Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon PowerShot G16, super-rychlý hi-end kompakt

Vypadá moc pěkně.

Měl bych jeden dotaz. Umí G16 nahrávat video tak, že na každý snímek se použije pouze JPEG komprese (nikoli kodek) jako to umí EOS 70D?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to I-frame MJPEG kodek, vysledek je vhodny pouze pro strih videa. Dost bych se divil kdyby to stihala zapisovat karta ve fotaku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně to jsem myslel, díky.

Hodně rychlé karty by to možná stihly. Nebo by se ten signál dal posílat přes HDMI do nějakého záznamového zařízení.

A jak to teda je umí G16 I-frame MJPEG kodek nebo ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhladom na nizsie uvedene podrobne info, MJPEG kodek je nieco, co aj u tohto nadupaneho kompaktu je nedosiahnutelna meta:

... G16s video upgrades is its migration to an MP4 based Video format using an MPEG4-AVC (H.264) codec with MPEG2 AAC-LC stereo audio. This isn’t big news, it’s a format used in many other video able stills cameras. But from the spec lists, it looks as if it’s a change from the G15 (which like most other Canon DSLRs uses a MOV based H.264 codec).

MJPEG kodek by musel zvladat samotny obrazovy procesor a to Digic-6 nezvlada. U cipu 1/1.7" je to aj celkom pochopitelne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info. MJPEG kodek se mi u 70D moc líbil a vkládal jsem naděje do G16, že to bude umět taky. Bohužel, jakáte, neumí to.

DIGIC 6 je i v 70D a ta to umí.

"U cipu 1/1.7" je to aj celkom pochopitelne."

To jako, že bude mít dost práce s odšumováním, takže MJPEG kodek nezvládne? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se jedná o iFrame kodek, tak ten umí většina HS fotoaparátů Canon, ale jen v HD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moja chyba, ospravedlnujem sa. Zabudol som dodat, ze k funkcnosti fyzickeho cipu Digic 6 je nutny aj spravny firmware a naprogramovanie. A je zrejme, ze co 70D vo firmware pre Dig6 ma, to tento kompakt nema. A preto nezvlada to, co 70D, hoci je vnutri prakticky rovnaky kus kremiku. Ten je sam o sebe bez spravnych instrukcii a dalsich nutnych podpornych logickych obvodov totiz k nicomu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není, 70D má procesor DIGIC 5+

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Panasonic GH3 má možnost použití All-Intra komprese, kdy je každý snímek klíčový, tedy celý. Datový tok je 72Mbit/s, Na kartu se zapisuje cca 9MB/s, používám "normálně kvalitní" class10 SDHC, žádné speciality a nemám problém se zápisem.
Klasická IPB komprese má datový tok (podle typu komprese atd) až 50Mbit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vůl si kupoval zrcadlovku...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Porad to foti jako kompakt s pidisnimacem. Coz je vzhledem k cene stejne s Canonem G1X - ktery ma podstatne vetsi snimac - smutne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako napisal kolega v reakcii vyssie - nie si. velkost cipu a teda fyzicku velkost jednotlivych buniek neobides ziadnym postprocesingom. aj ked svetelnost objektivu v tomto kompakte je excelentna, nevyvazi to zasadny nedostatok - malu plochu cipu. navyse za takuto prestrelenu cenu??? Uplne ina situacia by nastala, keby tato masinka mala v sebe podstatne vacsi cip... tak napr. four thirds system. to je viac nez 5-nasobne vacsia plocha a obraz/sum lezuci z takehoto snimaca pri podobnej svetelnosti by bol na uplne inej urovni. Proste ina liga. V takom pripade by aj cena bola viac nez adekvatna a s radostou by som tento kompakt kupil aj ja. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Canon G1X? celkom po nom pokukujem, stary Olympus nam tento rok na dovolenke umrel :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cena je vzhledem ke konstrukci v poradku. Potiz je v tom, ze za naprostou cenu se daji vyrobit srovnatelne masinky s vetsim snimacem. Kategorie superkompaktu v tehle cenove relaci je definitivne mrtva. za tuhle cenu si kazdy koupi radsi Nexe, Pena nebo neco tomu podobneho. Maly snimac = prusvih.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, zajímalo by mě, který analogový foťák měl tolik ovládacích prvků a jsem ochoten počítat i kliku na zpětné převíjení a zámek prostoru pro kazety/film. Tady jich zběžně počítáno vidím snad 22.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spocitej to na Minolte Dynax 7

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se tomu blizil mozna (profi) Nikon F5 ...

http://www.kenrockwell.com/nikon/f5.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, že na analogovém foťáku by ty ovládací prvky, co máte na zadní straně, byly (snad až na nastavení ISO a makro mód; ostatní se od pohledu týkají práce s uloženými fotkami, digitálním zoomem a s pohybem v menu) vcelku k ničemu, tak asi žádný. A to, co je nahoře, byl vcelku standard už u analogových automatů...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zase jsou tam jine funkce, ktere se dnes kvuli setreni davaji do menu - je to levnejsi nez samostatne tlacitko nebo packa na fotaku. Viz Minolta Dynax 7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, na tom Dynaxu vidím v podstatě tytéž voliče jako jinde, jen jsou rozstrkané po celém foťáku včetně zad, zatímco obvykle byly ovládací prvky (včetně případného displaye, pokud byl) situované spíš nahoru a částečně dopředu. Ale to je fuk. Mně šlo spíš o to, že ta otázka je podle mě nesmyslná, protože na digitálu se část ovládacích prvků prostě bude týkat funkcí, které analog z principu mít nemohl...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte zbytečný peníze, pak hurá do G16. Není super rychlý, ani vhodný na makro. Těžký je stále dost. Hledáček k nepoužití. Mnohé lacinější foťáky mají video lepší, zejména zvuk. Odkud to všechno vím? Měl jsem počínaje G9 všechny modely, včetně stávajícího G15, který je prvním, co umí ostřit při videu. jo, jo to je technika. Takže ty superlativy nejsou na místě. Jde o slušný přístroj s vyváženými realistickými barvami. Počínaje G15 s minimem aberace. G16 začne na nějakých 15 tis, takže hurá pro něj do Berlína si ho vyzkoušet na výstavu IFA.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak... Při vší mé (vyprchávající) úctě ke značce Canon bych (já osobně, každého věc) volil za tyto peníze spíš nějakého m4/3 prcka, třeba výprodejového GX1 (nový GX7 je zdá se bomba, ale cena je někde jinde), nebo nějakého Nexe...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.