Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Canon PowerShot N: jde o uNikátní digi kompakt, nebo ne?

Canon PowerShot N - Obrázek 3_
Nový kompakt od Canonu je jakýmsi pokusem prosadit na trh velmi odlišný způsob ovládání od toho, na co jsme mezi digitálními kompakty zvyklí. Bude znamenat revoluci, nebo zapadne jako nevydařený pokus?

Canonův nový PowerShot N je zbrusu nový typ foťáku, který má menší tělo (spíše čtvercové než obdélníkové), přes celou zadní stěnu výklopný a dotykový displej a k tomu v tomto případě objektiv s 8násobným zoomem v rozsahu 28 až 224 mm.

Canon PowerShot N - Obrázek 1
  • 12,1Mpix CMOS 1/2,3"
  • procesor DIGIC 5, ISO 80 až 6400
  • 28-224mm f/3,0-5,9 objektiv s IS
  • Wi-Fi konektivita, GPS
  • 2,8" kapacitivní výklopný dotykový 461k (~480×320) displej
  • FullHD 24p H.264 stereo video
  • Hybrid Auto; Smart Auto (58 scenes)

Na objektivu jsou dva prstence: jeden ovládá zoom, druhý závěrku - tento systém ovládání má umožnit fotit prakticky v libovolné poloze bez toho aby si uživatel „lámal zápěstí“. Přes dotykový displej lze ovládat manuálně ostření, závěrku plus samozřejmě aparát jako takový. 8× optický zoom je doplněn o to, co známe i z videokamer, a sice softwarový zoom „ZoomPlus“ až na celkových 16× v „plném rozlišení“ (resp. celkem 4× sw zoom obecně, zde ale již bude logicky výraznější degradace).

Canon PowerShot N - Obrázek 4

Hybridní Auto režim mimochodem dělá to, že zaznamenává celé 4 sekundy videa před stisknutím spouště do 720p a následně vše pomocí Smart Auto vyhodnotí a z fotoaparátu tak vyleze co nejlepší fotka zohledňující podmínky scény. Čtyřsekundové úseky před stisknutím spouště přitom fotoaparát ukládá a „na konci dne“ dokáže ke každé fotografii nabídnout krátké „behind-the-scenes“ video a to vše ideálně naservírovat do nějaké cloudové služby.

One-touch pomocí tlačítka „Mobile Device Connect“ na přístroji jej umí propojit se zařízeními typu tabletů či smartphonů, uživatel pak může fotografie rovnou uploadovat na služby typu Facebook, Youtube atd. či vzdáleně tisknout nebo přenášet do PC. GPS využívá Canonovu bezplatnou smartphonovou aplikaci pro „slízávání“ polohy, která je pak přidávána k fotografiím.

Canon PowerShot N - Obrázek 2

Na tomhle kompaktu jsou ale hlavně zajímavé rozměry: 78,6 × 60,2 × 29,3 mm. Nemělo by tak příliš překvapit, že dovnitř strčíte pouze microSD(HC/XC) kartičku. Hmotnost je 195 gramů včetně Li-ion akumulátoru, ten vydrží na 200 snímků (zpráva nezmiňuje, jestli se do toho počítá i ta 4sekundová 720p záležitost předtím, ale protože CIPA metodika nic takového neuvádí, tak při použití 4sec 720p náhledů počítejte s výdrží výrazně nižší).

Tagy: 
Zdroje: 

Canon via DPReview

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Canon PowerShot N: jde o uNikátní digi kompakt, nebo ne?

Žádné komentáře.