Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon údajně testuje 75Mpix profi zrcadlovku

Co jsem četl, tak Canon testuje několik variant senzorů pro ten nový high end model, takže tohle je jen jeden z více možných, nic není zatím definitivní.

Jinak rok starý top model 1D X má jen 18 Mpx a nikdo si na to nestežuje :)

Sony má oproti Canon senzorům výhodů většího pokrytí pixelů (fill factor) díky BSI technologii, Canon je zatím použil jen u svých kompaktů a DSLR na to teprve čekají. To je důležitý upgrade, než se narazí na konečný limit daný difrakcí. A ani potom to není jednoznačná hranice, více pixelů stále přinese více detailu, ale ten přirůstek už bude menší a menší a bude záležet hlavně na kvalitním zpracování dat procesorem ve foťáku, kolik z toho dokáže vytáhnout.

Teprve až přejde senzor typu Exmor RS z mobilů na full frame tak už nebude moc co zlepšovat, aspoň pro snímače s Bayerovou maskou :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On totiz BSI CMOS u vetsich cipu nema takovy smysl. Tam jdou vyrobit mikrococky, ktere z mrtveho mista poslou fotony na fotocitlivou bunku. To u kompaktovych cipu udelat nejde, proto se musel vyvod na sbernici prestehovat jinam. Jakym zpusobem dopravis svetlo na fotobunku je jedno, dulezite je, ze ho tam dopravis.
Dalsi duvod je ten, ze pokud nacvaknes na DSLR objektiv, ktery byl puvodne vyvinut pro SLR, neposila ti svetlo pouze kolmo na cip, ale i ruzne pod uhlem. To prave eliminuji mikrococky, takze jejich uloha je dulezitejsi, nez BSI CMOS v DSLR.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Uz aby se vyprdli na evoluci a sli do revoluce ... Treba grafen, atp.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, jeden z drbů, co se také nese již poměrně dlouho je, že prý některý z větších výrobců by měl přijít s čipem podobným Foveonu, takže bez Bayerovy masky. Občas se rozlišení u Foveonů udává 3x - 4x větší, než kolik je fyzických pixelů (jo jo, marketing). Takže pak by to bylo něco mezi 19 a 25 Mp, což je běžné rozlišení u FF. :-)

A bylo by to hezký, kdyby už někdo větší konečně toho Bayera odstranil (budiž mu lehké nebe). :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak ostatní výrobci, ale Canon má nějaké patenty na čip podobný Foveonu. Jestli z toho něco vyleze ovšem těžko říct.

Foveon je sice pěkný, ale dosavadní implementace nejsou zdaleka optimální, z hlediska kvantové účinnosti. Nevím, jestli to v budoucnu má šanci předehnat Bayera, nebo jestli se objeví jiná technologie. Snad něco bude, protože Bayer je taky dost neefektivní, ty barevné filtry odstraňují většinu fotonů, jen aby se získala barevná informace.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle patent ma uz hodne dlouho Sony. A kdyz s tim vyleze na trh, behem par mesicu predhoni cely Foveon kteremu trva 5 let pripravit novy snimac a dalsi 3 roky Sigme udelat fotak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.