Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon EOS C300 bude levnější

To s tema subpixelama jako fakt? FullHD ma 2megapixely, pocitam, ze fotak s 10mpix nejenomze neinterpoluje, ale musi zprumerovat 5 fyzickych pixelu do jednoho, protoze se urcite vysila na stejnou plochu jako u fotky. Co je teda zajimava otazka, pokud je 12mpix fotak, tak jestli ma 12 mega RGB pixelu (a tim padem 36 mega subpixelu) nebo ma jenom 12 mega subpixelu a to je jenom 4 mega realnych pixelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jestli otázce rozumím správně, tak se nezlob, pokud jsem nepochopil. Ale myslím si, že si to nevykládáš dobře. Pokud máš klasický digitální foťák se snímačem s bayerovou maskou (tedy cokoli krom těl Sigma/Foveon), tak 12 megapixelový foťák ve skutečnosti fotí 3 megapixely pro červený kanál, 3 megapixely pro modrý kanál a 6 megapixelů pro zelený kanál, což pak interpoluje na plné rozlišení. Ve skutečnosti tedy nejde o 12 megapixelový foťák, ale 12 mega-sub-pixelový foťák, ale marketingu výrobců se už v počátcích podařilo namísto subpixel protlačit termín pixel. To, co skutečně bayerova maska "vidí", je dobře znázorněno tady - doporučuju na to mrknout: http://www.nezumi.demon.co.uk/photo/bayer/bayer.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale z tych 12 mega-sub-pixelov by potom malo byt jednoduche vytvorit 2 mega-full-pixelov. V com sa teda lisi DSLR od tejto kamery?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Které z těl je schopné snímat 12 mpix při 30 FPS? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NEX7 naptiklad foti 24 mpix rychlostou 10fps. Takze cipy a snimace su dostatocne rychle. Implementovat by sa to teda dalo 8mpix pri 30fps, a to staci na plnofarebny fullHD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snímače ano, ale elektronika ne. Nezvládá to zpracovávat real-time (což je pro video třeba), ale háže to do bufferu (na cca 15 snímků) a zpracovává následně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale taka rychla elektronika, ktora dokaze komprimovat fullHD rozlisenie s komplentnou farebnou informaciou pre kazdy pixel tam byt musi, inak by to fullHD vide nevedelo natacat. A snimac to fullHD rozlisenie s kompletnou farebnou informaciou tiez dokaze poskytnut pri 30fps. Tak v com by bol problem to spojit dohromady? Jednoducho sa mi nezda ta informacia v clanku, odkial pochadza? Je to niejaka oficialna specifikacia. Mne sa skor zda, ze Canon pri tejto kamere len uviedol explicitne ako to funguje, ze hoci ma snimac 8mpix, tak z toho lezie vystup len fullHD. Urcite sa zhodneme, ze pri inej implementacii a s pouzitim inych algoritmov, by ten cip mohol byt pouzity v 4k kamere (otazne je, ci by bol vystup kvalitnejsi).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale mícháš věci, které spolu nesouvisejí. Jedna věc je snímač - jeho využití a rychlost. Druhá věc je zpracování dat ze snímače. Třetí věc je komprese dat. Tvrdil jsi, že je při záznamu videa využitý celý snímač, tedy 12 megapixelů a to zmenšeno na HD rozlišení (2 megapixely). Snažil jsem se ti taktně naznačit, že vzhledem k tomu, že žádné konzumní tělo nezvládá snímat v plném rozlišení (12 mpix) při 30 FPS, to není ani teoreticky možné. S kompresí to nijak nesouvisí, ta dostává 2 mpix 30× za vteřinu ať už je samotné snímání a zpracování řešeno jakkoli.

V praxi se u běžných těl zpravidla vynechávají řádky a vzniklý aliasing se různě úspěšnou měrou řeší digitálními filtry. Žádné konzumní tělo ale nemá výkon na to, aby dokázalo pro každý snímek načíst data ze všech pixelů, provést na nich debayering, vygenerovat R-G-B hodnoty pro každý pixel, vytvořit snímek v plném rozlišení a ten následně interpolací zmenšit na rozlišení HD videa. Vezmi si libovolné tělo, udělej fotku, totéž, co jsi vyfotil, natoč jako video. Pak samotnou fotku zmenši na rozlišení HD videa a porovnej se snímek z videa 1:1 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni to chlapci možná myslí tak, že se provede snímnutí fullres raw -> bayerem do barvy -> pak hned resize do 2k a s tím se pak už pracuje. Je jasné, že nebudu cpát do bufferu plné snímky.
Resize by dnes neměl být vůbec problém, je to jednoduchá matika a obvody na to budou levné (i energeticky) a rychlé. A ty snímače by rychlé být měly taktéž. Proto se taky rozšířilo natáčení fullHD videa až při rozmachu rychlejších CMOS, na starých CCD to byl problém.
Neříkej mi, že např 5Dmk2 nevyužívá celý snímač při natáčení videa. To by to takhle dobře (nezubatě) nevypadalo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obraz z 5D nezubatý? Viděl jsi vůbec záznam z 5D? Tak otřesný aliasing (prakticky nemožné natáčet architekturu), moire (nemožné natáčet textury s pravidelným drobným vzorkem) a rolling shutter (deformace obrazu při švencích) nemá ani můj Canon HV30 za 20 tisíc. Ten dává ve všech ohledech 5D na zadek. 5D lze použít pouze ve dvou případech: při potřebě absurdní hloubky ostrosti, a nutnosti natáčet při svíčce.

Ve všech ostatních případech má obraz na úrovni spotřebek, jen s krajně kostrbatým ovládáním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čili pak když vezmu nějakých 20Mpix tak je i z bayera dostatečně kvalitní barevný výstup, když z toho dělám 2kpix. Tak je to imho myšleno.

Já naopak nepochopil to v tom článku, jak je to myšleno s těmi subpixely. Chápal bych, kdyby to bylo 3CCD nebo foveon, ale takhle? To je něco jako u monitorů - 3 subpixely vedle sebe? To by podle mě mezi sebou měly moc velké mezery, což by ve výsledku tvořilo aliasy, řekl bych ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, presne to me zajimalo. Tak to je zajimave, ja myslel, ze kdyz je 8mpix, tak to ma proste tolik blnobarevnych bodu:) Takze to pak ani klasicke fullhd kamery, asi nebudou fullhd co? Ale jenom interpolovane (fuj to slovo nesnasim)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

EF bajonet chválím, konečně se k tomu Canon odhodlal, i když se dlouho bránil kanibalizovat profesionální broadcast systémy s výměnými objektivy něčím dostupnějším.
To zase přibude technicky dokonalejších filmů naprosto o ničem ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.