Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2006: Zajímavosti u AOpen

AOpen logo
Na CeBITu se vyskytovala hromada výrobců základních desek a snad drtivou většinu z těch, jejichž produkty se u nás dají sehnat, jsme navštívili. Jednou z těch je i firma AOPen, která však už také nedělá jen základní desky, ale má ve své nabídce i sympatické malé počítače a sem tam i nějaké to netradiční řešení. Pojďte se mrknout, co jsme u nich našli.

Začneme něčím velmi sympatickým a tím jsou některé specifické počítačové skříně. Hned na první sadě obrázků vidíte case, který není BTX, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dává se do něj normální ATX základní deska, jen prostě „vzhůru nohama.“ Ptáte se, proč? Inu, ona je taková počítačová skříň poměrně hodně kompaktní a přitom se do ní vejde ATX deska plné velikosti (Full ATX) a i tak je v ní dost místa na několik mechanik a pevných disků. Samozřejmě to bude záležet i na tom, kolik a jak dlouhých karet se do takového PC nainstaluje.

PC case G530PC case G530: Detail umístění chladiče procesoru a pevných diskůPC case G530: Pohled dovnitřPC case G530: Zadní konektory ATX desky

Sympatický byl také miniaturní počítač MP945-VX, který už byl připravený na provoz s mobilními procesory Miniaturní PC MP945-VX
Zadní konektory miniaturního PC MP945-VX

Z dalších miniPC byly sympatické XC Cube mini modely, ať už ve tmavé nebo světlé barvě.

XC Cube mini PC v čeném provedení
XC Cube mini PC v bílém provedení
Několik XC Cube mini PC

Zaujala nás také bedýnka netradičního vzhledu pro Micro ATX desky. Nese označení G325.

G325 PC case pro Micro ATX desky
G325 PC case pro Micro ATX desky

Vyloženě nádherný nám připadl case G600 s ohromným „průvanmajstrem“ na boku. To opravdu není jen dekorace, za mřížkou je skutečně 22cm ventilátor, který se stará o to, aby chlazení bylo účinné a zároveň dostatečně tiché.

Case G600 s 22cm ventilátorem
Case G600 s 22cm ventilátorem
Case G600 - detail mřížky, za kterou je 22cm ventilátor

Vzhledu klasického stolního přehrávače byl počítač REC6 pro platformu digitální domácnosti. Podobného ražení byl i ePC945-M8 pro klasické desktopové procesory, který byl vzadu vybaven mimo jiné SCART konektorem.

REC6 do obýváku
ePC945-M8 s konektorem SCART

Nakonec se podívejme na nějaké ty zajímavější základní desky. Za zmínku rozhodně stojí nMCP551-SLI se socketem AM2 a podporou původního SLI v režimu ×8/×8, dále i945GTt-VFA pro procesory Intel Core Duo a Solo a určitě pak i915GMm-HFS, která sice podporuje jen Pentia M, ale zato je vybavena rovnou komponentním video výstupem ve třech Cinch konektorech. Nejzajímavější pecku jsme si nechali na závěr. Je jí klasická ATX deska i975Xa-YDG s nejnadupanějším čipsetem firmy Intel Deska AOpen nMCP551-SLI
Deska AOpen i945GTt-VFA
Deska AOpen i915GMm-HFS
Deska AOpen i975Xa-YDG

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CeBIT 2006: Zajímavosti u AOpen

Pátek, 17 Březen 2006 - 08:32 | Alan Gavel | No moc tam toho od nich nemají. To už i...
Čtvrtek, 16 Březen 2006 - 16:40 | Martin Bartoň | Honza: Koukněte, kdo nám dodal AOpena do poslední...
Čtvrtek, 16 Březen 2006 - 14:14 | Anonym | -Alan-: Tak to bych taky rád věděl.
Čtvrtek, 16 Březen 2006 - 13:25 | Alan Gavel | Aopen docela umí. Proč se u nás vcelku vytratil?

Zobrazit diskusi