Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Canon EIS: Se zrcadlem, nebo bez?

Canon 50 mm f0.95 objektiv
O tom, že by se Canon mohl vrátit k bezzrcadlovým kořenům (na obrázku vidíte dálkoměrný Canon 7 s 50mm objektivem s rekordní světelností f/0.95 z roku 1961) se šušká už asi dva roky, ale sotva se objeví jedna informace, přijde zase další, která ji vyvrací. Tentokrát ale Canon po všem mlžení přiznal, že něco chystá a že nejde jen o plané řeči, potvrzuje i existence nových patentů…

Z historie

Canon byl v 60. letech 20. století populární především jako výrobce dálkoměrných / hledáčkových aparátů, zkrátka tím, čemu dnes pracovně říkáme bezzrcadlovky. Absence zrcadla měla jednu velkou výhodu - umožňovala konstrukce extrémně (~f/1) světelných objektivů a (s ohledem na dobu) i relativně levných světelných (~f/1.5-f/2) objektivů. To bylo dáno tím, že prostor, který u zrcadlovek blokuje právě zrcadlo, mohl být využitý pro optiku a inženýři měli větší volnost při návrhu příslušné optické konstrukce.

Zunow 50 mm f1.1 objektiv - schéma Canon 50 mm f0.95 objektiv schéma
Zunow 50 mm f/1.1 (1956) Canon 50 mm f/0.95 (1961)
 

Zpočátku se hojně využíval design typu Sonnar (Zeiss) a jeho deriváty (později hybridy Sonnar / Double-Gauss), které při ohniscích kolem 50 mm a kratších využívají prakticky veškerý prostor mezi bajonetem a kinofilmem. Světelnost přesahující f/1.2 v relativně kompaktním podání nebyla nijak výjimečná, už v roce 1956 nabízel japonský Zunow 50mm f/1.1 objektiv pro závit Leica, téhož roku představil vlastní objektiv identických parametrů i Nikon a jen o fous méně světelné (f/1.2) „dálkoměrné“ padesátky uvedla i Konica, Fuji a další.

Nikon Nikkor-S.C 50 mm f1.1 (pacificrimcamera.com)
optický blok vysoce světelných objektivů pro dálkoměrné aparáty zasahoval hluboko do těla, téměř ke kinofilmu

S příchodem citlivějších emulzí a kvalitních antireflexních vrstev v následujících destiletích se ale hon za světelností odsunul na vedlejší kolej a poté, co profesionální fotografové přesedlali na zrcadlovky, upadl vývoj extrémních skel prakticky zcela.

Koncept EIS pro rok 2012

Tolik k historii. V posledních letech, kdy se do vývoje aparátů bez zrcadla pustili téměř všichni známější výrobci (Olympus a Panasonic v micro-4/3 podobě, Sony a Samsung s APS-C snímači, nyní i Pentax s kompaktovým snímačem a cosi ohlásila i Leica), bylo jen otázkou času, kdy s vlastním řešením přijde i Canon. Koncem roku 2010 se objevily specifikace uvádějící snímač 18×12 milimetrů (tedy obdoba 4/3 s crop faktorem 2×, ale poměrem stran 3:2) o rozlišení 22 MPix a očekávaným uvedením v roce 2011. Letos na jaře následovalo oficiální vyjádření, kde se Rainer Fuehres z Canonu dušoval, že konkurovat ostatním výrobcům vlastním bezzrcadlovým aparátem nemají zapotřebí.

Canon EIS logo

Další změna nastala zhruba před týdnem, kdy Masaya Maeda (hlava fotoaparátové divize Canonu) potvrdil uvedení vlastního produktu v průběhu roku 2012. Nicméně celou situaci poněkud zamlžil: Zákazníci prý chtějí malé aparáty a absence zrcadla není podmínkou pro vytvoření takového produktu. A ať už se zrcadlem, nebo bez, půjde o velmi zajímavý a specifický produkt.

Patent na redukci pro systém EIS

Canon EIS patent - redukce
schéma patentované redukce s ořezem paprsků dopadajících mimo snímač

Posledním potvrzením, zdá se, je patent na redukci, která nese specifický clonící prvek. Snímač 18×12 mm je menší, než APS-C (u Canonu zhruba 22×15 mm) a samozřejmě i než full-frame (36×24 mm). Objektivy pro tyto formáty vykreslují větší kolečko, než malý snímač vyžaduje, což znamená, že velké množství světla dopadá i okolo něj. Fotokutilové dobře vědí, jakou neplechu dokážou odlesky, odražené paprsky a rozptýlené světlo udělat a vědom si toho je i Canon, který do redukce integroval clonící mechanismus. Ten má nevyužitelné paprsky, které by mohly působit problémy, odstínit. Jako obvykle jde jen o patent, na druhou stranu řeší velmi konkrétní problém a je proto velmi pravděpodobné, že se týká i konkrétního produktu. Uvidíme za rok.

Diskuse ke článku Canon EIS: Se zrcadlem, nebo bez?

Pondělí, 18 Červenec 2011 - 16:18 | renoor | som si vždy myslel, že to prkno je tam na to, aby...
Pondělí, 18 Červenec 2011 - 14:37 | Pety | Nikon údajně plánuje bezzrcadlovky s 1"...
Pondělí, 18 Červenec 2011 - 13:50 | xvasek | Bohužel pro Canon je ten patent pravděpodobně...
Pondělí, 18 Červenec 2011 - 13:40 | Izak | JJ to bude hezke, ale ja se tesim, az to oprasi...

Zobrazit diskusi