Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon PowerShot G1 X Mark III aspiruje na pozice APS-C zrcadlovek

Ehm, jako ktery APS-C canon DSLR / MIRRORLESS umi 4K video? Problem zde bohuzel neni v marketingu, ale v zastarale technologii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak, Canon umí 4K velice dobře, jen si to nechává pro high end modely. Vždyť jako první přišli s DSLR která umí 4k: EOS 1D C. APS-C čipy s 4K mají v Cinema line, třeba C300 Mark II. I s 1'' sensorem mají už druhou generaci XC10, která umí 4K. Nedávno uvedl tři nové videokamery se 4K: GX10, XF400 a XF405. Prostě jen chtějí, aby sis koupil zvlášť foťák a zvlášť kameru a ještě si za to pořádně připlatil. No a stále jim to účetně vychází.

Tyhle výmluvy na technologii je objevují už pár let, ale není to pravda, Canon tak blbej není a do R&D investuje pořádně, jen si ty fičury úskostlivě brání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Canon DSLR ma az na vyjimky (80D/5DM4) analogovy vystup ze snimace, ktery se pak prevadi externimy prevodniky na digital. Bud dvouma, ctyrma, nebo az osmi v high-end modelech. Jako 4K v analogu se opravdu nevylucuje, ale uznejte ze to opravdu neni vrcholova technologie. Proto taky ty stroje, ktere od canonu umi 4K to maji jen pro 24 fps a jedou to vyhradne v cropu (18 MP FF na 9MP APS-H u 1DC). A pokud se nepletu, tak 1DC umi 4K video jen jako MJPEG, coz lze nazvat bud hackem, ale spis bych rekl ze je to solidni znasilneni toho co k dispozici meli (a to bylo DSLR s 8bit jpeg kodekem).

U toho XC10 to vypada ze by mohli mit prevodniky on-chip, druha generace pak ma dual pixel AF a 60 fps. Ale tohle nikdy DSLR nebylo, je to staveny od pocatku na video. Stejne tak Cxxx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

analogový výstup ze snímače..? WTF? :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pominu expozici a jeji pripravu, tak proces vycitani u Canonu je asi takovy ze mu davas hodiny horizontalni a vertikalni, jedno posouva citac pixelu, druhe citac radku. Vnitrne se to pocitadlo dekoduje na 1 z N, a pole pixelu je jako analogova ramka - pixel ktery je na danych souradnicich je pripojen na vystup, na cipu to projde jen programovatelnym zesilovacem (ktery urcuje cast "ISO").

Takto se skenuje pixel po pixelu (resp. u snimacu s 2 a 4 vystupama pak po dvou pixelech nad sebou, resp. po ctverici jak je bayer - takze kazdy z techto 4 vystupu muze mit jine zesileni, coz trocha pomaha udrzet WB a vetsi DR). Zrcadlovky ktere maji moc MPx delaji ve videu line skipping - proste si vertikalne od-krokuji dva az tri krat mezi kazdym radkem.

Tohle si takto nastavil Canon s prvni CMOS zrcadlovkou (D30) v roce 2000 a od te doby to recykluje. Nastala jen vetsi integrace toho AD prevodniku a zdroje hodin (TG) - jednak dohromady a pak jen zvetseni poctu kanalu na 2 a pozdeji na 4. Dilci modely meli i dvojici obvodu nez se ten vetsi navrhnul a vyrobil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmotností už to ty zrcadlovky za chvíli dožene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brilantní komentář! ...až na to, že oproti Mk.II šla hmotnost razantně dolů ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ona to není řada G7. Tak tentokrát jsem za blbce já.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

G7 je jeste mensi a lehci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vobec neviem, kto je cielova skupina tohoto produktu... Uzavierka je pomala oproti hocjakej lacnej dslr, objektiv nema ziadne zazracne vlasnoti, vlasne ani nijak dobre, svetelnost je slaba, iso nic moc, zbytocnych 24 mpx.. Potom to ma 9snimok/s co je sice fajn, ale zase pochybujem, ze niekto, kto foti sport bude fotit tymto.. A este k tomu pridajme biedne canonacke snimace, tak ta cena mi pride neuveritelne prehnana.. Adekvatna cena by bola okolo 400-500 eur, kedy sa clovek rozhoduje medzi kompaktom a dslr, popripade bezzrkadlovkou, a chce to mat co najjednoduchsie. Za 1300e si s prehladom kupis sony bezzrkadlovku s kvalitnym snimacom a niesi obmedzeny na jeden objektiv.. Fotak sice vyzera pekne, ale to je asi tak vsetko..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nesmis koukat na zavadeci cenu ani na cenu v CZK ;-). Predchozi verzi (=PowerShot G1X Mark II) maji aktualne treba na Yodobashi camera za ¥70000 ...

https://translate.google.cz/translate?sl=ja&tl=cs&js=y&prev=_t&hl=cs&ie=...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to chce vycházet z reality trhu a nepředpokládat, že preference všech zákazníků musejí odpovídat mým. Většina prodaných zrcadlovek zůstává po celou svojí životnost se setovým objektivem. Pro uživatele takového řešení je toto lepší cesta, protože výsledek bude kompaktnější a objektiv navíc nabídne lepší parametry. ISO 25k je slabé? Opět se stačí podívat do statistik online fotoalb, ze kterých vyplývá, že přes 90-95 % fotek stejně vzniká na ISO do 400. Toto je prostě produkt, který se přizpůsobil požadavkům většinového trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, jestli tenhle objektiv, který je navíc o 1ev (po přepočtu ploch) horší než u předchůdce, bude lepší než seťák...
BTW, ISO hodnotě 25600 se u tohoto snímače můžu jen smát...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v tom mas pravdu, keby bola cena niekde inde... Ale tu sa jedna o cenu.. Ked chces, kupis si kvalitnu sony bezzrkadlovku za 1000 so setakom.. Alebo nikon D5600 za 800e so setakom.. Tuto je cena 1300e, ktora mi pride prehnana.. Keby sa niekto rozhoduje, kto chce len lepsie nez mobilove fotky, medzi 3ma variantami a cena canonu nie je tak prestrelena, asi by si vybral canon kvoli praktickosti.. Tu ma clovek ale pri nizsej cene lepsie moznosti.. A s tym isom nesuhlasim, clovek nefoti len za krasneho slnecneho dna.. zober si len hlupe slaboosvetlene oslavy doma v obyvacke..:) Ale inak, produkt pre vacsinovy trh by bol fajn, keby je cena aspon o 500e nizsia.. minimalne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dokonce a6000 se setakem sezenu pod 500E nebo se spickovou 50kou asi za 650... a6300 se snimacem podavajicim vykony jako levnejsi FF sezenu i se setakem pod 800.
A nemyslim si, ze nejvyse prumerny sony setak 16-50 bude horsi nez objektiv v tomhle kompaktu, dtto. velikostne a hmotnostne to bude podobny, nebo je tu v nejhorsim pidi a5100...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče seťáků od Sony, není moc o co stát. Takže zda je cena oprávněná, bych z tohoto ohledu hodnotil až na základě testů. Nižší světelnost zkrátka může být důsledkem návrhu orientovaného na lepší kresbu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Našel jsem jen tohle (staré verze objektivů), ale i tak slušná představa oproti cropové sonce, co cpou kde k čemu (a kterou bych fakt nechtěl, ale dokoupil třeba pevnou sigmí 30cítku):
https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Canon-PowerShot-G1-X...
Jak říkám, ten seťák bude v nejhorším stejně dobrý jako v tom kompaktu, jenže když dostanu chuť, můžu nahodit nějakýho zeisse, na rozdíl od pevného v kompaktu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém tady toho modelu je ještě jeden - má sice větší čip, než předchůdce, ale má o tolik horší světelnost, že to výhody většího čipu v přepočtu na FF nejen nedožene, ale dokonce neguje, takže předchůdce s menším čipem má v přepočtu na FF lepší světelnost, plus navíc větší rozsah zoomu. Na jistém jiném webu to má Milan Šurkala i včetně křivek.

Samozřejmě "víc rozmazané pozadí" není všechno, tady ten nový model může mít zásadně lepší ISO - performance nebo třeba ostrost - koneckonců k tomu má díky vyšším clonovým číslům lepší předpoklady. Taky je nezanedbatelně lehčí, což je taky celkem logické - větší senzor jednoduše není o tolik těžší, než jednodušší optika. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, pěkně napsáno.

Davide, k Šurkalovi předpokládám chodíš, ten to má rozebráno velmi, velmi dobře. Nechápu tuhle newsku o ničem resp. o 4K videu a se zavádějícím titulkem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přepočet hloubky ostrosti × hodnoty clony pro různé velikosti čipů to občas zmiňuji, že už mi ani nepřijde důležité o ní hovořit. Ostatně doporučuji se podívat, jak vypadá fotka řekněme z mobilu při stejném DOF a stejném ekvivalentním úhlu záběru jako z full-framu s nějakým adekvátním objektivem.

Jinak Šurkalu já nečtu, jen jednou za čas tam kouknu na další fotku toho mlýnu, když má nějakou novou recenzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tam chodím dost rád, newsky si sice člověk přečte dřív na dpreview, ale on o věcech docela přemýšlí. Proto taky moje poznámka, že když ses pozastavoval nad tím 4K, tak se hodilo zmínit spíš hafo jiných důležitějších věcí jako třeba zmršenější objektiv oproti předchůdci, který stál polovinu. Navíc zrcadlovkám se spíš budou přibližovat špičkové 1" a nebo třeba LX100 než tenhle kočkopes. Za mě má Canon za totok palec dolů, nicméně i tak jim fandím, snad nepůjdou do kopru, to by ničemu neprospělo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.