Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bude se umět Yonah sám přetaktovávat?

...trosku nechapu... procesor ma techologii HT, je dvoujadrovy, takze by se mej projevovat, jako by mel ctyri jadra... ale ve spravci uloh jsou vyditelna pouze jadra dve ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nu, nepochopil. Znamená to snad, že tak jako Intel udává TDP coby "maximální průměrnou spotřebu", oproti které je ta skutečná maximální o cca 10-15% vyšší, tak nyní přišel s novým marketingovým tahem. To přetaktování bude řekněme na 2 sekundy, nežli se stačí prohřát chladič? Procesor s bude prodávat jako řekněme 2,33GHz a ve skutečnosti bude schopen trvalého provozu na o několik % nižší frekvenci.
A mimochodem, dostal se mi do rukou Dothan 2GHz/2MBL2. Bez použití snižování frekvence na 800 MHz je to na 2GHz pěkný vařič. Foukal z toho ne teplý, ale horký vzduch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm nemelo by tam spis bejt podtaktovavat :-) Slovo pretaktovavat u CPU ktere proste umi snizit svuj takt aby zralo min, coz neni nic noveho, mi pripada jako krasny marketingovy tah. Kdyz vsichni jen snizuji spotrebu, tak my budem zduraznovat ze my umime i pretaktovat. Nebo snad intel to bude oficialne prodavat jako 1.6 Ghz CPU a necha ho automaticky taktovat na 2.1Ghz???? To bych se hodne divil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pepino: Nevim kdy jsi vzal, ze Pentium M umi HT.

fotr: No a ten hluk, kdyz to bezi na plno. Proste se asi pocita s tim, ze ty CPU pobezi na plno tak 1% casu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>> fotr:
Ne, právě naopak. Procesor se bude prodávat s nominální frekvencí 2,16 GHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme to bude rovnaké ako s tlačítkom TURBO na PC AT a 386. Znelo to ako navýšenie výkonu, ale jeho skutočnou úlohou bolo znížiť výkon (vypnúť "turbo"), keď sa použila karta, ktorá vyššiu frekvenciu nestíhala. (Rýchlosť všetkých zberníc vtedy vždy zodpovedala rýchlosti procesora.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to trochu jinak. Jde o to, že současná technologie konstantního taktu je z energetického hlediska nesmyslná. Během každého taktu jsou zapojovány různé "cesty" uvnitř procesoru, podle toho co zrovna provádí za instrukce, takže hrozně kolísá spotřeba, s tím také souvisí zvýšené nároky na stabilizátory napájení procesoru. Navíc chlazení je třeba udělat na špičkový proud, který ale protéká procesorem jen občas. Dalo by se říci že běžný procesor je s pevnou frekvencí a plovoucí spotřebou.

Foxton má patent na obvody, které dynamicky mění frekvenci procesoru tak, aby proud byl konstantní, tzn. že pokud se navrhne chlazení na nějaký proud, Foxton zajistí že takový proud protéká procesorem "téměř" pořád, čili procesor pracuje efektivněji. Dá se tedy říci že takový procesor je s plovoucí frekvencí a pevnou spotřebou.

Zjednodušeně, když procesor s Foxtonem dělá něco jednoduchého tak jede rychleji a když začne dělat něco složitějšího tak se zpomalí, spotřebu i tepelné vyzařování má pak více méně stále stejné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.