Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Budou mít Opterony v roce 2006 DDR2 paměťový řadič?

hezka uvaha, nevidim do budoucna tak si budu jen snít a doufat v nízké ceny :D. kdyz je na jeden kanal cca 60 nozicek tak sakra, kolik kanalu bude mit ten opteron 1207 (1207-940=267/60=4 kanaly a kousek :D) a k tomu ty co tam sou. tak to bude hukot. 6 kanalovy dvoujadrovy stroj s dvouprocesorou grafikou jeste v SLI. to bude pruvan v penezenkach d:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to se mame na co tesit - koupit desku pro DualCoreOpteron v 1/2 roku a pak zjistit, ze nove Opterony budou chtit nove sockety s vetsim mnozstvim pinu :-( To uz je jako u Intelu, kdy cca kazde 4 mesice vypadne CPU, ktere nelze pouzit do desek (at jiz kvuli odberu napajeni nebo FSB)
S tim radicem RAM na CPU dost trefili kozla a omezi tim variabilitu sestav - asi si slibuji, ze kvuli nim budou uzivatele kupovat pri kazde zmene k CPU tez novou MB a RAM, to si tedy nabehnou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Chupas:
Ono se těmi piny se to má tak, že 940 je dneska tak akorát maximum. Budou-li chtít Opterony přejít na podporu DDR2, budou ten počet pinů stejně muset zvýšit. 1207 je imho rezerva do budoucna, aby další featury (např. DDR3 ?) nepotřebovaly další socket, ale dal se použít zase jen ten socket 1207 (či kolik to ve finále bude).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

doufam ze AMD to tak bude taky myslet. bohuzel se to dost zacina podobat intelu. zase je ale nutno rict ze vyvoj je ted mnohem rychlejsi. a takovej 939 tu s nama snad bude aspon tak dlouho jako kolega socketA :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TAk nejak me napada, ze kdyz bude mit novy provak podporu DD2, tak nejak preci nema smysl ho naprat do starsich desek, ktere maj pouze DD1 -takze novy socket zas asi neni tak spatny,ALE musi zustat samozrejme i nejake stejne vykonne procaky pro 939 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Chupas:
No, ono se AMD začalo podobat Intelu ve střídání socketů už dřív. Vem si to: Athlon 64 - a do toho socket 754 a 939. Athlon 64 FX a Opteron dřív byly v podstatě identický do socketu 940. s FX-53 přišel nejdřív do socketu 940 jako Opterony a pak ho napasovalo i do socketu 939 hezky k Athlonům 64. FX-55 už je pak zas jen do socketu 939 a začíná se to rovnat. A pokračuje to tím, že Athlon 64 socket 754 zřejmě časem úplně opustí, půjdou tam jen Semprony a Athlony 64 a 64 FX budou hezky do socketu 939. Opterny si hezky zůstanou u 940 a je klid. Co se dvoujádrovosti týče, ta je spíš využitelná u serverových aplikací (i když u Desktopu taky, ale těch aplikací, co by to uživily, je míň), tudíž celkem chápu tah AMD narvat dvě jádra nejdřív do Opteronu. Desktopová nadupávka pak bude nějaký to dvoujádrový FXko do socketu 939, to bych však ještě ani v příštím roce nečekal (přinejlepším přijde s jeho koncem).
Podle mě se začíná firmě AMD to rozsazení procesorů do různých tříd a podle socketu dařit. Případný Socket 1207 je pak důsledek inovace paměťového řadiče, což bez nového socketu prostě nepůjde. A jak správně podotkl JeJe, stejně by ta deska musela mít pro DDR2 paměti taky sloty. Takže bude-li chtít AMD přejít na DDR2, nevyhne se to nové desce žádným způsobem, v tom vlastně není mezi AMD a Intelem rozdíl. Akorát samozřejmě při přechodu na DDR2 u Intelu může stačit vyměnit jen desku a procák nechat, zatímco u AMD to půjde jedině i s procákem. To je jaksi daň za to, že to má vlastní paměťový řadič, přičemž tuto daň považuji za symbolickou. Nehledě na to, že v oblasti desktopu, tedy Athlonů 64, bych s DDR2 skutečně nikam nepospíchal :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budou mít A64 do nových patic stále jeden HT kanál, tak vlastníci desek s upgrade slotem (754 na 939) mají šanci na další upgrade.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, začínam mať pocit, že čoskoro dôjde na moje slová a k slovu sa dostane stará dobrá RAMBUS technológia (alebo s iným názvom, ale principiálne so sériovým prenosom dát), ktorá neuspela len kvôli cene a marketingu a licenčnému monopolu Intel, pričom technologicky dosť výrazne predbehla dobu (podobné veci sa dejú často, viď napríklad len analógia VHS vs. V2000 atď).

Podľa mňa cesta zvyšovaním počtu pinov je technologická vražda! Je to predsa zvrátené - čím širšia RAM zbernica, tým viac drôtov (na každý bit 1 drôt, adresné a riadiace a v prípade viac kanálov to všetko n-krát), tým komplikovanejšia kompenzácia presluchov na zbernici a z toho vyplývajúce ďalšie obmedzenia v dizajne základných dosiek, atď, hrôza... budúcnosť je v sériovej komunikácii, t.j. čím menej drôtov... u HDD sa to už začalo, dúfajme, že to príde aj k RAM. Ale, to už tu bolo, len komerčne neuspelo... Doteraz používam na jednom stroji RDR800 a výkonom dokonca stále predstihuje súčasné 2 kanál DDR400. Hmm, komerčný svet je nepoučiteľný.

Podobné, ako DDR a DDR2 sú síce "lacné" a tým pádom komerčne masovo úspešné, ale takéto riešenia sú vlastne cestou k zabíjaniu technického pokroku. Smútim a plačem nad takýmto vývojom :-(((((((((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.