Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Bristol Ridge a Stoney Ridge umí DDR3, DDR4 i socket FP4

Musím se přiznat k tomu, že v kódových označeních AMD technologií mám kolektivní zimní sport. Zvlášť název architektury, zvlášť název procesoru, zvlášť název ještě něčeho dalšího. Něco jsou stavební stroje, něco jsou pohoří, něco indické řeky čí co já vím, a hlavně se v prezentacích pokaždé používá jiná řada názvů. Mně to připadá poněkud antizákaznické, na rozdíl od intelu, který se omezil na celeron, pentium, iněco, k tomu číslo, zvláštní název architektury je jen jeden ročně a vystačí s tím na dlouho. Jak to na vás působí, máte v tom naprosté jasno?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

no ja celkem jo ...
a10-58xx, a10-68xx, a10-78xx, a10-88xx ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no, interni oznaceni AMD je sice opravdu az prilis rozlisujici - pomalu uz i revize maji vlastni kodove jmeno:-),
ale zakaznicke, to bych nerekl:
pokud srovnavate celeron, pentium, core3, core5, core7 versus FX, A4, A6, A8, A10 (athlon & sempron uz jen jako historicke pozustatky), tak bych nerekl, ze jich ma amd vic nebo dokonce pro zakaznika neprehlednejsi: trida vyjadrena cislovkou za "A" a 4mistne cislo vyjadrujici vykon v relaci s ostatnima procikama stejne rady (tak to ma i intel) - nemusite resit jestli nejake pentium s nejakym oznacenim je vykonejsi nez nejaky celeron nebo dokonce iCore 3 s jinym ciselnym oznacenim - to ze amd zarizlo znacky jako duron, sempron, athlon (tady jeste uvidime, zda se k ni nevrati), phenom situaci spis zprehlednilo a troufam si rict, ze u amd ani predtim nehrozilo, ze by nektere modely jednoho oznaceni mely podobne vlastnosti jako jiny model jineho oznaceni, jak to casto byvalo (a stale jeste sem tam je) u intelu...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to, že Intel dneska Atomům i Haswellům říká Pentia, vám nepřijde "antizákaznické", tak nevím, nevím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...Stoney Ridge, která bude mít na starost obdobné segmenty jako APU Kabini / Beema"

To mi připomíná, že Beema (hovořím o nástupci APU Kabini pro AM1 socket) je ohlášen od tuším začátku 2014 a světe nediv se, stále ticho po pěšině. Mám takový pocit, že se AM1 socket zrodil aby obhospodařoval Athlon 5350 a poté zase zanikne.

Přitom je to tak pohodová a úsporná věc, nicméně budoucího upgradu se asi nikdy nedočkáme. Beema pro AM1 nikde, Mullins pro AM1 nikde a už se mluví o Stoney Ridge...? Buď se v tom ztrácím a nebo to jen ohlašují ale nevydávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD propustila vyvojare malych uspornych apu. Ty presli k samsungu, teda aspon myslim.... Proto ticho po pesine. A Stoney Ridge ten snad bude jen BGA takze asi tak no:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Beema (hovořím o nástupci APU Kabini pro AM1 socket) je ohlášen od tuším začátku 2014 a světe nediv se, stále ticho po pěšině“

Beema nikdy nebyla ohlášená jako produkt pro AM1 socket, ale jako mobilní procesor a na trhu je minimálně rok. Mullins je čip pro tablety, který existuje výhradně v BGA provedení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mullins = Carrizo-L, Beema je asi u ledu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď si nejsem jistý, jestli rozumím. Carrizo-L je nástupcem čipu Beema. Mullins nástupce nemá, formálně je stále v prodeji. Beema a Mullins jsou nástupci dvojice Kabini a Temash. Všech těchto pět čipů je hardwarově totožných, liší se jen softwarovou výbavou, možná revizí jádra a variantou 28nm výrobního procesu. Všech těchto pět čipů bylo uvedených a každý z nich byl dostupný v nějakém produktu. Beema se prodává v rámci úsporných notebooků (viz zbozi.cz a A8-6410, A6-6310 ap.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Špatně jsem se vyjádřil. Beema jako mobilní čip je samozřejmě už nějakou dobu v prodeji. Myslel jsem spíše její balení pro patici AM1. (Jaguar pro AM1 tak zůstal bez nástupce)

Carrizo-L je jen přejmenovaný Mullins s mírně vyššími takty.

"Initially Carrizo-L will be just the same old Mullins
Nolan (Puma+) will follow later."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaká stará informace. Nolan je 20nm zrušený produkt a Carrizo-L je Beema se zvýšenými takty, tzn. produkt pro TDP 10-25 W (ne náhrada APU Mullins, které je s TDP kolem 6 wattů tabletovým čipem)
http://diit.cz/clanek/mobilni-carrizo-l-s-tdp-12-25-w

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta informace je z letošního února.

řeknu to jinak. Carrizo -L mělo používat vylepšenou architekturu Puma+ (bez ohledu jestli 20nm nebo 28nm) V současném čipu se ale nachází Puma (bez plus), tedy stejná CPU architektura jako má Beema/Mullins. Jestli se Puma+ dostane do Carrizo-L později nebo se na to AMD vykašle, je otázkou (obojí scénář je možný) Puma+ měla byt posledním updatem původní Bobcat architektury před uvedením ZENu.

"Carrizo-L features ‘Puma+’, which by virtue of the naming scheme suggests an updated version of Puma which was seen in Beema. What the ‘plus’ part of the name means has not been disclosed, as both Puma and Puma+ are reported to be 28nm, but chances are that the design has attacked the low hanging fruit in the processor design, rather than purely just a frequency bump. Carrizo-L will be advertised under the new ‘AMD 7000 Series’ APUs, featuring up to four low power separate cores up to 2.5GHz, up to 25W and up to DDR3-1866 support."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten citát je nějaká divoká spekulace. Puma a Puma+ je hardwarově totéž, to plusko značí nanejvýš tak aktivované turbo. Už Mullins (tabletová verze Beemy) má jádra Puma+: http://diit.cz/sites/default/files/beema_mullins_18.jpg

Nolan měla být podle všeho jen na 20nm zmenšená Beema / Temash / Kabini / Mullins. Tým vyvíjející malá x86 jádra se definitivně rozpadl krátce po dokončení Jaguaru, nic dalšího už podle všech mně dostupných informací nevytvořil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemyslím, že se jedná o nějaké divoké spekulace. Je to info přímo od člověka z AMD (a podotýkám, že jde o spolehlivý zdroj). Jinak ohledně těch jader Puma+ v Mullins: AMD má docela bordel ve svých slajdech a je možné najít jak slajdy které hovoří o Puma, tak Puma+ ( což vidím spíše na nějaký copy paste error ) u AMD nic neobvyklého.....

Je ovšem docela dobře možné, že ono plus se týkalo jen APU vyrobených 20nm výrobním procesem, ovšem osobně se mi nezdá, že by výrobce, který už zainvestoval do masek na výrobu menšího čipu neudělal zároveň i nějaké hardwarové úpravy a jednalo se jen o pouhý die shrink... Pokud se ale 20nm verze zrušila a s ní i ony HW úpravy, je docela dobře možné, že se AMD prostě nevyplatito dělat novou HW revizi na 28nm a proto do Carrizo-L použili stávají čipy bez úpravy. Tedy Puma (bez plus), což tvrdí onen zdroj z AMD. Jde tedy jen o přejmenovaný čip.

PS: navíc na linked in lze najít střípky o práci na projektech Tiger/Cheetah což jsou 14nm FIN-Fet následníci Nolan (puma+)

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=8910733#p8910733

později se objevují tytéž jména (jen v okýnku je uvedeno ZEN) , ale Tiger je kódové jméno nástupce Bobcatu, tedy pokračovatele koček....

http://forums.anandtech.com/showpost.php?p=37837472&postcount=494

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak to jsem to špatně pochopil a žiju v bludu, že beema měla nahradit Kabini i pro AM1.

Tedy otázka zůstává, co vlastně nahrazuje/nahradí/mělo by nahradit APU Kabini pro AM1 socket?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě taky zajímalo. Beema je v podstatě Kabini s integrovaným turbem. Protože Kabini pro AM1 od začátku běžela naplno, neviděla asi AMD smysl v její náhradou Beemou, která se de facto jen umí lépe podtaktovávat. Nové modely pro AM1 měl asi přinést 20nm Nolan, ale ten byl podle všeho zrušený, protože se 20nm proces nepovedl. Domnívám se, že Stoney Ridge bude natolik odlišný, že nebude s AM1 kompatibilní ani teoreticky. Celkově to vypadá, že pokud AMD ještě nevydá nějakou přetaktovanou verzi stávajících čipů (Beema / Kabini), tak je s AM1 konec. Teoreticky by to mohly nahradit malé desky s AM4 socketem. Bristol Ridge (Carrizo) má také čipset integrovaný, takže velkou desku nepotřebuje a třeba se AMD umoudří a vydá i 25W modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, AM1 desky měly narozdíl od nejlevnějších intelů usb 3.0, sata3 HDMI a přitom stály třeba jen 800kč a to včetně miniITX formátů, za které se obvykle připlácí, takže byly celkem oblíbené na multimediální htpc krabičky. Tak málo jiné desky nestály. AM4 desky jako potenciální podvozek mainstream-hiend Zenu bude začínat někde kolem 1200,- kč podobně jako FM2plus desky. Z tohodle pohledu tedy nepůjde o přímou náhradu za AM1 :-(. Těch pár stovek se možná nezdá jako big deal, ale jsme v tom nejnižším lowendu kde 400,- rozdíl mezi deskou za 800 a 1200 znamená 50%. Skutečně by to chtělo 14/16nm nástupce do stávajících AM1 desek. Taková APU by pak mohla nést DDR3 i DDR4 řadič a výrobci desek by si mohli připravit i inovované modely s DDR4 sloty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky by místo Kabini do AM1 mohlo zaujmout Carrizo-L (Mullins) jsou vzájemně pinově kompatibilní takže by to neměl být problém :) Jde spíš o to jaký je zájem o tuhle platformu a pokud prodeje postupně poklesly, pak rozhodnutí AMD dává smysl....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze nevydali aspon jeden model pro nadsence, neco jako je FX6300. Mohli klidne deaktivovat grafiku a udelat z toho Athlona. Myslim si ze s novou patici a chipsetem, vylepsenimi, ktere Excavator v oblasti IPC prinasi a decentnimi takty, to mohla byt dobra konkurence k Intelovskym nizsim i5 modelum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.