Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Budoucnost dle LG: velmi ohebné OLED úplně všude

S tou životností to nebude tak horké, modrá se už umí vyrobit s životností 14000h což je akorát dva roky na záruku a prý se umí i s životností 62000h. Jediný problém je, že se musí řešit nerovnoměrnost stárnutí a tedy nějaká auto kalibrace, aby se "prodloužila" životnost nebo se musí stárnutí zpomalit tak, aby to člověk nepoznal.
Chce to spíš začít masovou výrobu, zapracovat na ceně a zbytek se doladí časem. Pokud vím, z OS ještě screensavery nezmizely, takže ani s vypalováním obrazu by nemusel být problémtak vážný.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro cokoliv mobilniho je 14 000 naprosto v pohode.
U panelu pro notebooky nebo televize je to na hrane, k desktopovemu PC bych to nechtel. Vsechny LCD co mam maj nasviceno minimalne 10 000 hodin. Rekordman je graficky NEC s IPS, ktery ma nabehano pres 60 000 hodin a porad ma slusnou bilou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kez by to byla pravda....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vazeni diskutujuci, plkajuci nad zivotnostou modrych organickych diod.

Predovsetkym by ste mali vediet (a pan Jezek to v clanku mal vyrazne spomenut, ak o tom vobec nieco vie), ze na rozdiel od Samsugu, ktory pouziva OLED so samostatnymi R G B diodami, t.j. dioda pre kazdu farbu zvlast, tak LG pouziva W-OLED, t.j. vsetky diody su biele a nad nimi je RGB maska tak, ako u klasickych LCD displejov. A to je sakra velky rozdiel.

Preto LG nema u OLED ziaden problem s nerovnomernou zivotnostou jednotlivych RGB farieb, pretoze pouziva len jedinu - bielu. A tiez, ze priechodom svetla cez farebny filter klesne jasova ucinnost a v porovnani s plnohodnotnym RGB-OLED ma W-OLED spotrebu odhadom cca o 1/2~2/3 vyssiu..

Je teda jasne, preco sa to Samsungu zatial nevyplaca a ze displej od LG je vyrobne lacnejsi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

w-oled neni tak jednoduchá věc, nevím, jakou technologii LG používá, ale buď standartně modrá led + luminofor, nebo RGB nebo YB -> předpokládám, že používají tu první, aby nemuseli řešit nerovnoměrnost stárnutí.

Každopádně, se pořád chvástají, jak budou oled levné na výrobu a pořád nic...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že se jen chvástají. Nedávno se vyprodávali jejich 15" telky za 12 tisíc korun s daní. Možná byla taková velkoobchodní cena. Cena 3500$ za současnou 55" je také přijatelná. Kdyby prodávali 27" PC monitor za 1/4 tedy 875$, tak ho koupím. 27" je polovina z 55", takže plocha je 1/4. PC monitory vyrabí jen Sony, např. 25" za 6899$. To je skoro 2x více než za 55" telku LG.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale oled se pořád propagovalo jako levnější technologie než TFT, takže čekám, že když dneska je nejlevnější IPS 27" kolem 10000,- tak oled bude levnější. I když chápu, že se najde hodně lidí, co si připlatí za lepší obraz a ty je potřeba nejdřív pořádně vyždímat, než se to samé nabídne masám.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.