Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CeBIT 2006: Zajímavosti u ECS a funkční AM2 sestava

ECS logo
Během procházení haldou hardwaru na CeBITu jsme se stavili také u firmy ECS, u které nás zaujalo několik věcí. Firmu ECS jistě znáte coby jednu z těch, které mají v nabídce upgradovatelné základní desky, tedy že je možné jim přidat kartu s jinou procesorovou paticí. Takové jsme však viděli už na CeBITu loňském. SIMA kartu se socketem AM2 jsme nezahlédli. Kromě toho byly u ECS k vidění i některé přenosné přehrávače a jednou z třešniček byla funkční sestava s procesorem AMD v socketu AM2 postavená na platformě ATI. K těm se ještě v souvislosti s CeBITem vrátíme, protože takových sestav bylo více.

Nejprve nás samozřejmě zajímaly základní desky, protože tím je firma ECS známá asi nejvíce. Ze zajímavých jsme nalezli jednu s čipsetem Intel P965, která nabízela dva PCI Express ×16 sloty, oficiálně použitelné především pro CrossFire (co se týče dvojice grafických karet). V patici byl pro zajímavost procesor Pentium D 955 se 65nm jádrem Presler. Popisky kolem desky neberte vážně, G965 čipset v desce skutečně nebyl. Možná však šlo o čip vedle desky na plastovém stojánku.

ECS deska P965-A s čipsetem Intel P965 (Broadwater)
Pentium D 955 v desce ECS P965-A
MCH čip Intel P965 anebo G965

Dalším poměrně zajímavým tématem byly u ECS přenosné přehrávače, neboť firma ECS, to už nějaký čas nejsou jen základní desky (které mimochodem samotné neuživí dnes už žádného výrobce). Zajímavou oblastí trhu se dnes (nejen pro ECS) jeví různé přehrávače, a to jak stolní pro obývací pokoje a podobně, tak i přenosné. Se stolními to bude relativně jednoduché, neboť do digitální domácnosti už proniká i platforma x86 procesorů, takže půjde jen o design a co nejmenší hlučnost. Mezi přenosnými přehrávači se ECS chlubí několika modely, z nichž ten nejvyšší má kromě DVB-T tuneru i GPS, takže se s ním ve světě neztratíte.

Vize digitální zábavy dle ECS
Přenosné přehrávače ECS
Přenosný přehrávač ECS EM2520V
Přenosný přehrávač ECS EM-3560

Nakonec tu máme slíbenou sestavu s procesorem AMD pro socket AM2. Nepovedlo se nám sice zjistit, jaký procesor je uvnitř, pravděpodobně nějaký dvoujádrový, nicméně co se desky týče, šlo o model KA3 MVP založený na čipsetu ATI CrossFire Xpress 3200 s jižním můstkem SB600, který už konečně může konkurovat řešení od firmy ULi, neboť je již vybaven 3Gbitovým Serial ATA řadičem. V obou PCI Express ×16 slotech si spolu povídaly a poměrně blízko se k sobě tiskly dvě karty v plnotučném CrossFire režimu a s dosti masivními chladiči.

Funkční sestava s procesorem v socketu AM2
Detail pohledu na DDR2 paměti
Pohled na chladič čipsetu
Popis základní desky ECS KA3 MVP

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CeBIT 2006: Zajímavosti u ECS a funkční AM2 sestava

Žádné komentáře.