Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Souhrnně: Zdroje a skříně na CeBITu 2015

... asi hloupy dotaz, ale zeptam se:-) ... "redundantní minizdroje" - ten termin mne zaujal, znam http://www.fccps.cz/fsp450-80evmr-redundantni-napajeci-zdroj-zn-fortron-..., ale slovosled "... a cenu drobné klempířiny pasuje..." mne odrazuje:-)...existuji nejake ATX "redundatni" zdroje u nas k sehnani?... dekuji za info

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Dají se sehnat, akorát koukám, že např. ty nové 450W MRT-5450G stojí přes 11k. Možná bych to napřímo zvlád levněj, ale samozřejmě pořád ne za půlku.

Jinak tu např. manuál ke starší verzi http://www.chieftec.eu/images/stories/produkte/psu/redundant_series/mrg-... Dvě díry rovnou padnou do ATX pozice a pak se to přišroubovává ke stěně zdroje. Je to hlavně pro rackmount skříně, případně pak ty Chieftecy pro pracovní stanice, ty to mají rovnou. Normální skříň chce tu klempířinu, tj. vypadá to hlavně na vyvrtání pár děr.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ta case Chieftec HF-200B vypadá slibně na malinký kompletně pasivní počítač. A do 60W TDP se vejde už ledasco docela výkonného... Jen jestli se tam vleze i toroid 12V trafo a tento zdroj?
http://www.partis.cz/index.php?gid=2092

Pak by se z toho dal udělat hezky komplaktní "boxík" :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, to je obrovský. Normálně se to dělá malinkou destičkou na konektoru Main ATX, přesně tak, jak to mají v tom vystaveném kusu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

@Behemot - nechces se podivat do problematiky modularnich zdroju? Proc ma kazdy vyrobce jiny pinout ale temer stejny konektor ? I kdyz je custom klicovany, kabely tam zasunout porad jdou (bez namahy). Samozrejme v dnesni dobe jiz kabely nejsou ani barevne odlisene a neobsahuji ani popis k cemu patri... a katastrofa je na svete.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu. Asi polovina jsou de facto PCIe, občas EPS, takže stačí vzít kabel z vadného zdroje a přepájet/přepinovat. Pro mechaniky pak bývají poslední dobou jednořadé 5pinové konektory, ty mám v prodeji (Enermax, Be Quiet!, Cooler Master, NZXT aj.). Koupit nejspíš půjde většina těch konektorů, piny jsou univerzální.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mam Enermax a Corsair, oba pouzivaji 6pin pro mechaniky. A pinout je takovy, ze to prohodi 5V a 12V vetev kdyz se nepouzije ten spravny kabel - ktery samozrejme nijak oznaceny neni, ze k cemu by patril... a v manualu k Enermaxu neni ani zminka o nutnosti pouzivat originalni kabely, u Corsairu malym pismem. Oba kabely vypadaji uplne stejne - 4 cerne draty. Mam to zkusit u COI ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak je poměrně logické, že proprietární kabely asi není dobré strkat úplně jinam, než kam patří, žáno. Přijde mi rozumné to napřed změřit když mám v ruce neznámý kabel a nevím jestli tam patří…

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě čím jsi pořizoval ty fotky? Většina z nich mi přijde nekvalitní nebo dokonce roztřesené. Tipuju to na focení mobilem a ještě do tebe musel někdo pořád drbat :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Určitě nějakým stříbrným foťákem. První strana uprostřed, na fotce Antecu, odraz od výlohy :P No nic, EXIF říká Panasonic DMC-FZ4 - 1/15 s; f/2,8; ISO 64...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, FZ4ka. Původně tam byla věta s omluvou, že to je hrozný, ale někam byla očividně před vydáním odejita. Cokoli nad ISO 64 nepoužitelně šumí, cokoli nad 1/15 s je už totálně rozmazané jak chuj a clona už větší taky dát nešla.

Mám v plánu založit na novou výbavu crowdfund, více bude pod recenzí Define R5, to zahrnuje i foťák. Bral bych něco bazarového, FZ50 nebo tak, je to asi o pět generací novější, tak by to zas mohlo na chvilku stačit. Zrcadlovku fakt nepotřebuju, EVFko úplně stačí.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

EVF je stejny shit jako kompakt, jen ve vetsim obalu :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasné jasné, foťák je jenom zrcadlovka za 50 a k tomu objektiv za 100. S těmahle demagogickejma kecama táhněte hodně rychle někam. EVFko má oproti kompaktu výrazně světelnější objektiv, zpravidla větší čip, zoom, menší vady čoček, lepší elektroniku atd., prostě všechny výhody většího těla. Naprostá většina EVF se vyrovná o tři generace novějším malejm kompaktům. Občas nějakej někde dostanu do ruky a je to poznat okamžitě…

Za ty prachy co stojí bazarová zrcadlovka před smrtí (vony tomu totiž krapet často odcházej snímače) plus nějakej objektiv mám dvě EVFky a ještě zůstane na sonometr. Na ty moje produktový fotky se stativem a kilowattovým světlem úplně stačí EVFko (akorát musím utřít prach, jinak tam budou fleky, eh, Define R5 bude názornej příklad) a na CeBIT jsem jel v prvé řadě udělat si kontakty, těch pár fotek je aby z toho tady taky něco bylo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem F-828 a prechod na 550D byla dobra volba, zpet bych uz nechtel. Tech 150 to opravdu nestalo. Posledni dobou objektiv naruby slouzi jako slusne makro ke zkoumani malych veci - to u EVF asi tezko udelate.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na to, co jsem schopen tahat ze 4 MPix s dneska optikou překonanou i telefonem, tak mi něco řiká, že z nějakejch 10+ MPix a optikou zas o nějakej pátek lepší mi to asi i na focení prťavejch věcí stačit bude. Vono totiž jaksi na web nemá stále smysl dávat nic o moc většího než 1600 na šířku (možná ještě 1920, ale víc ne). To je obrovskej prostor sebemizernější a neostrou fotku SW doostřit a zmenšit na velikost, kde to bude stále koukatelný (šířka 1024-1600).

Radši si pořídím něco dostupnýho a z toho vytáhnu maximum, než uvalit moře prachů (který nemám) a pak s tím neumět, třeba jak kolega, furt machrovat kaňónem a jakej sem hroznej ekspert na zrcadlovky a pak nefotit vůbec nebo věci jako tohle http://aku-bat.cz/shopy/akumulatory.eshopza100.cz/zbozi/1272/1343034649.jpg (fotka jak z kalkulačky). Za 15 litrů si totiž radši koupím čínskej wattmetr s přesností +-0,1 W a analýzou THD do 50. harmonické, tzn. věc na skutečně přesné měření střídavého výkonu zcela bez ohledu na to, jakým způsobem ten zdroj proud odebírá a jestli má PFC (případně jaký). S tím dětským wattmetrem je to totiž jaksi spíš takový hádání. Takže priority jsou snad zřejmé.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

"Jasné jasné, foťák je jenom zrcadlovka za 50 a k tomu objektiv za 100. S těmahle demagogickejma kecama táhněte hodně rychle někam. EVFko má oproti kompaktu výrazně světelnější objektiv, zpravidla větší čip, zoom, menší vady čoček, lepší elektroniku atd., prostě všechny výhody většího těla. "

Ve skutecnosti je EVF na tom stejne spatne, jako mini kompakt - coz je dano tim, ze EVF neni nic jineho, nez kompakt s displejem v hledacku. Vyrazne svetelnejsi objektiv? Rozdil je 1/2 EV, maximalne 1 EV. A jelikoz je snimac mizerny, tak je to 5EV dolu proti cemukoliv s vetsim snimacem. Vetsi cip? Ani ne. Vetsi zoom ano, ale to neni vyhoda co se tyce kvality vystupu. Lepsi elektroniku? Spis ne. Ve finale je uplne jedno jak kvalitni to ma objektiv, kdyz je za tim 1/2,3" snimac.

Za 5-7 tisic se da koupit bezzrcadlovka s vymennymi objektivy, ktera ma skutecne vetsi snimac a jejiz ISO 1600 vypada lepe, nez ISO 400 na kompaktu s pidisnimacem. To je ten pravy fotak na foceni veletrhu a podobnych akci. Tam z EVFka poleze stejny humus jako z maleho komapktu, jen to bude zbytecne stat 10.000 Kc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já fotím produktový fotky, víme, na veletrh jedu jednou za pět let a to ještě komplet na sebe a za svý. Zoom má poměrně jasnou výhodu v tom, že minimálně u FZ4 se projevuje poměrně masivní soudkovitost a řeší to právě zazoomování. Stejně tak u dlouhých expozic mikrootřesy nejsou patrné když je to z dálky. A že tam fotim kua dlouhý expozice, na ten Define R5 mi pomalu nestačilo ani 8 s. Když rupla jedna halogenová trubice a svítil jsem jen 500 W ☺

Máš s tím takovej problém? https://youtu.be/-0LTIea-xJk?t=38s Můžeš přispět na lepší foťák nebo mi příště pučit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.