Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Best Buy prozradil existenci záhadné 18MPix zrcadlovky Canon EOS-b

Canon EOS-b Best Buy
Prodejní síti Best Buy se podařilo na svých internetových stránkách odhalit kompletní parametry nové zrcadlovky Canonu, o které dosud nikdo neměl tušení. Přesto má EOS-b vyjít ještě tento týden.

Většina novinek ve světě digitální fototechniky nepřichází nečekaně, naopak. Zpravidla se o nich na diskusních fórech debatuje týdny (i měsíce) s předstihem a oficiální uvedení už funguje spíše jako definitivní potvrzení parametrů a ceny. Tentokrát je situace opačná. O přípravách fotoaparátu s názvem EOS-b se nevědělo, dokud Best Buy nevystavil ve svém elektronickém obchodu specifikace a cenovku $799.

Fotografie zatím chybí, ale parametry jsou známé. Na jejich základě můžeme usuzovat, že půjde o mainstreamové tělo: APS-C snímač o rozlišení 18 MPix (5184 × 3456), ISO 100 - 12800, devítibodové AF a optický hledáček s vykrytím 95 % a zvětšením 0,87× nejsou hodnoty, které by se vymykaly zmíněné cenovce.

Canon EOS-b Best Buy
(po rozkliknutí zvětšíte klávesou F nebo křížkem vpravo dole)

3” LCD s milionem obrazových bodů a podporou dotykového ovládání též odpovídá produktům tohoto segmentu (pro rok 2013), takže je spíš otázkou Canoního marketingu, zda toto tělo uvede jako mainstream, nebo jej namíří na specifičtější skupinu uživatelů. K uvedení by podle stránek Best Buy mělo dojít v pátek 22. března.

Set za $799 (15700 Kč plus daně) je vybaven objektivem EF-S 18 - 55mm f/3.5 - 5.6 IS, klasickým (přes pět let starým) seťákem. Asi budeme nosit dříví do lesa, pokud podotkneme, že 18MPix tělo by si rozhodně zasloužilo řádově lepší optiku. Zmíněný zoom totiž nestíhal už 12MPix zrcadlovkám (např. EOS 450D) v době svého vydání. To se sice dalo omlouvat cenou - za méně peněz méně muziky. Jenže výstupy na další generaci, 15MPix modelech, už byly po stránce kresby a detailu vysloveně zoufalé.

Tím se dostáváme k faktu, že typický zákazník Canonu (to je ten, co za celou životnost zrcadlovky z bajonetu seťák nesundá), de facto nemá důvod upgradovat z pět let starých 12MPix modelů. Nové tělo sice bude generovat snímky o 50 % větší, ale množství detailů a kresba budou na téže úrovni. Ani být nemůže, když limitující prvek - v tomto případě objektiv - zůstává totožný.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Best Buy prozradil existenci záhadné 18MPix zrcadlovky Canon EOS-b

Čtvrtek, 21 Březen 2013 - 12:52 | Roman Hrabuša | Viete snáď dopredu, aký ten nový objektív bude? A...
Středa, 20 Březen 2013 - 00:00 | Roman Hrabuša | Nepochybujem, že tento nový Canon je...
Úterý, 19 Březen 2013 - 20:46 | Er Nestor | Ach jo, my prumeraci canonaci, jsme skoro...

Zobrazit diskusi