Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cascade Lake s Optane v dubnu, Cascade Lake-X na Computexu

OMG, tolik soketů ... ? Kdyby byly dva, maximálně tři ...
Přeju Intelu, aby mu trh konečně ukázal, co si o jeho umělých omezeních myslí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono jim nic moc jiného nezbývá - jak by tu svoji mnohasocketovou strategii opustili, nebude snadné cesty zpět. Jinak jim ale přeji to samé :-).

S děravým (opět) "novým a lepším" 14 nm procesem už díru do světa neudělají, možná si ještě udrží absolutní výkonostní korunu v kategorii 10 000$+ 4+ CPU sestav. To ovšem za cenu naprosto bláznivé spotřeby, takže se to nákladově absolutně nevyplatí živit - hodně mě zajímá kolik takových počítačů vůbec fyzicky prodají aby to nebylo jako to jejich výstavní Yetti.

A bude to mít o to těžší že AMD poskytuje dobře uchladitelných, levně masově vyrobitelných fyzických 128 jader do duální desky s rozumnou spotřebou a v branži za pořád přívětivou cenu. A jeden Epyc Rome v c-ray překonává dva Platinum Xeony předchozí generace https://hothardware.com/news/amd-epyc-rome-64-core-cpu-xeon-platinum-c-r... (je to tedy benchmark co AMD velmi "chutná" ale je i dost lidí co zrovna tohle v práci potřebují).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavní co Intelu hraje do karet je setrvačnost a konzervativnost. Možná cena nového systému od Intelu je menší, než cena od AMD + přeučování lidí, ladění SW a porušení výhodných smluv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sockety jsou to poslední, co by mě trápilo. Věhlasně známý LGA775 vydržel kolik generací, ale zdaleka neplatilo, že co do něj jde strčit, to tam taky bude fungovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neni potreba jit tak daleko... LGA1151 ma tri serie chipsetu, kazdy s trochu jinou podporou Kebab/Kofi/Skylaku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě také netrápí. To jsou cenové relace mimo mé možnosti i potřeby. Jen jsem si do Intelu musel kopnout, když jsem viděl dvě podobné řady CPU a pro ně opět X soketů, aby nebylo tak snadné případně vyměnit jen procesory.

PS: Na "bordel" s podporou chipsetů jsem zapomněl, to možná přijde i s novými Xeony pro stejnou patici. :-) Každopádně to situaci nezlepšuje, ba naopak ... :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zn: SPOILER inside :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.