Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Slovenská vláda chce přetáhnout Amazon z Brna

at si je tam klidne vezmou, zadna skoda...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak neviem, podla mna by to bola skoda pre Vas, nas by to potesilo, kazdy nadava, ze aka tam je praca, kolko tam zarobia ale nikto nepozera na nezamestnanost a ze niektori ludia by aj to brali a nakoniec, ved tam nikoho robit nenutia a kto nechce, nech tam nerobi a najde si lepsie platenu robotu... ale je to kopec prac. prilezitosti a v dnesnej dobe co prace je dost malo, nechapem, co je vo Vas take hrde, ze tak hovorite, podla mna sam investor by odisiel, keby mu tam nemal kto robit, vyhanat by ho netrebalo.... Pre mna je Vas nazor snobsky a nepochopitelny, nechcete, nerobte tam, to je cele čaro...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Viem fundamentálne čo chceš povedať. Ale nie je to také čierno biele. Investor vyjednáva najlepšie možné podmienky čo je pochopiteľné avšak štát a samospráva tiež. Len sa obávam, že SVK má pred prezidentskými voľbami a takáto investícia by sa niekomu tesne pred voľbami mohla výborne hodiť a to ešte v čase keď si nešťastne poranil achilovku. Takže v konečnom dôsledku by bolo vhodné vidieť aké daňové úlavy a investičné stimuly ako aj pozemky a vynútený investície (dialničné prípojky resp. infraštruktúra) je štát prípadne s spolufonancovaním samosprávy (samozrejme to je minorita, ale je) je ochotný na takto vzniknuté pracovné miesta vynaložiť.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mne je jasne, ze investor nieje charita, no je doba aka je a politici na okradaju ako nikdy, myslim si, ze aj ked stat nieco take podpori, tak aspon vieme, ze nieco z toho aj bude pre ludi - praca..., myslim si, ze stat kazdy den spravi omnoho viac nevyhodnych veci ako podpora investora...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíte, že by to byla pro nás škoda? Nejsem si jistý, zda-li skutečně víte, oč se jedná.
1) Amazon očekává, že kvůli svému jménu dostane v rámci „investiční pobídky“ se slevou pozemky (nejlépe za korunu), k tomu vybudovat infrastrukturu a navrch ještě pokud možno daňové úlevy. Nakonec se to zkrouhlo jen na vybudování dálničního přivaděče až pod jejích frňák, za peníze daňových poplatníků, samozřejmě…
2) Sklad Amazonu má sloužit především pro zásobování Německa. A proč jejich sklad „odchází“ z Německa? Světe div se — je to kvůli opakovaným stížnostem a šetření, jenž se týká extrémně mizerných podmínek pro zaměstnance, jenž jsou degradováni na tupé opice, jenž bez přemýšlení jen překládají zboží a nachodí denně až 18 km s minimálními přestávkami. Samozřejmě za minimální mzdu. opravdu — velmi hodnotná a povznášející činnost! :-D Konkrétně v Německu jim hoří koudel pod prdélkou. Proč asi? Zjistěte si to…
3) V regionu se nezaměstnanost nezmenší, protože se jim vyplatí vozit ty nejlevnější pracovní síly z Polska a ze Slovenska či Ukrajiny… Na to, abyste mohl být pracovníkem v Amazonu, nepotřebujete naprosto žádné vzdělání, ani kvalifikaci. Importovaní agenturní brigádníky nelze považovat za něco, co zvýší zaměstnanost v regionu a studenti zde pracovat mohou maximálně o prázdninách — a to jen v nejvyšším zoufalství. když neseženou nic jiného…

No a mne napadá velmi neodbytná otázka — proč nedostane stejné pobídky nějaký náš obchod či výrobce? Proč nepostaví dalniční přivaděč třeba našemu výrobci nábytku Hanák, (jen příklad, samozřejmě), aby mohl rozšířit svou výrobu a zaměstnat více našich lidí (a mnohem lépe je zaplatit)? A proč vůbec musí být nějaké pobídky, dotace a neustálé přerozdělování, jenž v principu pokřivují trh a zdravé konkurenční prostředí a na druhé straně okrádají občany/daňové poplatníky?!

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Až budeme/budete na tom ako nemecko, mozeme vyhanat kdekoho, ja len vravim, ze investor pojde sam prec, ked nebude mu kto robit a kto tam nechcem nech nepracuje... ale respektujem Vas nazor, no su aj horsie investicie ako tato..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoho nevyháníme. Nebo snad ano?

A dodatek — místo frenetického minuskování — mohl by někdo KONKRÉTNĚ odpovědět? :-)

Dodatek II: aha, takže samozřejmě žádný argument, kliknout na minusko je snazší, LOL… :-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) e to trosku obracene. Amazon si privadec nevymrmlal, ani ho nechtel. Ten je tam naplanovany uz nekolik let. To Brno si zacalo vymrcovat ze tam ten privadec musi byt, a chtelo po developerovi (amazonu) aby jim nejak zaridil ze se privadec konecne postavi (coz se brnu stale nedari)

Se zbytkem se pripominek se, ale da celkem souhlasit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo plánuje vybudovat vysokokapacitní sklad, u kterého se předpokládá nemalé zatížení stávající dopravní infrastruktury, je evidentní, že se stávající dopravní infrastruktura MUSÍ adekvátně posílit, aby byla dostatečně dimenzovaná. To znamená je potřeba vybudovat sólo přivaděč z dálnice. A já se ptám — pročpak by měl daňový poplatník platit dálniční přivaděč, jenž bude z 90 % zatížen výhradně jedním soukromým subjektem?
Pokud by přivaděč postaven nebyl, místní komunikace by byly v podstatě provozem Amazonu zatíženy nad míru únosnosti. Pak je plně v kompetenci příslušného stavebního úřadu takovou stavbu nepovolit…

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Importovanou pracovní sílou by se měl někdo vážně zabývat. Není správné, když Ukrajinec dělá za minimální mzdu přes 300-400 hodin, které nezdaní, měsíčně a peníze vyváží ven, kde si za ně pak staví barák, kupuje auto atd. A to se týká taky Slováků a všech ostatních. Není v zájmu ČR, aby zde dělal kdokoliv kdo zde neutrácí, neinvestuje. Stejně by to mělo platit např. pro Anglii. Proč by čecháčci měli z Anglie posílat úspory sem do Čech? Tohle je vše špatně. Definitivně je potřeba změna.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jaká škoda by byla způsobena? Skladovací prostory s agenturními zaměstnanci z východu, za minimální mzdy, to je nějaká výhoda? Chápu že člověk, který je nekvalifikovaný nebo neschopný zamáčkne slzu, ale stejně by to nic s nezaměstnaností v Brně neudělalo. Lidé co žijí s minimálními příjmy se do práce stejně nehrnou, pro ně je lepší dělat na černo a každý normální člověk se dívá po něčem dobře placeném, tzn. po práci s vyšší přidanou hodnotou. Když se na práci za pár kaček těšíte, užijte si toho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Investor? Skladiště zboží vyrobeného jinde bych za investici raději neoznačoval. Přítomnost amazonu bude mít, kromě těch pracovních míst, taky poněkud neblahé důsledky pro lokální eshopy. Většina jich v konkurenci s amazonem neobstojí a skončí. Jsi si jistý, že ta bilance bude ve finále pozitivní?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad mozno moze krachnut jeden cz superšop so zlenym blbečkom, ktory na slovensku ma super ceny vraj hlavne koli tomu, ze machinuju s DPH.... Amazon asi nekrachne ak nebude mat u Vas sklad... a aky je rozdiel, ci do Vas tie balicky budu chodit zo slovenska, rakuska, polska alebo madarska....

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

lokalni eshopy? ale amazon tady nechce provozovat eshop, ale sklady pro zapadni evropu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Primo prekladiste, takze zde bude frmol kamionu, nalozit-vylozit a odvezt nekam do toho e-shopu na zapade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ono pokud vezmeme v potaz kdejaké "investiční mega pobídky" realizované v Brně pro velké zahraniční firmy... např. Flextronics... a následnou realitu po uplynutí výhod. Bych moc rád viděl výslednou bilanci :-) Bylo by moc zajímavé, zda by nebylo efektivnější podobné mega úlevy poskytnout vlastním subjektům, zda by těch pracovních míst nebylo ještě více a peníze nekončily mimo ČR... V kontextu tohoto pohledu to (dle mého názoru) již tak jednoznačné není...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mozete byt v "klidku" bratia, na cele slovenskej vlady sice stoji jeden velky curak, ale ani ten nedokaze pretiahnut Amazon z Brna.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Slovensko o.k. Len zial tak ako v pripade Brna a Prahy je aj na SK zvolena lokalita, ktora sice vyhovuje Amazonu, ale nie celkom podmienkam z pohladu zamestnanosti. Bratislavsky kraj je najbohatsi, takmer s nulovou nezamestnanostou a s najvyssou mzdou (Bratislava je na tom lepsie ako Brno). Z tohto pohladu to opat narazi nato, ze bratislavcania a okolie si urcite nepojdu polamat nohy do Amazonu za 3 ecka na hodku.

Na druhej strane je to prilezitost pre najma mladych a nezamestnanych ludi s inych lokalit, ktori mozu za pracou cestovat resp. chodit na tyzdnovky. V tom vidim prilezitost pre mladez, ktora bude mat pracu, stat z toho odvody a mrte podnikatelov sa toho chyti (stravovanie, ubytovanie, benzinky, pneuservisy, udrzba, ochrana, pripadne aj "nocne" kluby) a dokaze zarobit na pritomnosti firmy s tisickami zamestnancov.

Kazdopadne je to prinosne, len je potrebne zadefinovat vsetky podmienky tak, aby bol spokojny ako Amazon tak aj Slovensko. Tym chcem povedat, ze sa netreba zbytocne "tlacit do zadku":)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Niesom si uplne isty, nakolko mladych ludi bude zaujimat zla a zle platena praca, zvlast ak im vzniknu este aj naklady na cestovanie, ubytovanie a tak. Nepoznam snad nikoho tak zufaleho aby toto isiel robit, z popisu a clankov to znie priserne. Nadruhu stranu je pravda, ze som z Bratislavy a asi skutocne nedokazem spravne zhodnotit moznost vzdialenejsich regionov. No nakoniec znova, cim dalej to bude, tym vacsie naklady a pri tom plate... nakoniec amazonu skutocne nezostane nic ine ako tahat zamestnancov zo zahranicia.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

podle článku na ČT nabízí SK lokalitu Eurovaley 30km od Blavy - bez letiště za barákem a bez železniční vlečky.
lokalita pro výstavbu v Brně je jinde než byla nahozená na iDnes - přímo v místě bývalé staré letištní dráhy, což by znamenalo pro kamiony průjezd prakticky přez celou Řípskou ulici.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/263761-odejde-amazon-na-slove...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne nekdo nahodil spravnou lokalitu kde ma udajny sklad stat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.