Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čeká novou generaci grafik AMD a Nvidie půlroční odklad?

což mimo jiné znamená, že budoucí 20nm GPU budou ze začátku opět pěkně "mastné" a ceny pod startovní cenou HD7970 lze těžko očekávat... :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevypadá to dobře. Pokud bude mít opravdu 20 nm stejný poměr cena/tranzistor jako 28 nm, pak každý tranzistor navíc bude stát peníze navíc. Pokud teď máme 3 miliardy tranzistorů a GPU stojí výrobce karty plácnu $150, pak GPU o 6 miliardách bude stát možná $250 (nepředpokládám, že rovný dvojnásobek, náklady na pouzdro, testování a logistiku by se zásadně měnit neměly). Takže bych se nedivil, pokud by 20nm generace high-endu byla tak 3000 Kč dražší... Nebo bude stejně drahá, ale čipy budou menší (pomalejší).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To už tu máme nyní ne?

Nebo snad Tahiti a GK104 vypadaj jako high end čipy? Kor v porovnáním s tim co šlo před nima. A lidi to vesele za 12 klacků kupujou. Tak jen dále do nich. Dokud kupujou tak prodávat. Někdo tu má asi zájem killnout PC trh úplně. Obvzláště Nvidia se teď šíleně napakovala pořád pakuje, jde o to jestli jimto stojí za to že tim poškozujou a zmenšujou trh jako celek. Jejich strategie mi přijdou těžce krátkozraké, kor když nemaj jedinej jinaj dobrej produkt než GPU. Tegry jsou dost nic moc... a co jiného maj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Tahiti vypadá jako nefalšovaný highend i v porovnání s tím co bylo před ním u AMD. Pokud ti jde o čipy s plochou nad 500mm^2 a 512bit sběrnicí, tak s těmi to vidím cenově jednoznačně. HD 7970 stojí 9000Kč, GTX 680 10 tisíc Kč a HD 7950 7000Kč což je k dvanácti tisícům daleko.

Podle zdejších zpráv bude 20nm proces prvním, na který se nijak zvlášť nevyplatí čekat. Řekl bych, že cenově přijatelný bude tak za dva roky, ale už za pár měsíců začne rekordně dlouhá masážní doba od TSMC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono AMD nemá ani odpověď na tu Tegru a že by Tahiti byl lowend se mi taky nezdá. Když bych vzal v úvahu cenu tak těch 12k je rozhodně přijatelnějších než sumy kolem 20k uz dřívějších hiend karet. Co se týče dnešního "hiendu" (670/680) tak je fakt, že se mi to nelíbí, ale proč by měla nV prodávat hiend když jim na konkurenci stačí ty 670/680? "Nic" nebrání přece AMDčku vydat něco o 10% výš než 7970GE - ovšem jedním dechem dodávám, že AMD už takovou šanci jednou mělo (doprodej GT200 karet kdy nové karty ještě nV na trhu neměla) a stejně tu nV nedostalo na kolena :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zní to dost drsně. Pokud by ty grafiky vyšly až koncem roku, tak by vlastně nástupce za HD7970 vyšel až po dvou letech, a to tu ještě nebylo. A jaké budou ceny, to už také radši nedomýšlet, když víme za kolik HD7950/70 přišly na trh a za kolik se prodává GK104... To po nástupu nových konzolí odradí od PC hraní ještě více lidí. :/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne by mi prislo viac logicke nechat radsej dlhsiu casovu medzeru medzi 28nm a 20nm, teda tie skoro dva roky. Hraci by na ne netrpezlivo vyckavali a to by zarucilo novym grafikam ovela vyssi predaj. Ak GCN 2.0 uvedu az koncom tohto roka, mnoho ludi si to nekupi, lebo uz ten rok radsej pokaju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa pozriem ake hry su aktualne na trhu+vo vyvoji tak nevidim dovod na nakup novej GK. Nejak spomalil vyvoj technologie/SW. Predtym sa islo z DX6-7-8-9 bolo treba upgradovat na vykonnejsi HW aj pri strednych a nizke detailoch hier.HW ktori prisiel v obdobi DX 10-11 umoznuje robit hry tak aby vyzerali dobre aj na low-mid detaily.Takze coraz menej mainstream hracov je ochotnych priplacat premiove ceny/resp kupovat nove GK. Sam seba povazujem za takeho hraca. pre Far Cry 1 som kupoval novu GK NV6600GT aj CPU.Dalsiu po 3 rokoch aj to len preto ze tamta zdochla .Naposledy nove PC v 2008 s HD 4850 a doteraz nemam potrebu upgradu lebo na medium si stale zahram vsetko. Takze dalsi upgrade pocka kludne aj do r 2015-16.Ak pravda dovtedy terasi PC prezije z vyroby integrovane kurv*tka ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnesni hry nejsou kvalitini tudiz neni zajem o nove tridy grafickych akceleratoru jako kdysi, navic chybi dostatek penez(neustala krize a zdrazovani potravin) a to hlavni ucit se. Mladi lide, generace ktera nastoupi po nas, pozna jenom tablety a smartphony, nehovorim ze 100% z nich sou lini a tupi ale väcsina ani nevi jak se vubec instaluje operacny system a ladi k obrazu svemu. Dnes tu mame hraci konzole kam staci jenom vlozit obsah na mediu, popripadne si ho stahnout z internetu a hrat, zadne ladeni ovladacu, DirectX-u, aplikovani patchu a pod. Dnesni generace se ucit nechce, chce pritom vsechno hned mit a to jako prvni, k jakym ucelum je nekdy az na pobaveni. Prichod novych generaci Xbox a Playstation muze hrani na PC zabit uplne uz jen z toho duvodu ze to bude atakovat stolni pocitace cenou a zabavou na jeden stisk, kdezto nas Microsoft drvi hloupostema jako je Windows 8 ktery postrada jako smysl tak normalni logiku, protoze uvest system ktery se zdraha funkci tu pritomnych po cca. 20 roku je na hlavu padle a mozna i v Microsoftu nastoupila generace mladych linych lidi, ktovi mozne je vsechno protoze jinak si hloupost dotykovych dlazdich na nedotykove obrazovce, nefunkci F8 a anulovanou nabidku Start vysvetlit nedokazu. Za dalsi väcsina lidi vlastnici neco jako HD 4850, 5770, 68xx od AMD a 460, 550+560Ti od NVIDIE a pod. upgradovat nepotrebuje/nema v planu, protoze to vsechno stale zvlada a kdyz nehrajou beznou praci, prehravani HD videi a pod. detto. Proste trh se presycil a nove generace grafik nam tu skaceli rok co rokem az se dospelo k tomu ze vykon neni kde vyuzit(vid. omezeni DirectX 9 pro dnesni Xbox 360 a Playstation 3 a nasledna umela,rychla a nekvalitni portace her pro PC). Zmeni to prichozi generace hracich konzol ale to uz muze byt ta nova generace lidi tak lina ze se na hrani u PC docela vykaslou a ti stavajici väcsinou nakoupi karty az kdyz skutecne nove potrebujou, nebo se jim to pokazi a prodeje tak neporostou zavratne, tym padem se jak vyvoj architektur novych tak jejich uvedeni logicky odklada. Mozna za odkladem stoji priprava zdroju pro vyrobu cipu pro novy Xbox a Playstation, ktovi ale jedno je jasne linost lidi, nekvalita titulu a nedostatek penez hrani na PC zabiji dokonale. Cena dnes ridi konzumni trh ne kvalita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.