Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 10nm Cannon Lake opravdu letos vyjde, ujišťuje Intel

Dnes je 11.1.2017, to jsou 4 jedničky v jednom a k tomu jedna sedmička, takové magické, to by si zasloužilo zajít na jedno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych spise rekl, ze by se melo zajit na jedno, jedno, jedno a jedno :-)

Ale stejne, na pivo je ted moc kosa venku :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V hospode bude teplo.... Pomalu vyrazim.... :-) Dik Jardo za dobrej napad, jeden z mala :-)).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja som skôr čakal, že z toho dátumu vypočíta IPC generácie nasledujúcej po neuvedenej 10nm ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tenhle ces patril po letech amd.. intel a nVidie se moc nevytahly.. intel se chlubi prelestenym skylakem a vecne odkladanym cannonem kterej vyda nejdriv za rok a jenom pro tablety.. nVidie dokola exhumuje tegru a zkousi ji nacpat do stodvacatyho segmentu kdyz to uz ve stodevatenacti projela.. uz vidim jak troli pisou o zisku intelu a nVidie.. jako kdyby sem do diskusi chodili akcionari..
intel za rok a pul zvedne vykon o 6% a rika tomu nova generace.. nVidie jenom optimalizuje pro takty a spotrebu.. nedejboze aby vydala cip s poradnou podporou dx12.. to by moh lidem vydrzet dyl jak rok a nenacpali by ji penize za novej.. proc by podporovala adaptive-sync - to by cloveka co ji zaplatil 200usd prirazku za gsync modul mohlo pri upgradu napadnout, ze ho uz u nVidie nic nedrzi.. proc by lidem rikala ze s dx11 je pulka pameti jejich grafiky na hovno a vymejslela lepsi reseni, kdyz muze za reseni vydavat predrazenej dvanactigigovej titan..
jo, tyhle dve firmy potrebujou konkurenci jako prase.. jesli se to letos amd nepovede, bude za pet let intel prodavat ctyrjadrovej moneylake i7-9700k s vykonem 10% nad skylakem a k tomu nVidie svuj mainstream za osm set dolaru, u kteryho vam dva roky po vydani a prohrany zalobe u soudu prozradi pravy parametry a da 10usd odskodny..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Achjo, zase ty zcela nesmyslne parametry grafik, ktere absolutne nikoho nezajimaji!!! Jinak vykon nejde zlepsovat donekonecna ..... jde snizovat spotrebu a zvysovat frekvenci. Ten novy coffelake(???) ma o 200MHz vyssi frekvenci a o tolik i vyssi vykon, tecka. Pri pretaktovani skylaku maji vykon stejny. Akorat ten novy ma proste nove instrukce, co vic vymyslet? Dalsi generace procesu bude mit zas nizsi spotrebu a treba vyssi takty. O tom to prece je!
Co se tyce nvidie, tak 10xx rada mi prijde hodne povedena, dokonce extremne povedena .... nejnizsi 7mi tisicova grafika ma vykon predesleho uberhiendu za trojnasobnou cenu a tretinovou spotrebu, tak co by kdo chtel? Pryc jsou doby konce devadesatych let a zacatku tisicileti, kdy kazdy rok rostl vykon dvojnasobne a vyplatilo se upgradovat, to uz se proste nikdy nevrati. Proc asi klesaji prodeje PC? 7, 8 let stare i7, je stale vrcholny procesor zvladajici nejslozitejsi veci, akorat uz nema nejnovejsi technologie ... pro BFU nema smysl upgradovat, zvlast kdyz jim microsoft naserviruje nejnovejsi system system a jeste zadarmo ..... clovek by zaplakal pri pohledu na nejrozsirenejsi mobilni ultrapaskvil .... tam prodeje kvetou, kdyz moralni zivotnost 90% zarizeni je davno za zenitem jeste nez sjedou z vyrobni linky .... a to samozrejme taky nepotrva vecne, zadny strom neroste do nebe. Lidem se brzo zaji kupovat 3x rocne novy telefon za desetitisice, kdyz vidi, ze jejich pocitac, konkurence a vlastne vsechno ostatni funguje uz 10 let .... pochopi stare moudro, ze levne je mnohdy 2x drahe .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Navrhuji zrušení patentního ústavu. Všechno už bylo vynalezeno a nic nového už nelze objevit.
Ředitel patentního úřadu ve Washingtonu, 1832

To nemůžeš myslet vážně, BTJ

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nn naprosto s BTJ souhlasím. Domnívám se že když SW HW nevyužije tak není potřeba zvyšovat výkon, ale zaměřit se na jiné parametry jako je spotřeba, frekvence apod...
Tuhle se mě kolega ptal jestli mu pomůže když dá do počítače dvě grafické karty. Mu povídám na co? Příjde Vega nebo Volta a obě budou umět rozjet hry na ultramax ve 4K. Doby kdy jste potřebovali dvě karty aby jste hru rozjeli alespoň na medium jsou dávno pryč. Co příjde po Veze a Voltě? Karta která bude umět 8K ? V době kdy si konečně všichni koupí 4K zobrazovadla se nám bude vykládat jak je 4K zastaralé? Nebo si rovnou budeme píchat čipy do mozku jak v matrixu? Nezapomeňte že nás taky čeká třetí světová, tak abychom za chvilku neřešili klacky a kameny až budeme bojovat se slimákama o evropu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně jde o tohle "...vykon nejde zlepsovat donekonecna ....." Je naivní si myslet, že vývoj dosáhl vrcholu. Já vám říkám, že Intel potichu kutí nějaký nový koncept, pecku, co zase obrátí představy o výkonu na hlavu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já Vám to trochu upřesním. Výkon jednoho vlákna na architektuře x86 nelze donekonečna zlepšovat, zvýšení frekvence na + 10%, drobné optimalizace +10%. x86 CPU na křemíku můžou zvednou výkon vlákna tak o 20% a tím to končí.

Pár technologíí, které slibují zvýšení výkonu jednoho vlákna je ve vývoji, ty ale nebudou x86 kompatibilní. např. http://www.softmachines.com/technology/

nebo taky https://en.wikipedia.org/wiki/Mill_architecture , ale to mi přišlo spíš jako vaporware.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kubitový počítač, který bude jen odhadovat výsledky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je starý. To už tu bylo s prvním Pentiem, ale nějak se to nechytlo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zajímavý nápady. U toho prvního procesoru to vypadá na další přidanou režii nad virtuálními jádry (mimochodem o tom už někdo spekuloval z oblasti x86 procesorů (AMD při příprave CPU stavebních strojů ?), že by se dvě jádra sloučila a vytvořila jedno superjádro pro jeden thread).

Druhý nápad vycházející z nápadu "něco jako DSP" si asi neumím představit, každopádně je hezké, že píšou o zrychlení bez nutnosti přepisování sw.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky, napsal jsi to za me, presne tak jsem to myslel. Vykon se jakoze zvysuje poctem jader, ale tim se nezvysuje REALNY vykon. Realny vykon je a bude VZDY viset na vykonu jednoho vlakna. Pridavat jadra muze kazdy debil .... muzou se delat z energetickeho hlediska nevyhodne predikce nebo pridavani slozitejsich instrukci a to je asi tak vse. Co melo byt v oblasti architektury uz vymysleno bylo. Zadne brutalni skoky u soucasnych architektur ani nejsou mozne. Pokud bude potreba enkodovat HEVC, tak je samozrejme lepsi udelat dedikovane DSP, ktere to udela v jednom taktu tolik, co elementarni instrukce behem miliardy taktu, samozrejme, ale OBECNA architektura uz se nema kam pohnout krom zmineneho zvysovani taktu a snizovani spotreby. Ten komentar toho trolla nahore o patentovem urade nebudu ani komentovat ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jediná regulárna výtka čo si uviedol je nepodpora AdaptiveSync, ale inak si si zatrolil celkom pekne. AMD toho na CES moc neukázalo. Jediná zaujímavá vec čo AMD ukázala bolo predstavenie architektúry VEGA. Sorry, ale DOOMa a Battlefront v 4K odprezentovali už predtým a keďže DOOMa mám na max v 4K odohraného, tak viem, že u tejto hry hodne záleží na výberu scény. Tých 70 FPS v priemere som mal s nereferenčnou GTX 1080 tiež a miestami to bolo aj viac (a aj menej). Takže to ma naozaj na zadok neposadí a ani sa nebojím, že by mi táto GPU vydržala iba rok. Všetky DX12 hry čo som skúsal či hral išli bez problémov a s pekným framerate aj v 4K. Chcelo by to menej neznášať súkromné firmy a trochu nadhľadu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi nezkoušel nový Deus Ex. ;) Na 1080ce mi v 3440x1440 místy padá na 30 fps. Na 4K to musí být nehratelný..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu. Je možné, že sú výnimky. Preto kým nebudem vidieť kompletné testy VEGA 10, zostávam pri zemi. Naozaj DOOM aj Battlefront sú pre grafiky tejto úrovne jednohubky aj v 4K a na plné detaily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Červená těšínská jablíčka... Tegra už jezdí v min. 6 mil. autech, v takovým bavoru x7 máš rovnou čtyři. Do hrobu daleko, na to by se Tegra musela jmenovat buldozer nebo exkavátor, aby si hrobeček vykopala ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Než čísti tyto plky o tom jak se Intel snaží, raději bych přečetl recenzi na G4560 nebo G4600. Přeci jen v rodině i5 a i7 přibylo pár MHz ale tady byl přidán i HT a tedy by mě zajímalo jak je to výkonově a vůbec rád bych znal tu přidanou hodnotu nové genrace, teda kromě toho že nejsou pořádné ovladače na W7 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> ale tady byl přidán i HT

Jop, drobny problem je ze:

http://ark.intel.com/products/97453/Intel-Pentium-Processor-G4600-3M-Cac...

Instruction Set Extensions SSE4.1/4.2

.. cili komplet vyple AVX. K cemu je mi zvyseni vykonu s HT kdyz to je porad dobre max na nejaky office ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coffee Brake 10nm - konečná, vystupovat

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1nm End Lake :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potom ešte treba Lochness lake :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si po něm taky dáme nějaký ten coffee break. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel "by" se vubec nemus(-í)/-el nahlit za modernejsim a modernejsim vyrobnim procesem, nik ho o to proste nezadal nakolik jeho dnesni procesory maji krasnou spotrebu a vykon, kdyby naopak jiz davno v stredni tride nastavil strategii přímych 6 jader, ve vyssi 8 jader a zaklad by obstali nativni ctyrjadra mel by vystarano, vzdyt je to viditelne kazdemu primo od oci, SSD kapacitne rostou, pametove moduly RAM rostou, vykon grafickych karet roste, jenom ty jadra u procesoru za 400€ ne a ne narust o 2 a vic.

Intel by mel rozhodne vydat novy LGA socket ktery by minimalne do roku 2020 sjednotil jak low-end, tak mainstream a HEDT(High-End Desktop) a s tim podporoval nejenom zprasene Windows 10 ale i Windows 8.1 a 7 SP1(kuli api Vulkan 1.0 ktere nahrazuje DirectX 12), protoze je velice nadsencu a priznivcu starsich/funkcnejsich operacnich systemu ktery maji o nove veci/produkty zajem a teda ak by neposkytl pro sve nove platformy m-podporu(jenom a vyhradne pro 10...), muze to jit pomaly zabalit.

Ja bych si dal chutnat 8-jaderny Intel procesor za 550€ a 10 jadro za 700€, zisk by rozhodne Intel na tom stale mel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes predávajú 8C povedzme za $1000 a majú z toho určitú maržu.

Otázka je ako tá marža klesne ak ten procesor zlacnia na polovicu?

edit.: a podobne 4C pretože pri 8C za takú cenu by vysolil $400 za 4C len blázon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.