Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Brookman Technology dodává vzorky 33Mpix 120fps Super35 snímače pro 8k UltraHD

o důvod víc se nestrachovat o to zda pořídit či nepořídit 4k ... spíš zainvestuju do kvalitních full HD zobrazovadel a třeba za 10 let rovnou hópnem na 8k

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že pri takomto prístupe tu bude 1080p aj za tých 10 rokov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebude. Pro masy se nakonec uchytí 6K (s rozlišením cca 18 MPx), 8K bude primárně pro kina a prémiové tv kanály.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není to poprvé ani naposledy kdy lidstvo narazí na lidskou hranici vnímání a vývoj se zastaví. Byla stvořena nejrychlejší formule a rychlejší už se nestaví, protože rychlejší už nejde uřídit. Na domácí použití opravdu FHD stačí a 8K bude jen zvolna pronikat do naší společnosti. Však si všimněte, už tak 3roky jsou televize s uhlopříčkou 1m za 10-12 tisíc. levněji ji prostě nekoupíte (a když ano tak je to ten levnej 50Hz panel ze kterýho vás bolí oči). Není žádná nová technologie za přijatelnou cenu, která táhla a tlačila cenu dolů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že by rychlejší formule se nestaví, protože by je nešlo uřídit. Od roku 2004 se zvedla doba na kolo zhruba o 10%. Je to kvůli změnám v pravidlech omezujících výkon motoru, aerodynamiku, pneumatiky ...

http://formulafreak.kinja.com/f1-cars-are-8-seconds-slower-than-10-years...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Odporuješ si. Napřed uvedeš že se rychlé formule podle tebe staví. V druhé větě ale uvádíš, že jsou formule pomalejší. Je zákázáno používat turbodmychadla a kompresory. Dále máš kontrolu trakce, telmetrii, a občas si může pomáhat nějakým elektromotorem.

Ty restrikce o kterých mluvíš jsou z jednoho jediného důvodu. Formule s turbodmychadlem a velkým objemem motoru byla natolik rychlá, že už prostě nešla uřidit a pilot byl pořád jednou nohou v hrobě. A nikdo nechtěl aby se při závodech zabíjeli piloti, chtějí to mít atraktivní bez smrti. Proto přišli restrikce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Můžete své tvrzení, že rychlejší formule nelze uřídit, nějak podložit? Fakta tomu totiž nenasvědčují, podle https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Formula_One_fatalities došlo za posledních 20 let pouze k 1 smrtelné nehodě při velkých cenách F1 (Jules Bianchi, 2014, Suzuka).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Citace: "Na mexické velké ceně Berger hlásil protáčející kola na šestý stupeň při rychlosti 345 km/h.....éra nelimitovaných turbomotorů v F1 skončila, neboť na ně dopadly regulace omezující spotřebu a v roce 1988 se ze scény odebraly úplně. Hlavním důvodem však nebyla spotřeba, nýbrž to, že byly až moc rychlé. "

http://www.autoforum.cz/fascinace/tohle-je-nejsilnejsi-formule-1-v-histo...

první kdo přišel do F1 s turbem byl renault se závodničkou RS10:
https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_RS10

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cakat na nieco je blbost. fHD je meta, ktora vydrzi dlho. Na bezne uhlopriecky nieje potrebne viacej. Rozhodujucejsim ako rozlisenie je kvalita obrazu ale to sa tazsie predava ako nalepka 4k alebo ine.
4k sa moze a asi sa presadi tak, ze vyrobcovia nic ine nebudu vyrabat. Realna potreba 4k tu ale nieje. O obsahu ani nehovorim. 99% ludi nerozozna rozdiel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nálepka 4K ve skutečnosti s odrbaným rozlišením 3840 x 2160 a to ještě s nízkým biteratem, natáčená 4K kamerou převedenou do 2K a poté dopočtem na 4K a s dopočtem snímkování a zákazník nic nepozná, hlavně že zaplatí. (narážím na ten film Marťan)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam 55" 200Hz a ano, na tejto uhlopriecke kvalitny zdroj FullHD opravdu staci, kedze na to cumim z cca 4.5m. Ale nestaci mi uhlopriecka, takze uz sa obzeram pomaly po 65" a tam, pokial chces opravdu kvalitny obraz a nezastarane rozhrania ci OS, tak je 4k automatika. A vobec by som sa 4k nebranil, dnes uz je hromada spotrebky schopna do tohto rozlisenia tocit, nenazdame sa a budu zariadenia zaznamenavat do 4k/60fps. A obsah v tomto rozliseni sa uz zacina celkom slusne objavovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mám uhlopříčku 3,5m, 60Hz, čumím na to ze 4m a je to akorát.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jak změníš Hz při zdroji videa např 25fps, 50fps!? Umí jiné Hz!? (než jen 60...) A nestačí jen velikost... obrazu, jaké má rozlišení ten tvůj projektor? Je to LCD nebo DLP...?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ze 4,5m je i 65" málo na 4k :-( Doma čučíme s mojou ze 3,5-4m na 60" FullHD 100HzTM z DVB-T2 a z PC na fotky (zdroj má tedy 24Mpx a grafika pC vysílá ideálních FullHD a TV to natívně zachová bez přepočtu :-) ) a je to tak akorát nad našu rozlišovací schopnost rozpoznat artefakty v komprimátech videa ale již né fotek natož abychom postřehly pixely a rušila tak jejich velikost nebo mřížka, kdy u LCD jsou velmi těsně u sebe.

Na vytěžení 4K ze 4,5m!!!..., doporučuji min 100"!!!!! a bude to stále kompromis :-( Idálně pak 200" - je to to samé jako vidím naní já před 42" 4k monitorem z 0,5m ;-) Pixely nevidím téměř a záleží již jen na kvalitě zdroje obrazu.

Mnoha Mpx fotky ze zrcadlovek vpoho, z kompaktů horší z mobilů i drahých děs..., videa jak která - uspokojují mě lépe ty ze Sony řady A7xx a jen dobře vyexportovaná s vyšším dat tokem a méně z GoPro ač taky "4k"..., ale silně komprimovaná :-(

Velké rozlišené a!!! navíc velká úhlopříčka (nestačí jen velká... - klasicky z projektoru a tak snadno docílitelná..., že Crha...) jsou velmi nemilosrdné k horším zdrojům obrazů ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nad vasu rozlisovaciu schopnost to mozna je, nad moju vsak nie. Jasne, keby som chcel utratit za TV 100k, tak si vezmem kludne 75" ale nechcem. A tvojich doporuceni smejdovych LG IPS mrdiek som uz taky dostatocne prekrmeny, takze mi to sem cpat zase a po 20x nemusis. Nemam potrebu sledovat TV z 0.5m a vacsinou sa divam na film ci serial s niekolkymi ludmi zaroven. Takze si 40" obrazovecku opravdu kupovat nebudem, na monitor je to velke a na TV prtave. A o kvalite zdroja sa snad neni nutne bavit, to pochopi kazdy s ocami v hlave ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ou ou, ty si nasratý nějak... Já neradil koukat na TV z 0,5m... Překrucuješ... :-(

Já na konkrétním příkladu psal o obecné relativnosti velikosti obrazu. Jde totiž jen o zorný úhel a že ten aby byl zychován, je třeba úměrně velká úhlopříčka se vzdáleností! Nic víc jsem nechtěl tímto říct.

A že 55" je na 4,5m hodně málo!!! Kooor na více info, detailů, v obraze - 4k! Na to je i 100" málo!

Tak se uklidni. A neplivej i na drahé skorodokonalé 200Hz s TM!!! IPS od LG :-) Já dokonce vůbec nedoporučuji LG do 20-30k, naopak, poslední tipy pro kámoše byly 50.000,kč +! ;-) Dokonce v testech na AVmanii psali, cituji!:

"Někdy jsem měl pocit, že 200Hz LCD panel s dopočtem, by byl schopen pohybovou dokonalost OLED technologie u EG910V překonat. Ne o „koňskou délku“, ale „myší hlavu“ ano."

Zdroj: http://avmania.e15.cz/lg-55eg910v-nejlevnejsi-oled-tv-v-akci-test/ch-6553

Takže se uklidni s tím obecným!... haněním IPS nebo LG. Není to jen můj subjektivní pocit z mnoha! osobních testů. Děkuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPS do TV nepatri, predovsetkym kvoli mizernemu kontrastu, ktory nepreshuje hodnoty 1:1000. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlevo IPS LCD vpravo OLED: http://eduard22.sweb.cz/LCDvsOLEDkontrast.jpg

Ani s jasy na tom není IPS hůře a i to dělá kontrast - ten rozdíl jasů a černé: http://eduard22.sweb.cz/LCDvsOLEDjas.jpg

Dobré LCD zejména pak IGZ LCD od SHARP jsou večer skorodokonalé! :-) Poslední dražší IPS jsou již také, v hororech černý hrob! Jen je umět nastavit ;-)

Ještě Plazma ve dne...: http://alphaa65.sweb.cz/PlazmavsLCD.jpg

Ale video není jen o kontrastu v úplné... tmě, ale i o pohybu! - jak jsem psal výše, nepřekonává v něm ani OLED, LCD ale jen a pouze 200Hz TM!!! IPS! a jen od LG ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jaky kentrast dosahuje ten "skorodokanaly" panel? Inak tie ukazky su uplne nic nehovoriace. Nezkalibrovane TV v nejakej predajni. A ta plazma je uplne najvacsi fail. Kedby si to porovnal s nejakou kvalitkou od Panasonic, tak by si hodil bobek z toho obrazu. A ani top-end IPS od LG by sa nechytalo. ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sis začal se zobecňováním - bez ohledu na konkrétní modely ;-) Já dobré Pioneer-y i Panasonic-y pozoroval také, neboj se. :-) Stejnak mě nikdy nepřesvědčily - zejména co se plynulosti pohybu týče :-( Poslední Panáky jsou však hooodně dobrý a maj i DP :-) To jooo :-) Ale LG měl nejlepší TM u 100Hz i 100Hz panelů a jako 1.!!! HDMI 2.0 ;-)

Jelikož mi jde o video = pohyb, ale né o hry = i velmi prudký pohyb..., IPS stačí a jelikož inadšeně fotím, IPS je pro mě nutností!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe můžu říct, že FHD mi bohatě stačí a zrak se bude už jen zhoršovat, tak není důvod jít dál. Až bude obsah co to dokáže využít, tak klidně ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si tvrdit že se jen tak nestane, podle mého názoru dojde k pozvolnému integrování UHD obrazovek v domácích podmínkách. Důvod proč dneska není k dispozici mnoho 4K/FullHD živého vysílání tkví v ceně studiového řetězce. A ač se to může zdát divné tak do dnešního dne není hotová specifikace SDI pro větší rozlišení než je FullHD (3G-SDI) tak, že ve studiu nemají moc praktických možností jak vyšší rozlišení než FullHD přenášet do režie a dále po řetězci až po finální enkodér. Pokud mi je známo tak běžné DVB-T vysílání je až na vyjímky v 720 řádcích (když tak mě opravte, TV nevlastním) což nevyužívá plně dnešní FullHD TV.
--
Jinou kapitolou je natáčení celovečerních filmů tam to má smysl, jenže si stejně myslím že tam je problém s dostatečně rychlou a kompaktní storagí. Dnešní CFast karty tak tak stíhají DCI 4K v RAWu. Dál tu musí být k tomu dostatečně zařízenou střižnu což nebude vůbec levný.

tl;dr
Bude ještě nějakou dobu trvat až dojde k překlopení mainstreamu do vyššího standardu. U nás to odhaduju +- půlce životnosti DVB-T2 (pokud ho někdy vůbec nasadí).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SDI: máme tu už 6G, 12G a v procese štandardizácie je 24G. už 12G umožňuje prenos 4k pri 60fps.

DVB-T: štandard je 1080i, teda síce rozlíšenie 1920x1080 ale len polsnímky, aby mohli udržať 50 snímkov.

CFast: chcete povedať že 520MB/s nestačí na 4k RAW?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ad 4K RAW: 14bit * 3(RGB) * 4096 (width) * 2160 (height) * 25 (fps) / 8 = 1161MB/s

Snad neni tak tezke nasobit a delit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo takze 4k raw hodina materialu ma podle tebe cca 3.5 TB to asi ne ze to by spis byly 16 bit tify bez lzw takze nejdriv si to vydel trema protoze to neni diky bajerovsky mrizce rgb a potom pridej nejakou kompresy a ses eazy na desetine ale jedina kamera ktera mela takle dabelskej bitrate pri 25fps co sem vydel byla prototip ktera tocila na takovou malou lednicku v ktery bylo pole v raidu a to je sice frajerina ale je to krapet neprakticky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Našťastie RAW neznamená úplne nekomprimované dáta, ale jedná sa o bezstratovú kompresiu.
Reálne pri 12bit 4k25fps je dátový tok okolo 300MB/s. Ak pridáme tie 2 bity, bude to cca 350MB/s. Do 520 ostáva ešte 170MB/s, čo by stačilo aj na 50fps.

Ak zoberiem do úvahy kameru s dvoma CFast kartami na ktoré by zapisovala ako do RAIDu, je možné dosiahnuť až cca 1000MB/s a to by stačilo aj na váš vysnený dátový tok. Teda tomu vôbec nič nebráni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mas tam chybu. x3 (RGB) sa nepocita. Snimac a raw data su v bayer, takze znova:

12bit * 4096 (width) * 2160 (height) * 25 (fps) / 8 = 332 MB/s

(viac nez 12 bit snimace v 4K rezime nedaju. tie fotakove/mobilne daju dokonca iba 10)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je mi známo tak rychlejší varianty SDI (6/12/24G) nejsou finalizovaný standard, což je podle mě důvod proč 4K kamery tohle rozhraní nemají (až na BM) a 4K výstup posílají pouze po HDMI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, díky!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DVB-T2 "vysílá" nativně v 1080i/25fps/50Hz ;-) (to je sice 1080px ale i (prokládaně) a tedy 2x jen 540px/1/50s (50 ale polosnímků/s) :-(...

Až progresívně zobrazujíc TV (LCD a PLazma) deinterlují, některá lépe - umí z teho 25fps prokládaně udělat minimálně 50fps progresívně, ale uměle, dopočtem..., některá dokonce přepočtou fps až na 100! , některé - levné, to umí hůře... - jen blend a s duchy, nebo s rozmazaným obrazem a nebo bez duchů ale trhaně - jen 25p čili jen 25fps čli jen 25Hz ač obrazovka tiká na 50Hz/50fps...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se dá čekat, že 4k ani v DVB-T2 nebude. Má příliš velký datový tok a navíc je stále snaha osekávat TV pásmo a dávat ho pro mobilní net. Situace vypadá tak, že budeme rádi za 1 mux s programy ČT v HD, komerčky jsou tak nenažrané, že si představují, že za HD verzi budou chtít platit, pro plebs budou vysílat stále v SD. Navíc by přechod do 4k znamenal další vynucenou obměnu techniky - 4k TV sice umí DVB-T2/h.265 ve 4k/50p, ale zároveň mnohem víc prodávané FHD TV, které umí DVB-T2/h.265, umí maximálně 1080p50, downscale ze 4k neumí. Současné vysílání v 1080 a zároveň ve 4k by žádná TV platit nechtěla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ideálny stav by bol prechod na DVB-T2/h.265 1080p50

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Němci tuto variantu přechodu schválili. Ze 720p50 ani nemohli jinak, pokud chtěli mluvit o zlepšení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak logicky, 720p je v jeden okamžik scan 720px, ale 1080i je 2x540px čili v jeden okamžik je scan jen 540px a obřádek :-(

Hejbáli se objekt (natož při šveku kamerou!), je to naprd, u statického obrazu jsou oba polosnímky spojeny ideálně do jakoby 1080p čili 1080px na obrazovce, neb Plazma TV natož LCD TV nebo i projektory zobrazují progreséívně!!!, musí tedy nutně "i" nějak..., spojovat minimálně až TV. Některé tak činí chytřeji, nekteré hůře - jen prostým spojením natvrdo (BLEND)... :-( nebo dokonce jen vypuštěním polosnímku ;-) :-)) ...........................

Některé TV tak pohyb nemáznou :-), některé ano i silně :-(, nebo jemně trhaj kontury, neb z 25fps prokládaně (50i) sice zachovaj dobrou deinterlací ostrost obrazu, ale přepočtou jej spojením 50-ti polosnímků za s jen na 25 snímků za s čili jen 25p=25Hz, bez ohledu na to že jejich obrazovka tiká na 50 nebo dokonce 100Hz , nepřepočtouli i fps na 50/100fps (50/100HzTM!!! TM=True Moution)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.