Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bude čipset AMD X670 složen ze dvou čip(l/s)etů B650?

Nemyslim si, ze by neexistence mini-ITX desky s X670 byl realny problem, pokud by mini-ITX desky s B650 vysli v zapeti. Neznam sice rozdily mezi X670 a B650, ale pokud budou zhruba stejne jako mezi X570 A B550, tak je tu uplne jedno, vyhody X?70 se dle meho poradne na mini-ITX deskach neprojevi a je uplne mit tento chip na tak male desce kdy vice PCI-e linek je knicemu atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako technicky ryzen ani čipset nepotřebuje, všechno důležitý má v AM4 a zbytek se dá navěsit na x1 pcie linky. U AM5 to určitě bude podobný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud je každý produkt chystaný jinou firmou s jiným technologickým zázemím a jinými prioritami vývoje, je obtížné jejich činnost synchronizovat, což mělo za následek velkou časovou prodlevu mezi vydáním X570 a B550."

Co na tom složitého? Vždyť tam jsou jen standardní sběrnice a stanovit si termíny dodání/kontrol/konzultací by mělo být pro takovéto firmy standardním postupem. Pokud nejsou řízeny jako garážové startupy. S toudle logikou bychom tady neměli nic složitějšího, než co vyrobí celé jedna firma ve vlastní továrně. Víte kolik firem se účastní výroby třeba auta/letadla/telefonu? A každá má jiné technologické zázemí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však taky v důsledku různých technologických priorit mají různá auta, letadla a telefony různé technické parametry a různou výbavu. Pokud si ASMedia stanovila, že vývoj určitých rozhraní má prioritu a vývoj jiných ne a AMD chtěla vybavit čipset (i) těmi, která pro ASMedia nebyla prioritní a tudíž ještě nebyla hotová, pak AMD zkrátka musela počkat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Auta a telefony mají takovou výbavu jakou chce jejich výrobce. A různí výrobci mají různé požadavky/možnosti/priority. Určitě nejsou auta různá jen proto, že výrobce nedokáže u dodavatelů "synchronizovat jejich činnost".

Jinými slovy nezvládli to nebo nechtěli(priorita) to zvládnout včas, ale pak je Vaše obhajoba v článku, která tvrdí "je obtížné jejich činnost synchronizovat", dost zvláštní. Možná pro Vás či Vaši představivost ano, ale takto se dnes věci zcela běžně vyrábí a problém to evidentně není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ale, třeba u těch aut je to to samé. Tesle chybí USB porty, GM zas vytápění sedaček ( https://nypost.com/2021/11/15/general-motors-revoking-heated-seat-option... ) a Peugeot u staršího modelu musel vrátit analogovou palubovku místo digitální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On to není starší model - jen se tak jmenuje, stejně jako u nás Octavia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Víte kolik firem se účastní výroby třeba auta/letadla/telefonu?“

No jenže u vztahu součástka-celek to je trochu jinak.
Součástky se obvykle neprodávají uživatelům hned jak skončí vývoj, jejich výroba je obvykle naplánovaná s předstihem před celkovým výrobkem a když je problém s důležitou součástkou, prostě se odloží uvedení toho konečného výrobku.

Ale když si představíte:
Dva modely auta/letadla/telefonu vyvíjejí různé firmy, u obou je plán je uvést ve stejnou dobu, ale jinak každý půjde na trh jakmile je hotový.
Podle mě by byla slušná pravděpodobnost, že do prodeje současně nepůjdou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"No jenže u vztahu součástka-celek to je trochu jinak."
Uživatelům se dodává celek - základní deska.

"Součástky se obvykle neprodávají uživatelům hned jak skončí vývoj, jejich výroba je obvykle naplánovaná s předstihem před celkovým výrobkem a když je problém s důležitou součástkou, prostě se odloží uvedení toho konečného výrobku."
Ano, a proto jsem psal, že "čipset" obsahuje známé sběrnice a nic nebránilko tomu jej naplánovat s předstihem...

"Ale když si představíte:
Dva modely auta/letadla/telefonu vyvíjejí různé firmy, u obou je plán je uvést ve stejnou dobu, ale jinak každý půjde na trh jakmile je hotový.
Podle mě by byla slušná pravděpodobnost, že do prodeje současně nepůjdou."

Auta i mobily jsou mnohem komplexnější věci než jeden "čipset"(+motherboard) a přesto je výrobci uvádějí pravidelně v určitém období prakticky všichni najednou.

Navíc NoX přiznal, že AMD/ASMEDIA na to kašlali...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká té přezdívky, Google to zjevně do češtiny překládá přes angličtinu a do angličtiny to přeloží jako Enthusiastic Citizen Stroke Monster.
Což může znamenat i Nadšený občan udeřil příšeru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD opět prodlouzilo smlouvu s GloFo tzv. Wagfer Agreement v Hodnotě dvou miliard, tentokrat až do roku 2025.

https://www.anandtech.com/show/17132/amd-and-globalfoundries-wafer-suppl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to se nikdo toho priserneho obcana neptal, jak by se mel jmenovat? :) To jsou dnes novinari, ach jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DeepL:
热心市民描边怪 = nadšený občan sledující okraj monstra
...tedy nadšenec, co má možnost sledovat nepřímo (možná jen na oko) vývoj nových produktů velké nejmenované firmy, dává docela dobrý smysl

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.