jde o nedorozumeni a aprilovy zert, nicmene pokud ne, tak holt nasadim Windows 10 vsude a na linux kaslu definitivne. Wayland je zlo. Gnome je hnus. Pouzivat teda rozhodne nebudu a pokud vyvojari Mintu nedokazi zpacifikovat Cinnamon, tak proste na linuxu nemam co pouzivat, ach jo.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

> ten debilni Android tu bude na vecny casy.

Za to se podekuj tem idiotum z MS, ktere tak milujes. Kdyz prisel prvni iPhone, vsem bylo jasne ze je to game-changer, a co udelali MS s Intelem ? sedeli tri roky na p**eli a nez se rozhybali neco udelat, byl tady iPhone 3 nebo 4 a Android v buhvikolikate verzi. Furt nejsou schopni pochopit takovou zakladni drobnost, jestli chces prorazit na novem trhu, MUSIS TO ZKUSIT KDYZ JE JESTE NOVEJ. Pak vydali par founu ktere byli sice v necem lepsi, ale ne o dost lepsi aby to zaujalo lidi, pak narikali ze hovno prodavaji, a pak to zabalili. Klasicka ukazka z ucebnice MS, nefunkcni strategie kterou ti idioti delaji uz X let - Zune, Surface, milion ruznych projektu, stejna debilni strategie pres kopirak.

> nasadim Windows 10 vsude a na linux kaslu definitivne

To uz si rikal stotisickrat, priste laskave rekni az se neco zmeni, nemusis zas*rat diskusi vecmi ktere vsichni slyseli gajillionkrat (3 ze 4 komentaru tady jsou tve emocionalni vylevy...)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S prvni casti souhlas.
Co se tyka mych prispevku, tak jini tady pisou takovy nesmysly, ze moje prispevky jsou jeste hodne dobry. Nejhorsi jsou taci, kteri nic nevedi a pisou. Nerikam, ze ty, aby sis to nevysvetlil spatne, ale zrovna jsem narazil na vcerejsi diskuzi, kde jeden clovek, co se tu tvari hodne seriozne a hodne linuxove pise totalni kraviny. Tak si rikam, ze zlaty moje prispevky tady. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Furt nejsou schopni pochopit takovou zakladni drobnost, jestli chces prorazit na novem trhu, MUSIS TO ZKUSIT KDYZ JE JESTE NOVEJ. "

To by pro Intel kolem roku 2007 bylo těžké, když ARM je s námi již od 80. let. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s tím volným trhem je pěkná blbost - když přicházel iPhone, byl trh normálně už několik let tady. Byl na něm Palm, Widle, Symbian a chystaly se další projekty. Navíc se jedničkou nestal vlastně nikdy a ještě když přicházely Windows Phone o několik let později, tak byl Symbian jasný leader trhu a dokázal prodávat 40M zařízení za kvartál, což je i dnes úctyhodné číslo a cca polovina Apple.

Že se neujaly další platformy, nebo že nějaké chcíply, je tudíž čistě jejich problém a vymlouvat se na to, že je někdo vlastně chudák, protože přišel pozdě, je jenom pustý alibismus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže růst trhu na několikanásobek není moc odlišný než růstu na stejný objem od nuly, nemluvě o změně charakteru trhu. To je jako obviňovat rádobynásledníky Windows z neúspěchu proto, že Windows vlastně nebyly první, ale bylo tu před nimi třeba Xerox Alto. (Jenže jak moc dostupné bylo?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sony s Jollou minulý měsíc uzavřela partnerství a budou místo androida nasazovat na xperie sailfish os, tuším ale že to zatím bylo pro asijský trh.
Wayland zlo opravdu není a je potřeba. Gnome je hnus, ale jsou i jiné desktopové prostředí, ne?
Používání W10 je nakonec každého věc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sony nepřestane používat android na svých telefonech. Dohoda se týká pouze zařízení v rámci jejich Sony Open Devices Programu (https://developer.sonymobile.com/open-devices/list-of-devices-and-resour...), na které půjde nainstalovat Sailfish OS od Jolly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že zaříznou android jsem netvrdil.

https://www.svetandroida.cz/sailfish-os-android-201703

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba openSUSE s KDE?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam rad dobre zpravy takhle po ranu :o) Kdyz konci jedna zbytecnost a k tomu jako bonus to nejhorsi co kdy v blbuntu vytvorili... pro uzivatele jen dobre. Treba se stane i zazrak a jeste z toho bude zase nekdy pouzitelny distro, jako v dobach kdy to byl jen preskinovanej debian.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeden svet, jeden lid, jeden operacni system - jak z Orwella. :-/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A tak je to spravne, protoze jedine tak lze linux dostat nad to 1% kde se placa uz pres 20 let.

Proc je Android tak uspesny u uzivatelu? Protoze vypada porad stejne, protoze uzivatel vezme do ruky telefon nebo tablet a vi, kde co hledat.

A ne aby se pri upgrade linuxove distribuce clovek desil, jak to zase bude vypadat jestli to jeste nabehne - nekterym lidem u Unity trvalo i 5 minut najit, jak se to vypina....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jses asi taky z jinyho sveta, vzdyt je kazdej Android uplne jinej a furt se v tom Google vrta a neco meni. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Promiň? Proč tady popisuješ praktiky Windows a roubuješ je na linux? Proč asi nechci win10? Protože je v nich zase všechno jinak.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:-D On je taky takovej jinej. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx, podivej se na to trochu z jineho pohledu . Uvedom si ze unity vyvoj byl pomaly, misto aby prijali wayland vytvareli si vrstvu mir pro graficke ovladace a tahle dvojakost by zkomplikovala praci nvidi a amd ktere uz ted se dost malo snazi :-) tezko bychom od nich mohli predpokladat ze budou podporvat mir i wayland ... navic je vzdy dobre kdyz zvitezi vec vyvijena komunitou nez nejaky soloprojekt jedne firmy. Canonical se navic vyvojem techto veci zbytecne pretezoval, ted se bude moct soustredit na smysluplnejsi veci nez udrzbu prostredi ktere pomalu nikdo nema v oblibe a da se povazovat snad jenom za "uzivatelsky vesmes prijatelne" ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to co rikas, bylo hrozne krasny, kdyby tan Wayland za neco stal. Jenze Wayland se vyviji zrovna tak pod komercnim Redhatem a ten uz nekolikrat dokazal, ze vypousti ven nedodelky, ktere se potom leta opravuji nez zacnou nejak fungovat - systemd, PulseAudio. S Waylandem to podle dosavadniho vyvoje nebude jine.
Takze nakonec to nebude hura Wayland, ale bud polofunkcni zmetek Wayland a nebo zustat na lety proverenych X-kach. A je asi zrejme ze ja zustanu a to do te doby dokud budou X-ka podporovat vyrobci grafik, jenze co potom. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"jeden svet, jeden lid, jeden operacni system" = Widlows

v roce 2003 jsem viděl i takový obrázek kde má Bill uniformu, rudou vlajku a uprostřed vlajky logo widlí

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Operacnich systemu mame na vybranou. Je ciste tvuj problem, ze furt vyhrozujes jak prejdes na ten jeden jedinny spravny :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tyyy kraaaso, Windows 11 Ubuntu. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne velmi dobrá zpráva. GNOME 3 považuji za nejvyspělejší uživatelské prostředí (ve smyslu uživatelské srozumitelnosti a velmi dobře promyšleného UX návrhu) ... zatímco GNOME 3 je comunity driven developement tak unity bylo vždy canonical-only a ostatní distra o unity nejevily z pochopitelných důvodů zájem. Už teď se gnome vyvíjí nejlépe ze všech co teprve poté co dostane pořádný vývojářský boost díky prioritní volbě v nejpopulárnější linuxové distribuci, už teď se teším na výsledky tohoto boostu. Jinak nenechte se mýlit, že by šlo o nějaké náhlé rozhodnutí, ubuntu přebíralo v poslední době mnoho aplikací z vývoje gnomu a hodně i přizpůsobovalo design některých aplikací podle "GNOME USER INTERFACE GUIDELINES" takže je to velmi logický krok a jsem si jistý že ubuntu jen prospěje. Ubuntu bude díky prostředí GNOME výrazně víc "sexy". Pokud se obáváte příliš jednoduchého pojetí uživatelského prostředí doporučuji navštívit extensions.gnome.org a uvědomit si že gnome je tak snadno upravitelný pomocí velké škály rozšíření jako býval třeba firefox. Doteď byl GNOME volbou č.1 pro FEDORU takže nemusíte mít obavu, že není dostatečně odladěné, naopak zraje jak víno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na to ti reknu jedno: zlaty Windows 10 a jejich graficke prostredi, kdyz to srovnam s GNOME3. A to aby nebyla mylka nefandim Metro stylu, ja nemit ClassicShell tak ten pocitac s Win10 snad rozkopu. :-)

Jestli maji GNOME3 nejake pozitivum, tak to ze byly zakladem pro Cinnamon, ale ten Redhat roztriskal skrze systemd. Takze ted je linux na dobre ceste se vratit leda tak do prikazoveho radku. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jedu na KDE a mám raději Qt. Nicméně jsem rád, že toto sólo už nebude pokračovat s jedinou vyjímkou, unity 8 mělo používat Qt, tak slza ukápne jenom tady.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenze kdyz gnome nejede bez systemd ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jeste aby potkal stejny osud i systemd...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Systemd ako init je vpoho, horšie je to pohlcovanie všetkého naokolo a najlepšie by bolo keby si Lennart Poettering našiel inú zábavku aby sa to stabilizovalo ako Pulse Audio

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni. Init musi byt co nejmensi. sysvinit je zbytecne velky. A Poettering by mel zacit skakat z letadla nebo tak neco. Bez padaku. Driv nez si najde neco jineho co by mohl zkazit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všichni tady zatracujete unity, ale musíme si přiznat, že Ubuntu (=Unity) je podle statistik nejpoužívanější distribuce. Mě osobně se na toto prostředí především díky jednoduchosti a nepříliš velké změně oproti Win podařilo přenést monoho windowsáků.
Osobně to vidím na kritický bod, protože mnoho lidí co používá Unity bude nejspíš migrovat zpátky na Win. Ostatně všichni, koho se mi podařilo naučit používat Ubuntu, nepřijme gnome3 a já osobně ho taky nechci. Dle mého názoru (který nikomu nevnucuju) je to neergonomický bastl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v podstate jsou 2-4 roky cas, spousta lidi jede na Ubuntu 16.04 LTS a ten by mel mit petiletou podporu.

Pokud Canonical nezrusi LTS, tak stale bude v pohode zasadni premisa, ze zadnej normalni uzivatel (nehightech fans) ti nebude OS reinstalovat minimalne jednou za rok, jak to pozaduje drtiva vetsina linuxovych dister, jinak nechodej aktualizace.

Druha vec smozrejme jak pises, ze potrebujes jednoduchy a zaroven pekny graficky prostredi, aby uzivatele nechteli sve pekne a jednoduche Windows.
No a to splnovalo Unity, splnuje to toho casu udajne kvuli systemd nefunkcni Cinnamon a splnuje to toho casu polofunkcni MATE. Zbytek prostredi je bud jednoduchej nebo pekne slozitej, ale neni peknej a jednoduchej.

Co budu delat nevim, uvidime co bude dal. Treba se fakt ten Ubuntu subsystem for Windows promeni na Windows 11 Work po te co MS Canonical koupi. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně nelze pominout fakt, že se nikdo další k Unity nepřidal a Canonical to sám neutáhne.

Prostě se Canonical rozhodl být průkopníkem vlastních cest (navíc často slepých uliček) ve více věcech než je v jeho silách zvládnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že je to trochu zkreslené. Ve statistikách jsou často za Ubuntu považována všechna vydání, včetně různých DE. Kolik procent z toho používá Unity je velmi těžké odhadnout, žádné statistiky nejsou.

Já se pro migraci lídí z Windows rohlodl pro KDE a funguje to velmi dobře. Ještě u pár lidí zkouším, jak se budou tvářit na Cinnamon, tak uvidím. Unity je proti Windows podle mne dost jiné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, a já GNOME naopak považuju za nejlepší počin. A najetí myší do levého horního rohu je tak návykové, že to občas dělám i ve woknech a pak se divím, že to nic nedělá.

Co mne spíš mrzí je, že asi končí další open mobile systém. Bohužel hlavní chyba je v tom, že lidé jako Mark Shuttleworth si vždycky hrají na vizionáře a myslí si , že ví všechno nejlíp a nedají si říct. Tak prosazují nesmysly. Kdyby před léty prostě vzali GNOME, dodělali do něj middlestack a z něj udělali mobil, tak tu dneska mohla fungovat vedle Androidu další platforma. Místo toho tihle vizionáři dělají blbosti jako přetvoření mobilu na desktop, utápí v tom miliardy a výsledek je většinou k ničemu. Asi ten můj mobil budu muset hodin z wokna..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre mna bol Unity dovod, preco prejst od Ubuntu k Linuxmint. A som rad, ze sa tak stalo. Unity mi vobec nevyhovovalo. Pri Linuxmint vsak urcite zostanem, vyhovuje mi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naprostej souhlas...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak.
Gnome3, Unity, Metro jsou u nas doma na blacklistu, ale pokud to nekomu vyhovuje, tak proc ne.
Mate, XFCE, LXDE, Cinnamon a mozna i to KDE jsou dostatecne pouzitelne, privetive a rekneme i intuitivni, takze opravdu je z ceho vybirat.
A koneckoncu Classic Theme ve Win7 taky neni k zahozeni ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No… To jim to trvalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Již před pár lety, když přišlo Unity tak jsem přešel na XFCE a od té doby se ho držím. Unity pro mě bylo prostě neergonomické prostředí. Teď ještě aby AMD dořešilo GUI k amdgpu-pro (zásadní nedostatek při přechodu na nový systém vývoje ovladačů pro linux) a budem tam co před pár lety - na komfortním Ubuntu :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Canonicalu trvalo len tyzden, kym pochopil, zer jedno prostredie pred desktop a mobil je Android

lebo Samsung Dex2 bude moct mat aj AMD Vega a pojde to..
https://arstechnica.com/gadgets/2017/03/samsung-dex-is-a-galaxy-s8-dock-...

drm_hwcomposer: Allowing Mainline Linux Graphics Drivers To Work On Android
on 29 March 2017

Thanks to collaboration between Collabora and Google's Chrome OS team, Android is now able to interface with the mainline Linux graphics stack.

Android doesn't use DRM APIs for communicating with graphics hardware but rather their own Hardware Composer (HWC) API. But there is now a working "drm_hwcomposer" shim for interface with the mainline Linux graphics stack through Mesa and libdrm.
https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Collabora-hwcomposer-HWC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.