Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2006: Novinky u MSI

MSI logo staré
Firmu MSI dost možná máte zafixovanou jako výrobce základních desek, nebo možná grafických karet. Na letošním CeBITu však bylo patrné čím dál větší směrování i do jiných oblastí trhu, jako například celé notebooky a přenosné přehrávače. Podívali jsme se tedy, co v těchto všech segmentech lze u MSI najít zajímavého a to včetně několika specialitek.

Nejprve se podívejme na notebooky. Jako nejvíce zajímavé nám připadaly modely M655, M662 a S271. První ze jmenovaných je postaven na vzmáhajícím se (z hlediska prodeje) procesoru AMD Turion 64 a je vybaven ATI Mobility Radeonem X1600 se 128, nebo 256 MB paměti. Podobně jako u dalšího modelu M662 je displej 15,4palcový a naprostou samozřejmostí je dnes podpora WiFi. Pokud jde o M662, tak ten je postaven na konkurenčním Centrinu (Napa) a je výjimečný rovnou ve dvou směrech. Zajisté si všimnete, že ačkoliv je s pouze 15,4palcovou obrazovkou, nabízí klávesnici včetně numerické a navíc se pyšní označením Dolby Home Theater. Modelů s Dolby certifikací bylo na stánku MSI větší množství, ale nás pak už více zaujal další model s Turionem S271, který byl označen jako "AMD New Mobile Technology", ale jak jsme se dozvěděli, vevnitř by měl být dvoujádrový Turion.

Notebook M662 s Centrinem (Napa) a Dolby certifikací
Notebook M655 s Turionem a Mobility Radeonem X1600
Notebook S271 s dvoujádrovým Turionem a 12,1palcovou obrazovkou

U MSI se však snažili odlišit od konkurence a přišli s nápadem, že by notebooky mohly být více přizpůsobené uživatelům. Proto u některých modelů najdete různě barevné kryty a v některých případech dokonce i s nějakými obrázky. Zatím však nečekejte možnost výměnných krytů, nyní si při koupi musíte vybrat, kterou barvu, či ornament byste chtěli a tím si musíte vystačit po celou dobu životnosti notebooku.

Barevné kryty u 15palcových notebooků MSI
Různé kryty u 17palcových notebooků
Fotbalová verze krytu MSI notebooku

Notebooky ještě neopustíme, protože firma MSI vystavuje další specialitku a sice notebook se solárními články. Takové řešení by by mohlo nabíjet baterie notebooku ze slunečního záření a to i v době, kdy notebook není zapnutý. Výhody si snad dovedete představit sami, já jen ještě upozorním, že podobné řešení MSI plánuje i pro přenosné audio (a video) přehrávače. Zatím jde však pouze o koncept a kdy by se mohl dočkat realizace, to je ve hvězdách, dříve než za rok to však určitě nebude.

Fotovoltaické články na krytu notebooku
Osvětlené fotovoltaické články dodávají elektřinu do měniče, kte
Fotovoltaické články na přenosném audio přehrávači

Dost bylo notebooků, podívejme se nyní na něco tradičnějšího, kupříkladu na základní desky. Samozřejmě je firmou MSI na CeBITu představována celá paleta desek, ze kterých má smysl vyzvednout jen pár. Začít můžeme nejvyšším modelem K8N Diamond Plus, který je postaven na nForce4 SLI X16 čipsetu a má přímo na sobě integrovánu 7.1kanálovou zvukovou kartu Creative SoundBlaster Audigy SE. Nezajímavý nebyl ani model K8NGM, protože nabízí podporu pro mobilní procesor AMD Turion 64 a to na čipsetu nVidia GeForce 6100 s nForce 410, takže jde o řešení s integrovanou grafikou. Vynechat nemůžeme ani připravovaný model s K9N Platinum, který podporuje budoucí patici AM2 pro AMD procesory a tím samozřejmě i DDR2 paměti. Z tábora zaměřeného na Intel produkty nejvíce zaujal model Q965M s čipsetem Q965 Express od Intelu, který je určen pro firemní zákazníky. Vystavován byl i model 975X Platinum, který na Intel čipsetu 975X Express podporuje CrossFire, ale prý v brzké době bude oficiálně podporovat i SLI od nVidie (tj. nVidia to oficiálně umožní ve svých ovladačích).

Základní deska K8N Diamond Plus a RD480 Neo2
Základní deska K8NGM s podporou AMD Turionu 64
Základní deska K9N Platinum
Základní deska Q965M s čipsetem Intel Q965 Express
Základní deska 975X Platinum s podporou CrossFire (a SLI)

Tím jsme však se základními deskami neskončili, MSI také nabízí modely pro servery a průmyslové počítače. Z nich asi nejzajímavější nám přišel model 965GT Speedster-A4R, který je sice oficiálně určen do serverů, ale nic nebrání proti použití i v klasickém počítači. Ten je totiž vybaven paticí na 478pinová Pentia M a čipsetem 945GT. Pokud hodláte stavět nějaký router na bázi PC (třeba s Linuxem), pak by vás možná mohl zajumout model MS-9641 směřovaný do sféry průmyslových počítačů, který je vybaven čipsetem 945GM (tedy pro mobilní procesory a s integrovanou grafikou) a hlavně nabízí celkem šest RJ45 konektorů na připojení mnoha sítí. V neposlední řadě je možné se také na stánku MSI podívat na to, jak se testují základní desky. Můžete zde najít pícku, ve které je 74 stupňů a je v ní zcela funkční základní deska, ze které běželo demo.

Serverová základní deska 945GT Speedster-A4R
Průmyslová základní deska MS-9641 s podporou Intel Core Solo a C
Pícka s funkční základní deskou

Z hlediska grafických karet jsou i u MSI k vidění grafiky, včera představené u nVidie, tedy 7600GT, 7900GT a 7900GTX. Mnohem zajímavější však je model určený jako základna pro dvě mobilní grafiky v MXM modulu, které mohou pracovat v SLI režimu. O té jsme už dříve nemálo psali, ale nyní na CeBITu je vidět dosti jiný kousek, který nemá grafiky vedle sebe, ale jednu z vrchní strany a druhou ze spodní. Bylo nám řečeno, že toto je finální verze a v této podobě by se měly dostat do prodeje.

Grafická karta NX7600GT-T2D256E
Grafická karta NX7900GT-T2D256E
Grafická karta NX7900GTX-T2D512E
Grafická karta pro dva MXM moduly zepředu
Grafická karta pro dva MXM moduly zezadu
Grafická karta pro dva MXM moduly zvrchu

A nakonec vám ukážeme už jen dnes velice populární počítače určené do obýváků, případně něco ve stylu iMaca a numerickou klávesnici kombinovanou s kalkulačkou, která se k notebooku připojuje přes Bluetooth.

Living Room PC s Athlonem 64 a nVidia GeForce 6150
LCD PC zleva
LCD PC s Pentiem D a čipsetem Intel 945G a WiFi síťovkou
LCD PC zprava
Numerická klávesnice s kalkulačkou připojitelná přes Bluetooth

Diskuse ke článku CeBIT 2006: Novinky u MSI

Pondělí, 13 Březen 2006 - 20:41 | Anonym | Mám určitou vizi. Co kdyby někdo s přechodem na...
Sobota, 11 Březen 2006 - 01:24 | Anonym | Myslim, ze uz je vic nez rok, co se u nas bezne...

Zobrazit diskusi