Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon uvedl 20Mpix EOS 70D se 40Mpix+ snímačem a prolomil tak letité 18Mpix tabu

Nějaký takový snímač je to, co potřebují bezzrcadlovky. Bylo by to řešení i pro Sony SLT, jak se obejít bez polopropustného zrcátka, které užírá světlo pro expozici. Ale prý snad Sony taky něco chystá... Dosavadní systémy autofokusu s čidly, vestavěnými do plochy čipu, jsou háklivé na slabší světlo.

IMHO taková konstrukce snímače i trošku potlačuje šum, kterážto výhoda by mohla kompenzovat nevýhodu zmenšení celkové plochy fotodiod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to myslíš potlačuje šum? Vždyť rozdělení buňky na dvě části znamená v podstatě zmenšení buňky, tedy zvětšení šumu, ne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No co stale okolo druhej mety.

Ked sa v zrkadlovkach obmedzime (t.j. budeme rozlisovat) iba na drhu metu cca 24 mm x 16 mm (+- nejaky ten mm) a svaty gral full frame 36 mm x 24 mm, tak 90% zrkadloviek je druha meta. Zvysnych 10% ma fullframe, maju ale jednu chybicku: cena je zvycajne nad 2000 €...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sensor_sizes_overlaid_inside.svg

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Uz pred nekolika lety vsichni vyrobci konstatovali, ze delat cenove dostupny fullframe fotak nema cenu - vyrazne drazsi snimac, vyrazne drazsi optika nevyvazi prinos v kvalite, kdy krome nekolika specialnich situaci nikdo od sebe nepozna fotku z APS-C a fullframe, i kdyby ji zkoumal na zdi 50x60cm. Takze se zameruji na APS-C fotaky a kvalitni objektivy, do fullframe se nikdo nehrne. Za soucasne technologie nelze vyrobit fullframe fotak za srovnatelnou cenu s APC-C, ten rozdil je hodne velky. A uz APS-C jsou ceny srazene na naproste minimum (10.000 za novy fotak se setakem).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepozná? A co např. hloubka ostrosti? Z principu nejde APS-C udělal např. stejný portrét, jako s fullframem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mi trošku nesedí, proto oba dva hlavní hráči přišli s Full Frame pro masy(C 6D a N D600)? Ano i tak jsou to drahé přístroje, ale je nutno si uvědomit, že FF je úplně někde jinde. Sám jsem majitel C 60D a 5D MKIII (dříve MKII) a teď budu přezbrojovat na C 70D a ten rozdíl mezi výstupem je patrný na první pohled, prostě každé to je úplně jiná třída(i se stejným sklem) a diskutovat se dá tak možná o tom o kolik tříd je ten technický výstup vzdálen. Navíc si odporujete, "zaměřují se na APS-C a kvalitní objektivy" tedy podle vás se k těm APS-C v setu kolem 10 tisíc najednou začnou masově prodávat kvalitní skla začínající na 25tis. / kus? Pokud se zeptáte většiny fotografů, tak ve sklech mají mnohem víc peněz než v tělech(i když ty těla stojí třeba 50-100tisíc/ks).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ze by se inspirovali u nokie? :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Canon na Facebooku psal, že v České republice bude k dostání od 27. srpna 2013 za cenu 27 490 Kč.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Čistě teoreticky : Proč by zisk informace z druhé půlky pixelu (A i B) nemohli použít, kromě funkce AF senzoru, také pro vytváření obrazu?
http://www.amazon.com/Canon-20-2-Digital-Camera-Pixel/dp/B00DMS0GTC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prave tak to ma Nokia u sveho PW. Ze 4 pixelu snimace pocita jeden vysledny. Na druhou stranu umoznuje i pouziti skoro vsech pixelu, pro 40Mpx fotku...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jj narážel jsem na ten Ježkův logický vývod.
přijde mi to jako podceňování techniků v Canonu, že by zahodili jen tak půlku zisku informací z CMOSu pro vytváření obrazu, když už tu informaci z fotobuňky stejně vyčíslili

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Protože to autor článku pochopil špatně. Ty fotodiody jsou prý schopny načítat náboj z té dvojice současně, takže při expozici to bude fungovat jako 20Mpix foťák.
Otázka je samozřejmě technické řešení, nakolik to částečné oddělení ten šum zvýší, ale s čistým 40Mpix foťákem to srovnatelné není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi to ověřovat, ale podle Extremetech, je barevná maska 20 Mpixlová a rozděleny jsou čidla pod jedním barevným filtrem, takže 40 Mpixlů by se z toho dělalo špatně. Pro focení se signál z obou diod sčítá. Takže přínos z toho bude mít jen ten autofokus.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

rozumně nastavené řešení, teď už jen jak to bude vypadat v reálu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je pozitivní zpráva, že to konečně ostří, mimochodem, více o tom napsali tady (a s videem http://www.canonklub.cz/clanky/jak-funguje-ostreni-v-canonech-a-jak-nyni...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.