Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CD Creator 3.5c - co je nového a známá omezení

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Protože chyb a omezení Easy CD Creatoru 3.5c je již hodně, tak jsem se rozhodl, že o tom něco málo napíšu. Pro všechny, kdo používají tento program vřele doporučuji - čtěte tento článek. A pokud vám unikl patch na verzi 3.5c, tak si ho stáhněte odsud.

Adaptec nám všem nadělil další záplatu svého vypalovacího software Easy CD Creator. Ač stále na něterých web stránkách Adaptecu můžete stále najít, že podlední verze je 3.5b, tak poslední verze je opravdu 3.5c. V tomto článku bych se chtěl podívat na to, co je v této verzi nového a hlavně jaké jsou známá omezení této verze - vše podle oficiálních zpráv od Adaptecu.

Co je nového
  • Zlepšena detekce chyb, takže se občas můžeme dozvědět přesnější hlášku o chybě.
  • Zamknutí vypalovačky při vypalování TOC - nelze vysunout disk z vypalovačky.
  • Opraven GPF (General Protection Fault - česky pád programu), který mohl nastat při vytváření Mode2 datových CD s použitím Wizarda.
  • Opraven problém, který nastal ve Windows NT se zaplými BusMaster drivery po zápisu TOC - mohla se objevit systémová chybová hláška.

Toliko oficiální informace od Adaptecu. Vše výše zmíněné se vztahuje k Easy CD Creatorovi jako takovému. CD Spin Doctor a Video CD Creator podle Adaptecu zůstal nezměněn. Moje zkušenosti a informace však hovoří o dvou dalších, řekl bych i důležitějších, změnách:

  • Větší kompatibilita s WinOnCD pod Windows NT - WinOnCD po nainstalování této verze už nepadá (na vině byl špatně napsaný CDR4VSD.SYS).
  • Kompatibilita s Windows 2000 - sice ještě není vše jak má být, ale Adaptec se už nyní snaží řešit některé problémy s kompatibilitou s Windows 2000.
Známá omezení, chyby a vlastnoti
  • Soubory začínající tečkou se přidají jen z rootu zdrojového disku. Žádná chybová hláška ani žádné varování vás nebude informovat o tom, že by se nějaké nemusely přidat. Prostě jen se nepřidají. Pokud je na tom CD potřebujete, tak je jediné řešení - nakopírovat soubory začínající tečkou do rootu nějakého disku a otamtud je přidat už do nějakého konkrétního adresáře na disku.
  • ISO image vytvořený v Mode 2 (z dat v Data CD Layout) nebude dobře vypálen na disk. Řešení je jednoduché - při vytváření ISO image si nastavte, aby ho vytvořil v Mode 1 (Properties/Data Settings - tlačítko Properties).
  • Pokud se vám vyskytne, že při "Test and Create" zvukového CD Creator přeskočí při testu nějakou stopu, nezačne potom vypalovat. Vyřešit to lze tím, že se vybere obyčejné "Create".
  • Pokud vymažete nějaké soubory či adresáře z připravovaného image a ukončíte Creatora, tak se Creator nezeptá, zda má uložit změny. U této chyby Adaptec slibuje, že v příštích verzích bude odsraněna. U ostatních chyb to vůbec neříká!
  • NEC IDE changery (mechaniky, do kterých lze vložit více CD) nejsou podporovány pro kopírování, protože mají problémy s grabováním audia.
  • Některé CD mechaniky mají špatně nastavený power management a tak se může stát, že při vypalování se zastaví a než se roztočí, naskočí "buffer underrun". U takovýchto mechanik je nutné vypnout power management (či ho alespoň nastavit lépe) a pokud to nejde, tak bohužel použít jinou mechaniku či nekopírovat "On the Fly".
  • Pokud budete na CD zapisovat s východoevropskými znaky, tak se může stát, že soubory či adresáře s takovýmito znaky (např. ÇçÉĂ) nepřečtete. Nás se toto týká poměrně hodně a určitě zde najdete časem článek na toto téma.
  • Windows 95 ne vždy dobře změní obsah CD po jeho vypálení. Většinou pomůže F5 v průzkumníkovi. Tyto problémy nastávají hlavně u multisession CD a podle Adaptecu se může stát, že někdy se vyřeší jen rebootem!
  • Někdy při vypalování audio CD ze souborů WAV nelze zaškrtnout volbu "Disc-at-Once". Je to způsobeno tím, že nějaký soubor nemusí být ve formátu 44.1 kHz, 16bit a stereo. Potom se musí provádět převod na tento formát a Easy CD Creator toto neumí při vypalování v režimu DAO.
  • WAVy, které jsou kratší než čtyři sekundy, se automaticky doplní tichem na délku čtyř sekund - vyžaduje to norma Red Book.
  • Pokud někdo používáte originální Windows 95 (ne OSR2 verzi), tak můžete mít starou verzi souboru COMCTL32.DLL a to způsobí, že CD Spin Doctor padá (GPF). Vyřešit se to dá nainstalováním IE4 či IE5, stáhnutím tohoto souboru či přechodem na Windows 95 OSR2 či Windows 98.
  • Při testovacím pálení ve Spin Doctoru je animovaná postava černobíle. To je správně a znázorňuje to fakt, že probíhá test a né vlastní vypalování.
  • Video CD Creator spadne (GPF), pokud přidáte soubor s příponou .DAT a chcete si ho hned nechat přehrát. Toto prý zase bude vyřešeno v dalších verzích programu.

Jsem upřímně zvědav, kolik z těchto chyb konečně Adaptec opraví v další verzi. Slibuje to pouze u dvou ze všech jmenovaných!

Diskuse ke článku CD Creator 3.5c - co je nového a známá omezení

Žádné komentáře.