Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čeká nás velký boom CD-RW?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Jak se zdá, CD-R je již za horizontem ale CD-RW prožívá nebývalý rozkvět. Mnoho výrobců očekává ještě větší rozšíření této technolgie a to již v tomto roce. Dá se předpokládat, že současná cena (200U$ - cca 7 500,- Kč) klesne koncem roku na 80 - 100 U$ (cca 3 000,- Kč), neboť výrobci tvrdí, že mají v cenách ještě mnohé rezervy ...

Jak se zdá, CD-R je již za horizontem, ale CD-RW prožívá nebývalý rozkvět. Mnoho výrobců očekává ještě větší rozšíření této technolgie a to již v tomto roce. Dá se předpokládat, že současná cena (200U$ - cca 7 500,- Kč) klesne koncem roku na 80 - 100 U$ (cca 3 000,- Kč), neboť výrobci tvrdí, že mají v cenách ještě mnohé rezervy. Pokles cen se dá očekávat také z důvodu toho, že výrobu CD-RW rekordérů mnozí producenti připravují. Rovněž se očekává hramadný přechod z výroby CD-R na CD-RW. Spousta výrobců už prodej CD-R ukončila a ostatní se na to připravují v nejbližší době. Snížením ceny se tak CD-RW dostane do každého PC a možná definitivně nahradí, již přežitou, floppy mechaniku.

Začátkem příštího roku se očekávají první 12x speed CD-R rekordéry a CD-RW s 8x speed přepisem uvídíme nejspíše koncem roku 2000. Výrobci si však myslí, že zvyšování rychlosti zápisu není tak důležité, jako jeho kvalita. Uživatelé totiž již většinou rychlou CD-ROM mechaniku mají.

Otázka však stále visí nad rozhraním. SCSI nebo IDE? I výrobci přiznávají, že pro vypalování se jeví jako nejvhodnější z hlediska spolehlivosti SCSI, ale proti jeho rozšíření stále hovoří nutnost instalace další přídavné karty.

Je zřejmé, že CD-RW již zcela na trhu porazily MO a ZIP mechaniky a to navzdory tomu, že zápis na MO i ZIP byl spolehlivější. Uživatelé však dali přednost rychlosti a kompatibilitě s obyčejnými CD-ROM mechanikami, které se nachází již v téměř každém počítači.

Díky vysokým cenám DVD-R a nedostatku DVD software se dá předpokládat, že CD-RW technologie bude ještě dlouhou dobu žádaná. Proti DVD rekordérům také stojí stále neukončený souboj čtyř formátů.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Čeká nás velký boom CD-RW?

Žádné komentáře.